TRABZON

KTÜ’de “Osmanlılar’ın İkindi Güneşi: Yavuz Sultan Selim” Paneli Düzenlendi

Yavuz Sultan Selim'in vefatının 504. yıl dönümü nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Trabzon Üniversitesi iş birliğinde "Osmanlıların İkindi Güneşi: Yavuz Sultan Selim" paneli düzenlendi.

Bir cihan padişahı ve Osmanlı Devleti’nin 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim’in vefatının 504. yıl dönümü dolayısıyla KTÜ ve Trabzon Üniversitesi ile iş birliğinde düzenlenen “Osmanlıların İkindi Güneşi: Yavuz Sultan Selim” Paneli, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, KTÜ Rektör Yardımcısı; Prof. Dr. Bünyamin Er, Prof. Dr. Prof. Dr. Ali Temiz ve Prof. Dr. Ömer Faruk Ursavaş, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğg. Bahittin Murat Yakın, Sahil Güvenlik Doğu Karadeniz Grup Komutanı Sg. Bnb. Aytaç Bayırlı, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ile akademisyenler, öğrenciler ve davetlilerin katılımıyla Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yavuz Sultan Selim Deyince Trabzon, Trabzon Deyince Yavuz Akla Gelir

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmalarını yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı konuşmasında, “Tarihin dâhiler silsilesinde yer alan büyük komutanların hayatları incelendiği zaman Yavuz Sultan Selim’in dünya tarihinin cihangirleri arasında oldukça önemli bir yerde olduğu görülür… Babası II. Bayezid’in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya’da doğan Yavuz Sultan Selim, küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim almış ve babasının tahta çıkmasının ardından 1487’de Trabzon’a sancak beyi olarak gönderilmiştir. Uzun bir dönem Valilik yapmış olduğu Trabzon’da; yönetim anlayışını, komutanlık tecrübesini, idari kabiliyetini ve askeri kişiliğini geliştirme fırsatı bulmuştur. Bu minvalde Trabzon’daki idarecilik yılları ona, ileride kısa sürecek saltanat yolunu da açmıştır. Bu açıdan Sultan Selim ile şehrimiz o derece bütünleşmiştir ki Yavuz Sultan Selim deyince Trabzon, Trabzon deyince Yavuz akla gelir… Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’dan başlayan taht yolculuğu ve tahta çıkışının ikinci bir örneği daha Osmanlı tarihinde yoktur. Yavuz’un taht serüvenini diğerlerinden ayrı kılan ve önemli hale getiren, önce babası Sultan II. Bayezid’e, daha sonra ise ağabeylerine karşı yaptığı çetin ve zorlu bir mücadele vermesidir.” ifadelerine yer vererek konuşmasını “Osmanlı Devleti’nin bu güçlü, 9. padişahı olan Yavuz Sultan Selim’in vefatının 504. yıl dönümü dolayısıyla bu paneli gerçekleştiriyor olmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Zira dünya tarihine damga vurmuş bu derece önemli tarihi şahsiyetlerimizin, toplum zihninde canlı tutulması ve yeni nesillere tanıtılmasının gerekli olduğu inancındayım.” sözleriyle tamamladı.

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı Tarihine Adını Altın Harflerle Yazdırmıştır

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın ardından sözü alan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım yaptığı konuşmada, “Bugün, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli ve etkili padişahlarından biri olan ve onun makamında görev yapmaktan büyük bir onur duyduğum Yavuz Sultan Selim'i ve onun tarihimizdeki derin izlerini konuşmak üzere bir araya geldik. Bilindiği gibi Yavuz Sultan Selim 23 yıl Trabzon Valiliği görevini üstlenmiştir. "Osmanlılar’ın İkindi Güneşi" olarak anılan bu büyük liderin hayatının ve mirasının ele alınacağı bu panel hem tarihi bilincimizi güçlendirecek hem de onun devlet adamlığı, askeri yetenekleri ve vizyonu üzerine yeni perspektifler kazanmamızı sağlayacaktır. Yavuz Sultan Selim, şüphesiz ki Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişleten hem doğu hem de batı dünyasında gücünü kabul ettiren bir lider olarak tarihin en önemli şahsiyetlerinden birisidir. Ancak biz Trabzonlular için Yavuz Sultan Selim'in özel bir anlamı daha vardır. Çünkü onun Trabzon’da geçirdiği gençlik yılları, sadece bir hükümdarın yetişme süreci değil aynı zamanda bu topraklar ile olan güçlü bağlarının oluştuğu dönemi simgeler. Yavuz Sultan Selim, burada aldığı eğitim ve deneyimlerle sadece bir hükümdar değil aynı zamanda bir stratejist, bir reformcu ve büyük bir lider olarak Osmanlı tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.” dedi.

Program, KTÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Öztürk’ün “Şehzade Selim'den Yavuz Sultan Selim'e Genel Bir Değerlendirme” ve Dr. Öğr. Üyesi Miraç Tosun’un “Osmanlı Devlet Yönetiminde Yavuz Sultan Selim Devri” ile Trabzon Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım’ın “Yavuz Sultan Selim'in Edebî Yönü” başlıklı sunumuyla devam etti.

Devlet idaresinde, sert ve kararlı yönetim tarzı ile askerî dehası sayesinde kısa sürede otoriteyi sağlayarak Osmanlılar’ın dünya siyasetindeki ivmesini yükselten Yavuz Sultan Selim’in yönetim anlayışı, komutanlık tecrübesi, idari kabiliyeti ve askeri kişiliğine ilişkin değerli bilgilerin aktarıldığı program, sunumların ardından konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdimi ve hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından sona erdi.