Yok, olmadı, yakışmadı, sosyal medyada paylaşımlarda görüntü kirliliğine örnek olarak gösteriliyor. Kanuni Bulvarı kapsamında Boztepe’ye yapılan viyadüklerinden söz ediyorum. Ama artık geri dönüşü olmadığı da bir gerçek. Birçok tepkiye olumsuz görüşe rağmen viyadükler Boztepe’yi adeta delip geçercesine yapıldı. Ortaya da hoş olmayan bir görüntü çıktı.
Bugünlerde ise Boztepe Viyadüklerini doğal temalı görsel ile süsleniyor. Ama ne kadar süsleme yapılırsa yapılsın koca koca beton direkler kilometrelerce uzaktan tüm çıplaklığı ile görünüyor. Keşke daha önce gündeme gelen horon oynayanlar figürü viyadüklere yapılsaydı. Eminim ki, o viyadüklerin oraya yapılmasın da imzası olanlar, bu görüntüyü gördükçe attıkları imzaya pişman olmuşlardır. Söylediğim gibi artık viyadüklerden geri dönüş yok yıllarca o viyadükler göz önünde bulunacak, ahlar, vahlar fayda etmeyecek,pişmanlıklar içinde yıllar geçecek.
Bu tür yanlış uygulamalar Trabzon’da ilk değil ki, yıllar önce meydanın göbeğine yapılan viyadüğe ne demeli, ona da çok itirazlar oldu yapılmasının yanlış olduğu dile getirildi, Ama tüm tenkitler bir yana bırakılarak o viyadük meydana yapıldı. Son birkaç yıldır da meydan da ki o çirkin yapının oradan kaldırılması, konuşuluyor. İstenirse o viyadük oradan kaldırılır yol yer altına alınabilir diye düşünüyorum. Yanlışlardan biri de Reşadiye Caddesi’nin üzerine yapılan üst geçit, onun da yıkılması gündemde uygulanırsa doğru karar.
Bizim en önemli eksiklerimiz den biri yıkarak yapmak, yıkarak güzelleştirmeye çalışmak neden yaparken bunun doğrusunu düşünüp yapmıyoruz da Yıllar sonra yıkıyoruz, milli serveti çöpe atıyoruz.
Ya Çömlekçi’ye ne demeli, Çömlekçi görüntü kirliğini ortadan kaldırmak için yıkmadık mı , bu amaçla kentsel dönüşüm yapılmadı mı? Şu an Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi 2 etap halinde yapılıyor. Birinci etabın da koca koca binalar dikildi, çok mu güzel oldu? Olmadı! Madem böyle bir proje yapılacaktı neden yıllarca o bölgede bu kadar uğraşıldı? Bu betonarme yapılar için mi? Ortaya eskisinden daha modern beton bir mahalle çıktı. Merak ettiğim şuan için üzerinde bir inşaat çalışması yapılmayan 2. etap arazi de yine betonla mı kaplanacak? Bekleyip göreceğiz. İnşallah böyle bir yanlış yapılmaz. Ben Çömlekçi’yı fiziki yapısı ile hep Antalya Kaleiçi’ne benzetmişimdir. Antalya Kaleiçi’ne gidenler eski Antalya’yı yaşama imkanı da buluyorlar. Çömlekçi’de bu şekilde dizayn edilebilirdi.Turizme de büyük katkısı olurdu.1. etaptan geçti ama 2. etap belki kurtarılabilir.
Trabzon, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip kadim ve tarihi bir kent bu tür modern yanlışlar şehrin tarihi geçmişine gölge düşürür cinsten olduğunu belirtmek isterim.