MİLLİ ÜRÜNÜMÜZ FINDIK

Ülkemizde ve dünyada yetiştirilen fındık ürününün en kalitelisi coğrafi şartlar sebebiyle ülkemizde yetişmektedir.

Fındığın kalite konusunda 12 vilayette artırılması için arzu edilen çabanın görüldüğünü söyleyemeyiz. Günümüzde fındık bakımı geçmiş yıllara oranla 180 derece farkla yapılmaktadır. Trabzon ve diğer illerde ortalama 80-90 kg fındık üretiliyor. Bu üretim dönüm başına 400 kg ve üzeri de üretilebilir. Fındığın artması demek kalitenin de artması demektir. Fındık tarımını da, sanayisini de geliştirmek gerekir. Fındık tarımın sanayisi demek katma değer oranının artması demektir. Bugün ihracat 3-4 milyar dolar iken, bu yarın 20 milyar dolarlara çıkabilir. Ürünün bir de taze hali yurt dışındaki ülkelere ihraç edilebilir.

Fındığımızı kaliteli yetiştirirsek dış pazarda da en şanslı Türk fındığının olduğunu görürüz. Tabi fındığı kaliteli yapabilmek için birtakım çalışmalar yapmamız gerekiyor.

Fındığın ocak ve dal bakımı, gübrelenmesi, çapalanması, tepe budaması çok önemlidir. Ağacın topraktan 30 cm’den sonrası budanmamalıdır. Zuruf 8 taneye kadar çıkabilir. Dal sayısı ortalama 6 ve ortasının boşaltılıp güneş almasının sağlanması gerekir. Sürgünler taze iken kesilip çıkarılmalı. Toprak analizine göre gübre ve ilaçlama yapılmalıdır.

Toprağın en verimli gübresi olgunlaştırılmış inek gübresidir. Bundan hariç gübreler (Kalsiyum nitrat, kireç, çotanak vb.) toprak analizinde nasıl ortaya çıkıyorsa onları uygulamak gerekir.   İhtiyaç halinde sulama yapılmalıdır (Temmuz ayında).

Kaliteli fındık elde etmek için özellikle hasat dönemine de dikkat edilmelidir.  Bu dönemde örtü sistemine geçmek doğru bir yaklaşımdır. Örtülü sistemle 4 kişi 8 yevmiye ile 2 günde 10 dönüm arazide harmana ürünü aktarabilir. File örtü sistemi yerden 5 cm yükseklikte dallara tutturularak fındığın kendiliğinden dökülmesini, beraberinde kalitesini ve kilosunun artmasına sebeptir.   Ayrıca dalı aşağı çekmek dala zarar verir.  Bu zarar da bir sonraki yıl ürünün azalmasına nedendir.

Fındığın kurutma noktasında ise; mevsim şartları zaman yönünden geriye sarkacağından sıkıntı yaşamamak için tabandan ısıtmalı, beton harman sistemi tercih edilmelidir.  Isıtmada doğalgaz ve güneş enerjisinden istifade edilerek hayata geçirilmelidir.

Bu çalışmaları İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, Belediyelerin Tarım Şube Başkanlıkları ile birlikte yapmak daha doğru bir yaklaşımdır.

Sonuç olarak; fındık bizim olmazsa olmazımız, bölgenin de en önemli geçim kaynağıdır. Milli üründür. Raf ömrü uzundur. İhraç ürünü olması hasebiyle 85 milyonu yakından ilgilendirir. Dünya da nasıl nüfus artıyorsa üretim alanları da gün geçtikçe artıyor. Elbette Türk fındığının daha kaliteli olması dünyada söz sahibi olmamıza bir neden! Ancak kaliteyi ve verimi artıramaz ve milli ürünümüze sahip çıkmazsak ileride bu unvanımızı kaybedebiliriz.  Dolayısıyla üretimin artmasından korkmamalıyız ve ürünümüze sahip çıkarak pazar payını mutlak suretle artırmalıyız.