KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 14 Ağustos rektör atamasından önce Sahil Tesisleri’nde basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çuvalcı, “4 yılda neler oldu?” kitapçığında derlenen 2020-2023 tarihleri arasında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Sebat Spor’a Yeni ve Modern Tesis İnşa Ediliyor Sebat Spor’a Yeni ve Modern Tesis İnşa Ediliyor

Rektör Prof. Dr. Çuvalcı, “4 yılın muhasebesini yapacağız. Sayılarla KTÜ’ye baktığımızda şu anda 12 fakültemiz var. 12 fakültede 81 bölüm, 6 enstitü yüksek lisans, 85 doktora, 55 program var. 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 35 program var. Toplam 29 bin 322 öğrencimiz var. 2018 yılında Trabzon Üniversitesi ayrılınca 12 bin öğrenci kaybımız oldu. 41 binden 29 bine düştü. Fen Mühendislik 16 bin 125, Sosyal Bilimler 8 bin 372, Sağlık Bilimleri 4 bin 825 öğrencimiz var. Uluslararası öğrencimiz bin 678, mezun sayımız ise 255 bin 730. 534’ü profesör. Toplam 2 bin 206 akademisyenimiz var. 537Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 26,4, öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı ise 13,7. İdari personel sayımız ise toplamda 3 bin 527. Yine 20-30 kişi daha almak üzereyiz. Çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.

YAPAY ZEKA VE VERİ MÜHENDİSLİĞİ AÇILIYOR

Çuvalcı, “Yine eğitim-öğretim faaliyetlerinde 4 doktora programı, 16 yüksek lisans, 7 lisans bölümü ve 7 ön lisans programı açtık. Dünya dijitalleşmeye gidiyor. Yazılım, yapay zeka ve veri mühendisliği önem kazanıyor. Yine bu yıl ilk defa öğrenci alacağız. Yapay zeka ve veri mühendisliğini açtık. Yüzde yüz İngilizce. Puanları diğer bölümlerden yüksek olmasını bekliyoruz. Sağlık Bilimlerinde de Beslenme ve Diyetisyen bölümü açıyoruz.  Meslek yüksekokullarında da Dijital Dönüşüm programına ilk kez öğrenci alacağız. Arsin’de İç Mekân Tasarımı, Doğal gaz ve Tesisat Teknolojisi Programı açtık. Maçka’da Eczane Hizmetleri, Sürmene Abdullah Kanca’da Gemi Makineleri İşletmeciliği, Trabzon Meslek Yüksekokulu’nda Moda Tasarımını açtık. Günün değişen ihtiyaçlarına göre bölüm, program açmaya devam edeceğiz.” dedi.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 3. SIRADAYIZ

Çuvalcı, “Araştırma üniversiteleri arasında A3 grubunda 3. sıradayız. Atatürk Üniversitesi, Çukurova ve KTÜ. Aslında Jeofizik bölümünün de akreditasyonu vardı. Geçen yıl öğrenci alımına çıktık. Geçen yıl öğrenci alımı olmadığı için bu yıl YÖK öğrenci alımından çıkarttı. Normalde biz Çukurova üniversitesi ile aynı seviyede olacaktık.” diye konuştu.

BAZI FAKÜLTELERİN ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Çuvalcı, “Öğrenci sayımız Tıp Fakültemizde mesela yüzde 30’u İngilizceydi. Bu yıl ilk kez Türkçeye geçtik. Geçen yıldan gelen hazırlık sınıfından öğrenciler vardı. Bu yıl hazırlık görmeden geleceklerdi. Haliyle yığılma olacaktı. Tıp Fakültesi’nde 200 olan kontenjanı 120’ye çektik. Mimarlık Fakültesi’nde proje geliştirmede öğrencilerin mekan problemi vardı. Onu da düşürdük. İç Mimarlık ve Şehir Bölge Planlamada kontenjanlar düştü. Bunu biz mühendislikte de yapmak istiyoruz. Ancak YÖK’ün öğrenci planlaması olduğu için bu konuda ağır ilerliyor.” şeklinde belirtti.

2021’DE ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLDUK

Çuvalcı, YÖK, üniversiteleri araştırma üniversitesi ve ihtisas üniversitesi olmak üzere iki kategoriye ayırdı. Sizin çıktılarınız, yaptığınız yayınlar, patentler, belirli seviyede ise sizi araştırma üniversitesi yapıyor. Rize, şu anda çay konusunda, Giresun fındık konusunda Artvin aromatik bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi. Biz 13 Aralık 2021’de 20. sıradan araştırma üniversitesi olduk. 32 parametreden bizi değerlendirdiler. 2022’de 19. sıraya yükseldik. 23’te sabit kaldık. Bu yıl daha yukarı çıkacağız.” diye kaydetti.

Kaynak: KTÜ