MEB’TE İLK ATAMALAR

Milli Eğitim Bakanlığı eğitim öğretim faaliyetlerini öğretmenler, yardımcı personeller ve yöneticiler sayesinde sürdürmektedir. Ülkemizde yıllardır gerek öğretmen gerekse yardımcı personel ihtiyacı giderilememiştir.

Ülkemizde 2023 yılı itibariyle 1.080.000 civarında öğretmen ve 110.000 civarında yardımcı personel bulunmaktadır. Ancak halen 90.000 civarında öğretmene ve 120.000 civarında yardımcı personele ihtiyaç vardır. Devletimiz bu ihtiyacı çeşitli yöntemlerle kapatmaktadır.

Öğretmen ihtiyacı yıllardır çağımızın köleliği olan ücretli öğretmenlikle giderilmeye çalışılmaktadır. Devletimiz herhangi bir işletmede asgari ücretin altındaki bir değerde çalışan tespit edince ilgili kuruma ciddi cezalar vermektedir. Ancak kendi uhdesinde asgari ücretin çok altında hem de öğretmenleri ücretli öğretmenlik adı altında nasıl çalıştırdığı izah edilememektedir.

Yardımcı personel ihtiyacı ise başta başka kurumlardan transferler bazen de kısmi atamalarla hatta İŞKUR üzerinden giderilmeye çalışılmaktadır. Özelleştirmelerde boşta kalan çalışanlar, belediyelerde emekliliği gelmişler, çeşitli yollarla belli kurumlarda fazlalık olarak işe girmişler Milli Eğitim Bakanlığı’na aktarılarak yardımcı personel kadroları doldurulmaya çalışılmıştır. Ancak bu yöntemler asıl olan işlerin yürütülmesinden ziyade idare edilmesini sağlamıştır.

Ülkemizde hızla çoğalan üniversiteler, ihtiyaç planlaması yapılmadan açılan bölümler üniversiteden mezun olup işsiz kalan ve hayal kırıklığına uğrayan bir nesil yetiştirmiştir. Kişinin mezun olduğu okulla, mesleği ile bağlantılı olmayan işlere yönelmesi yani mesleki kimlik kaybı gençler için önemli bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılan son araştırmalarda gençlerimizin gelecekle ilgili kaygılarının çok artığını hatta güzelim ülkemizi terk etmek isteyenlerin sayısının çoğaldığını görmekteyiz.

KPSS 4 yıllık fakülte mezunları için bu yıl 25 Ağustos 2023 tarihinde açıklandı. 500 binin üzerinde öğretmenlik diploması elinde olup işsiz gezen gençlerimiz mevcuttur. Her birinin ayrı ayrı dramları yaşanmışlıkları bulunmaktadır. Çoğu asgari ücret seviyesinde özel eğitim kurumlarında öğretmenlik yaparken, özel işletmelerde sekreterlik satış danışmanı kasiyerlik hatta tezgahtarlık yapmaktadır.

Günümüz dünyasında sadece büyük büyük binalar dikmekle, en son teknolojik aletlerle okullarımızı donatmakla eğitimde istenilen seviyelere gelinemeyeceği halen anlaşılamamıştır. Devletimiz ehliyet, liyakat, adalet sistemini yeniden tesis etmelidir. Eğitimde temel ihtiyaçlar tespit edilerek insan kaynağı doğru yönetilmelidir. Fakülte mezunu bir öğretmeni asgari ücretten daha düşük bir ücretle çalıştırmak bizim ayıbımızdır.

Gençlerimizi ümitsizliğe düşürecek her uygulama milletimizin çöküşü olacaktır. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için gerekli tüm adımlar cesaretle ve ivedilikle atılmalıdır. Başta ilgili bakanlıklar olmak üzere ilgili yöneticiler sorumlulukların farkında olmalıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı Nisan 2024’te, 100 bin öğretmen ve 100 bin yardımcı personel ilk ataması yapmalıdır.