Son zamanlarda daha sık duyduğumuz küresel ısınma isminden de anlaşılacağı üzere dünyanın ortalama sıcaklığının artması anlamına gelmektedir.
Söz konusu olan mevsimsel sıcaklık değişimleri değil, olması gereken sıcaklıktan farklı olarak daha sıcak günler geçirmemizdir.
Yapılan araştırmalarda küresel ısınmanın birçok sebebinin olduğu ortaya koyulmuştur. En genel haliyle küresel ısınma, atmosferdeki sera gazı etkisi yapan gazların fazlaca artmasından kaynaklanmaktadır. En fazla sera etkisi yaratan gazlar ise metan ve karbondioksittir. Sera etkisi, Güneş’ten Dünya’ya gelen ışınların normalde yansırken atmosferdeki bu gazların etkisiyle yansıyamayarak atmosferde kalarak sıcaklığı artırmasıdır.
Diğer bir deyişle, bu gazlar atmosferde yorgan gibi davranarak sıcaklığın dışarı çıkmasını engeller. Özellikle metan gazı, karbondioksitten dört kat daha fazla sera etkisi oluşturur. Asıl tehlike ise, kutuplarda bulunan ve erimesi hızlanan buzulların içerisinde hapis durumda olan metan. Dünya sıcaklığı arttıkça daha fazla buzul eriyor, daha fazla metan atmosfere karışıyor, Dünya’nın üzerindeki yorgan daha fazla kalınlaşıyor ve neticede ısınma daha da hızlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı grafiğe göre 1800’lü yıllarının sonundan günümüze kadar Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1 derece kadar artmıştır. Yapılan araştırma ve tahminlere göre küresel ısınma bu şekilde devam ederse 40 ila 70 yıl içerisinde ortalama sıcaklığın fazladan 1,5 derece daha artması beklenmektedir.
Geçtiğimiz yüz yılda 1 derecelik artış ve önümüzdeki 50 yıl içerisinde gerçekleşmesi muhtemel 1,5 derecelik artış kulağa naif gelebilir ancak hiç de öyle değil. Gerçekleşen 1 derecelik artış Dünya’nın dört bir tarafında gördüğümüz afetlerin başlıca sebebi. Buzulların erimesi, sağanak şeklindeki yağışların artması, deniz su seviyelerindeki artış, fırtına ve sellerdeki artış, buharlaşmanın artması ve neticedeki kuraklık riski. Hepsi büyük oranda, gerçekleşen 1 derecelik artıştan kaynaklanıyor.
Gelecek yazılarda küresel ısınmaya nelerin sebep olduğu, küresel ısınmanın etkileri ve sonuçları, önleme için neler yapılabileceğinden bahsedeceğim.
Bireysel olarak alabileceğimiz tedbirlerden henüz bahsetmedik ama alabileceğimiz bazı tedbirleri şu şekilde sıralayabilirim.
Isınmada izolasyon ve tasarruf, bireysel araç kullanımının azaltılması, genel anlamda enerji tasarrufu ve tüm ürünlerin gereksiz tüketiminden kaçınma.