KITLIK 


1845 yılında bir mantar türünün patates bitkisine bulaşması sonucu İrlanda’da kıtlık baş gösterir. İlk yıl patates hasadının yüzde kırkı, ikinci yıl ise neredeyse tamamı yok olur. Bu kıtlık tam 7 yıl boyunca sürer. Yaklaşık bir milyon kişinin bu kıtlık sebebiyle öldüğü, İrlanda nüfusunun yaklaşık dört bir oranında azaldığı söylenir. 
İşte bu kıtlık yıllarında Sultan Abdülmecit rivayete göre bir İrlandalı diş hekimi vasıtasıyla durumdan haberdar olur. Bunun üzerine binlerce kilometre uzaklıktaki bu ülkeye yardım göndermeye karar verir. 
Sultan Abdülmecit İrlanda’ya 10 bin sterlin yardım etmek ister. Ancak İrlanda’nın kontrolünü elinde tutan İngiltere’den onay çıkmaz. Çünkü İngiltere Kraliçesi sadece 2 bin sterlin yardımda bulunmuştu. İngiltere, kraliçenin yardımından daha yüksek bir yardımı kabul etmez. 
Bunun üzerine Abdülmecit nakit yardımı bin sterline düşürür. Ancak bununla yetinmez. Üç adet erzak, ilaç ve tohum dolu yardım gemisini İrlanda’ya gönderir. Fakat İngiltere’nin, kraliçenin lütfunu aşan bu yardımları kabul etmeyeceği, gemilerin başkent Dublin veya Cork gibi kent büyük limanlarına yanaşmasına izin vermeyeceği biliniyordu. Bunun üzerine gemiler 30 mil daha uzakta bulunan ve küçük bir kent limanı olan Drogeha Limanına gider.  
İşte Drogeha United ile Trabzonspor’u birbirine bağlayacak hikâyenin temelleri burada atılır. Drogeha halkı minnettar olduklarına dair bir mektubu Sultan’a gönderir. Bunun yanında ay yıldızı bölgenin bir sembolü haline getirir.
Öyle ki 1919 yılında kurulan futbol takımı Drogeha United’ın amblemi ay yıldız olarak belirlenir. 
Futbol takımının renkleri ise Trabzonspor’un renkleri gibi bordo-mavidir. 


Aradan yıllar geçtikten sonra bu iki takım taraftarları arasında 2000’li yılların başında dostluk bağları gelişir. Tam olarak bu bağın nasıl başladığı bilinmiyor. Bazı kaynaklar Trabzonsporlu taraftarların; aynı renkleri taşıyan, ambleminde ay yıldız olan ve ekonomik problemler yaşayan Drogeha Kulübünün başlattığı yardım kampanyasına ilgi gösterdiğini, aradaki bağın bu şekilde başladığını belirtiyor. 
Taraftarlar arasında başlayan dostluk 2010 yılında kulüplerin birbirlerini kardeş kulüp ilan etmesi ile pekişti. Tarih konusundaki bilgiyi Drogeha United takımının resmi sayfasından edinebildik. Ayrıca kardeş takımımızın sitesinde iki kulübün kardeşliğine dair bir bilgi metni de var. Üstelik Türkçe. Maalesef ki Trabzonspor’un resmi sitesinde kardeşliğin sebebine ve tarihine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Umarım kardeşliğin Trabzon ayağında da bu bilgiler yerini alır. 
Trabzonspor’u sıkı takip edenler muhakkak hatırlayacaktır. 2013 yılında Sadri Şener’in başkanlığı döneminde Trabzonspor, İrlanda’ya dostluk maçı yapmak için gitmişti. Ancak yoğun yağmur yağışı sebebiyle maç oynanamadı. Bu olaydan birkaç yıl sonra bu kez İrlanda ekibi dostluk maçı yapmak için Trabzon’a gelmek istedi. Ancak bu kez de pandemi sebebiyle bu maç düzenlenemedi. Temellerinde bir kıtlık hikâyesi barındıran bu kardeşliğin kaderinde doğa felaketleri fazlaca yer tutuyor. 
Bakalım bu dostluğun pekişmesine felaketler izin verecek mi? Kim bilir belki resmi bir Avrupa mücadelesinde, bir kupanın eteğinde karşılaşırlar. Felaketler izin verirse hikâyesi güzel bir mücadele olur.