GÜNDEM

KTÜ Rektörü Çuvalcı açıkladı: Kaç kişi çıkarıldı 150 milyon TL'lik proje hazırlandı

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Çuvalcı, üniversitenin 4 yıllık çalışmalarını değerlendirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, 14 Ağustos rektör atamasından önce Sahil Tesisleri’nde basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çuvalcı, “4 yılda neler oldu?” kitapçığında derlenen 2020-2023 tarihleri arasında yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Rektör Prof. Dr. Çuvalcı, “4 yılın muhasebesini yapacağız. Sayılarla KTÜ’ye baktığımızda şu anda 12 fakültemiz var. 12 fakültede 81 bölüm, 6 enstitü yüksek lisans, 85 doktora, 55 program var. 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 35 program var. Toplam 29 bin 322 öğrencimiz var. 2018 yılında Trabzon Üniversitesi ayrılınca 12 bin öğrenci kaybımız oldu. 41 binden 29 bine düştü. Fen Mühendislik 16 bin 125, Sosyal Bilimler 8 bin 372, Sağlık Bilimleri 4 bin 825 öğrencimiz var. Uluslararası öğrencimiz bin 678, mezun sayımız ise 255 bin 730. 534’ü profesör. Toplam 2 bin 206 akademisyenimiz var. 537Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 26,4, öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı ise 13,7. İdari personel sayımız ise toplamda 3 bin 527. Yine 20-30 kişi daha almak üzereyiz. Çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.

YAPAY ZEKA VE VERİ MÜHENDİSLİĞİ AÇILIYOR

Çuvalcı, “Yine eğitim-öğretim faaliyetlerinde 4 doktora programı, 16 yüksek lisans, 7 lisans bölümü ve 7 ön lisans programı açtık. Dünya dijitalleşmeye gidiyor. Yazılım, yapay zeka ve veri mühendisliği önem kazanıyor. Yine bu yıl ilk defa öğrenci alacağız. Yapay zeka ve veri mühendisliğini açtık. Yüzde yüz İngilizce. Puanları diğer bölümlerden yüksek olmasını bekliyoruz. Sağlık Bilimlerinde de Beslenme ve Diyetisyen bölümü açıyoruz.  Meslek yüksekokullarında da Dijital Dönüşüm programına ilk kez öğrenci alacağız. Arsin’de İç Mekân Tasarımı, Doğal gaz ve Tesisat Teknolojisi Programı açtık. Maçka’da Eczane Hizmetleri, Sürmene Abdullah Kanca’da Gemi Makineleri İşletmeciliği, Trabzon Meslek Yüksekokulu’nda Moda Tasarımını açtık. Günün değişen ihtiyaçlarına göre bölüm, program açmaya devam edeceğiz.” dedi.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 3. SIRADAYIZ

Çuvalcı, “Araştırma üniversiteleri arasında A3 grubunda 3. sıradayız. Atatürk Üniversitesi, Çukurova ve KTÜ. Aslında Jeofizik bölümünün de akreditasyonu vardı. Geçen yıl öğrenci alımına çıktık. Geçen yıl öğrenci alımı olmadığı için bu yıl YÖK öğrenci alımından çıkarttı. Normalde biz Çukurova üniversitesi ile aynı seviyede olacaktık.” diye konuştu.

BAZI FAKÜLTELERİN ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Çuvalcı, “Öğrenci sayımız Tıp Fakültemizde mesela yüzde 30’u İngilizceydi. Bu yıl ilk kez Türkçeye geçtik. Geçen yıldan gelen hazırlık sınıfından öğrenciler vardı. Bu yıl hazırlık görmeden geleceklerdi. Haliyle yığılma olacaktı. Tıp Fakültesi’nde 200 olan kontenjanı 120’ye çektik. Mimarlık Fakültesi’nde proje geliştirmede öğrencilerin mekan problemi vardı. Onu da düşürdük. İç Mimarlık ve Şehir Bölge Planlamada kontenjanlar düştü. Bunu biz mühendislikte de yapmak istiyoruz. Ancak YÖK’ün öğrenci planlaması olduğu için bu konuda ağır ilerliyor.” şeklinde belirtti.

2021’DE ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLDUK

Çuvalcı, YÖK, üniversiteleri araştırma üniversitesi ve ihtisas üniversitesi olmak üzere iki kategoriye ayırdı. Sizin çıktılarınız, yaptığınız yayınlar, patentler, belirli seviyede ise sizi araştırma üniversitesi yapıyor. Rize, şu anda çay konusunda, Giresun fındık konusunda Artvin aromatik bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi. Biz 13 Aralık 2021’de 20. sıradan araştırma üniversitesi olduk. 32 parametreden bizi değerlendirdiler. 2022’de 19. sıraya yükseldik. 23’te sabit kaldık. Bu yıl daha yukarı çıkacağız.” diye kaydetti.

150 MİLYON TL’LİK PROJE YAZILDI

Çuvalcı “Araştırma üniversitesi olunca Maliye Bakanlığı ayrıca fon veriyor. Fon da sıraya göre veriliyor. Bu yıl 12 milyon 200 bin liralık ödenek geldi. 2023 yılında ödenek 7 milyon 490 TL’ydi. Bunları ihtisas olduğumuz alanlarda Araştırma Üniversiteleri Destek Programında projeye veriyoruz. Bu yıl 15 projeyi destekledik. Ekstra öğretim elemanı ve asistan desteği verebiliyor. Yurtdışı YLSY programına ekstra kontenjan, TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi Destek Programına başvuru hakkı veriyor. Şu anda 150 milyon TL’lik proje yazdık, üçüncü kapsamda. Diğer üniversitelerden bizle paydaş olmak için arayan çok oldu. 1004’te proje yöneticisi oluyoruz. Bu kapsamda üniversitemiz PAN-TER, AQUA ve KUANTAY adlı Yüksek Teknoloji Platformuna dahil olma başarısı gösterdi. Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul, Prof. Dr. Sena Sezen, ve Prof. Dr. İlhan Altınok yurt dışında yapılan, ülkemizde yapılmayan katma değeri yüksek ürünler üretecekler.” dedi.

TÜBİTAK BÜTÇESİ 42 MİLYON TL’YE ÇIKTI

“2020 yılında toplam TÜBİTAK proje bütçesi 11 milyon TL iken geçen yıl 42 milyon TL’ye çıktı. Yaklaşık 4 kat TÜBİTAK projesi arttı. Proje sayısı 26’dan 52’ye çıktı. Patentte geçen yıl düşüş yaşamışız ama bu yıl gelen skorlar daha iyi.”

TEKNOKENT’TE 84 FİRMA VAR

“Teknokent’te 84 tane firma var. 33 tanesi akademisyenler tarafından kuruldu. Mesai dışında çalışıyorlar. Kendi ürünlerini üretiyorlar. Kurum dışı projeler TÜBİTAK, TAGEM ve bakanlık projeleri dahil 22 milyon TL’den 54 milyon TL’ye çıktı. Hocalarımız diğer kurumlardan da destek alıyor.”

5 YILLIK AKREDİTASYON

5 yıllık akreditasyon alan 9 üniversite arasında KTÜ’nün de yer aldığını belirten Çuvalcı, “Hem araştırma üniversitesi hem de 5 yıl akredite olduk. Bu da öğrencilerimizin bizi tercih etmelerine sebep olabilecek faktörlerden.” diye kaydetti.

TRABZON’DA EN UCUZ OTOPARK

Farabi Hastanesi otoparkıyla ilgili Çuvalcı, “Farabi Hastanesi’nde otoparktan herkes memnun. Trabzon’da iddia ediyorum en ucuz otopark. 24 saati 45 lira. Bana kalsa ücretsiz olmalı. Ama 10 kişi çalışıyor. Aylık 300 bin TL gideri var.” şeklinde açıkladı.

HASTA SAYISI 763 BİNE ÇIKTI

“Farabi Hastanemiz bizim gözbebeğimiz. 2020 yılında acile başvuran hastaların memnuniyet oranı yüzde 74,5’ten yüzde 94’e çıktı. Polikliniğe başvuran hastaların yüzde 77,44’ten yüzde 90’a çıktı. 2020’de hasta sayısı 480 binden 2023’te 763 bine çıktı. Trabzon’da herkes yılda bir kez hastaneye gelmiş. Ameliyat sayılarında 60 binlerdeyiz. Acil hasta 75 binden 37 bine çıktı.”

62 ÜLKEDEN 19 MİLYON SAĞLIK TURİZMİ GELİRİ

“Farabi Hastanesi, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi aldı. 5 bin 971 hastaya hizmet verdik. 62 ülkeden 19 milyon 140 bin lira civarında gelirimiz var. 12 yatak sağlık turizmi için ayrıldı. Şehirdeki sağlık turizmi toplantılarına katılıyoruz. Tiflis uçak seferleri gündemde. Bu sayı daha da artacak.”

KTÜ ŞEHİR İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Çuvalcı, son olarak “14 Ağustos’tan sonra yeni rektör belli olur. Pırıl pırıl arkadaşlarımız var. Kim gelirse gelsin ülkemizin büyük yürüyüşü KTÜ’nün de büyük yürüyüşü devam edecek. Aday olan arkadaşlarıma başarılar diliyorum.” dedi. Basının sorularını yanıtlayan Çuvalcı, üniversite-işbirliği ile ilgili “Bu konuda biz bir adım attık. Problemi olan geliyor. Bu işin karşılıklı olması gerekir. Biz hazırız. Trabzon’la ilgili bir durum varsa yazılım olabilir, her hangi bir proje, peyzajı vs. üniversitemiz burada. Yaparız. Şehirden böyle bir talep çok olmadı. Bundan sonra olur” diye söyledi.

KAÇ KİŞİ ÇIKARILDI?

Sahil tesislerinde 19 personelin çıkarılmasıyla ilgili ise “19 kişi değil, birkaç kişi buradaki disipline uymadığı için çıkarılmıştır. 19 sayısı mümkün değil” dedi.