Satır Arası 1
Mezar Taşındaki Çizginin Şerefine
Murat Taşkın
Trabzon, Temmuz 2024 1. Baskı
Murat Taşkın, gazeteci yazar. Trabzon’un gazetecilerinden…
1957 Arsin doğumlu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek okulu, Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversitede okurken İzmir Yeniasır’da gazeteciliğe başladı.
Anadolu Ajansı’nda (Trabzon Bölge Müdürlüğü) 1980-2000 yılları arası genelde politika ve ekonomi muhabirliği, Trabzon Ticaret Borsası’nda danışmanlık… Yeniçağ Gazetesi’nde spor yazarlığı, Karadeniz Gazetesi’nde köşe yazarlığı… Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde yönetim kurulu üyeliği, genel sekreterlik ve başkanlık görevleri.
Türkiye Spor Yazarları Derneği Trabzon Şubesi’nde yönetim kurulu üyesi, başkan yardımcısı ve başkanlık yaptı. Yaklaşık 10 yıl futbol hakemliği…
2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nda Medya Direktörlüğü…
Otobiyografi olarak yayınlanmış kitapların yanı sıra fındıkla ilgili eser ve araştırmaları bulunuyor.
Gazeteci-Yazar Murat Taşkın, önceki kitaplarından “3 Kefeli Terazi”de, gazeteci-öykücü Ziyad Nemli’nin hayatı ve çalışmalarını anlattı. Trabzon’un ülkemizde en fazla sporcu ve sanatçı yetiştiren kentlerinin başında geldiğini çeşitli örneklerle açıkladı.
“Mezar Taşındaki Çizginin Şerefine” alt başlığı ile yayımladığı Satır Arası 1 adlı kitabında
O kısa çizginin anlamını vurguladı.
Behçet Necatigil’in şiirindeki:
“Adı, soyadı
Açılır parantez
Doğduğu yıl, çizgi, öldüğü yıl, bitti
Kapanır, parantez.”
Anlatıya yeni bir boyut kazandırdı yazılarında.
İki tarih arasındaki o kısacık çizgiye sığdırılan bir ömrü, yine kısa yazıları, denemeleri ile aktardı okuyucuya.
Trabzon’da iz bırakan gazeteci, yazar, bürokrat, iş insanı… pek çok insanı anıyor Murat Taşkın. Tanıyanların gözünde bir insan panoraması gelip geçiyor.
Ömer Güner, Ziyad Nemli, Ayhan Kıyak, Cemal Rıza Osmanpaşaoğlu, İhsan Öksüz, İsmail Kansız, Ali Osman Ulusoy, Erkan Ocaklı, Hikmet Aksoy, Ergun Ata, Ahmet Şefik… Tanıdık tanımadık daha niceleri satır arasına sıkıştırılmış.
Kitabın arka kapağındaki kısacık tanıtım yazılarında da “YAZMAK YAŞAMAKTIR… Neden mi? Çünkü; söz uçar yazı kalır. YAŞAMAK YAZMAKTIR… Yazılanlara bakarak, ne kadar yaşandığı hesaplanabiliyor!” diyor Taşkın!...
Satır Arası 1’de yer alan yazıların çoğu fıkra tadında. Karadenizli olup da yazılarında fıkraya yer vermemek olmazdı. Murat Taşkın, yazılarını kurarken sanatçılardan, düşünürlerden özlü sözler, şairlerden vurgulu dörtlükler alarak güçlü bir anlatım oluşturmuş.
Her yazının bitiminde bir tarih var. Yazının yazıldığı ya da bir gazetede yayımlandığı tarih. Üç yıl, beş yıl, on beş yıl önce yapılan bir değerlendirmenin o günün koşullarında yapıldığını anlamakta zorluk çekmiyor okur.
Taşkın’ın kitabında yer alan yazılar zaten kolay okunuyor. Her biri inci taneleri gibi parıldıyor sayfalar boyunca.
Önsözde de belirtildiği gibi, Satır Arası 1’in devamı gelecek, belki başka alt başlıklarla.
Yazar, kıssadan hisse düşüncesiyle pek çok şeyi satır aralarına sıkıştırmış.
Okuyun, okudukça satır aralarına dikkat edin. Davul zurnaya gerek kalmadan sivrisineğin sazı kulaklarınızı tırmalayacak.