TRABZON

Trabzon'da Mali Müşavirler Hak Eyleminde

Başkan Hayal, yarın Türkiye genelinden katılım sağlayacak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin katılımı ile Ankara'da eylem yapacaklarını kaydetti.

Teknik altyapı sorunları

Trabzon SMMM Odası Yönetim Kurulu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilen sorunların çözülememesi nedeniyle yarın Türkiye genelinden gidecek olan serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin katılımı ile 14.00'da Ankara Anıtpark'ta eylem yapacak. Trabzon SMMM Odası Başkanı Cüneyt Hayal, mali müşavirlerin meydanlara çıkma sebebini şöyle açıkladı: “Enflasyon muhasebesinde adalet ve uygulanabilirlik, aşırı iş yükü ve yetersiz ücretlendirme, yasal düzenlemelerde belirsizlik ve sürekli değişiklik, dijital dönüşüm ve teknik altyapı sorunları.”

Daha verimli çalışılacak

Gelir idaresinin sistem altyapı sorunlarının giderilmesini, beyan ve bildirimlerdeki tıkanıklık sorununun acilen halledilmesini, iş yüklerinin hafifletilmesini ve ücretlendirme sisteminin gözden geçirilmesini, vergide adalet için basit usul mevzuatının kökten değiştirilmesi ya da kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Başkan Hayal, “Bu sorunların çözülmesi, hem mali müşavirlerin hem de genel olarak iş dünyasının daha sağlıklı ve verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, tüm mali müşavirleri bu yürüyüşe katılmaya ve sesimizi duyurmaya davet ediyoruz.”

Hakları için yürüyecekler

Trabzon Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Cüneyt Hayal,  uzun süredir karşı karşıya kaldıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm talep etmek amacıyla bir 1 Ağustos’ta Ankara’da düzenlenecek olan yürüyüşe katılacağını açıkladı. Hayal, “Bu eylem, mesleğin itibarını koruma ve mali müşavirlerin haklarını savunma amacı taşıyor.” dedi.

Mali müşavirlerin sorunlarına dikkat çeken Hayal, sorunlara yol açan sebepleri şu şekilde sıraladı:

Enflasyon muhasebesinde adalet ve uygulanabilirlik:

Son getirilen düzenleme ile enflasyon muhasebesinin geçici vergi dönemlerinde uygulanması isteniyor. Ancak mevcut koşullarda bu uygulama olanaksız ve kaldırılması gerekiyor.

Aşırı İş Yükü ve Yetersiz Ücretlendirme: Mali müşavirler, sürekli artan iş yükü ve karmaşık vergi mevzuatlarıyla mücadele ederken, aldıkları ücretler bu emeğin karşılığını vermemektedir. Birçok mali müşavir, haftada 70-80 saat çalışmak zorunda kalıyor, ancak emeğinin karşılığını alamıyor.

Yasal Düzenlemelerde Belirsizlik ve Sürekli Değişiklik : Sürekli değişen vergi yasaları ve düzenlemeler, mali müşavirlerin işlerini yapmalarını zorlaştırıyor. Belirsizlik ve ani değişiklikler, hem mali müşavirlerin hem de hizmet verdikleri işletmelerin ciddi zorluklar yaşamasına neden oluyor.

Dijital Dönüşüm ve Teknik Altyapı Sorunları: Mali müşavirler, dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamak için ciddi çaba harcıyorlar.”

Taleplerini açıklayan Hayal, “Enflasyon muhasebesinin geçici vergi dönemlerinde değil, yıllık olarak uygulanması. Gelir İdaresinin sistem altyapı sorunları giderilmeli ve çalışmayan sistemlerin sorumluluğu zaman ve mali açıdan Mali Müşavirlere yüklenmemeli. Beyan ve Bildirimlerdeki Tıkanıklık sorunu acilen halledilmeli ve Gelir İdaresi bu konuda sorunları kabul ederek sorumluluk almalı. Beyan ve Bildirimler Sadeleştirilmeli. Tüm Beyan ve Bildirimler Meslek Mensuplarınca Onaylanmalı. İş yükümüz hafifletilmeli ve ücretlendirme sisteminin gözden geçirilmesi. Yasal düzenlemelerde istikrar ve belirsizliklerin giderilmesi. Dijital dönüşüm sürecinde teknik destek ve eğitim imkanlarının artırılması. Mali Müşavirlik Hizmetlerindeki KDV Oranı indirilmeli. Mali Konularda Arabuluculuk, Mali Müşavirlere verilmeli. İnsani Koşullarda yaşamak ve gerçek anlamda mali tatil istiyoruz. 1 Ağustos Perşembe 14.00'te Ankara Anıtpark'ta meslek mensuplarımızla buluşuyoruz.” şeklinde kaydetti.