Ülkenin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla KOSGEB KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı yayınlanmıştır.
Bu program ile rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörleri ve yazılım sektörlerindeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) rekabet gücünün geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Program kapsamında 300.000 (üçyüzbin) TL hibe ve 700.000 (yediyüzbin) TL geri ödemeli destek olmak üzere üst limiti toplam 1.000.000 (birmilyon) TL proje bazlı destek verilecektir.
Trabzon ilinde bu desteğe başvuru yapabilecek işyerlerinin vergi levhaları üzerinde bulunan nace kodunun destek programı kapsamındaki nace kodlarıyla uyuşması gerekmektedir.
KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında Trabzon ilinden başvuru yapabilecek işletmelerin nace kodu sınıflandırması şu şekildedir;
- 10 Gıda ürünlerinin imalatı,
- 22 Kauçuk ve plastik ürünlerinin imalatı,
- 25 Makine ve teçhizat hariç, fabrikasyon metal ürünlerinin imalatı,
- 28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı,
- 24 Ana metal sanayidir.
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sektörler Trabzon ili için belirlenmiştir. Türkiye’deki bütün iller için başvuru yapabilecek işletmelerin sektörleri de ayrı ayrı düzenlenmiştir. Nace kodu sınıflandırmasına göre;
- 21 Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı,
- 26 Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı,
- 30.3 Hava ve uzay araçları ve ilgili makinelerin imalatı,
- 62 Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetleri gerçekleştiren işletmeler Türkiye’nin her ilinden projesini hazırlayarak desteğe başvuru yapabilir.
KOSGEB il bazında farklı oranlarda destek sunmaktadır. Örneğin; İstanbul’daki iş yerlerinde sunduğu destek üst limiti ile Trabzon’daki işletmelere sunduğu desteğin üst limiti farklılık göstermektedir. Bu ayrımı da yayınlamış olduğu bölgesel yatırım teşvik uygulamaları ile düzenlemiştir.
KOSGEB’in desteği 1. ve 2. Bölge %60, 3.4.5. ve 6. Bölgelerde ise %80’dir. Trabzon 3. Bölgede yer almaktadır, bu durumda Trabzon’dan hibe desteğine başvuruda bulunacak olan işletmenin yatırıma esas limitinin %80’ini KOSGEB destekleyecektir. KOSGEB’in desteklediği limitin üst sınırı 1.000.000 (birmilyon) TL’dir.
Proje ile personel giderleri, makine-ekipman( kalıp ve bilişim donanımı dahil) giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alım giderleri desteklenmektedir.
Başvurular www.kosgeb.gov.tr internet sitesi üzerinden KOSGEB KOBİ güncel kaydı yapılmış işletmeler tarafından 24Nisan 2018 – 22 Haziran 2018 tarihleri arasında yapılabilecektir.