KENT MÜZESİ!


Yani o kent o müze ile bütünleşir!..
Şehrin kendisi olur.
Bu müzelerin bırakın içini dışı da, yani kurulduğu binalarda tarihi yapılardır.                        
Yerli yabancı turistler bu müzelere büyük ilgi gösterirler. Yalnız içinde değil dışında fotoğraf çektirir hatta ziyaret defterleri imzalanır.
Kent müzeleri oldukça eski hükümet konaklarına ve belediye binalarına daha doğrusu şehir meydanlarına kurulurlar.
Trabzon, Osmanlı Devleti’nin en eski vilayetlerinden biridir.
Padişahlar şehridir.
 Osmanlının şanlı sultanlarından Fatih Sultan Mehmet Han, 1461'de Trabzon'u fethinin ardından “Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet, 'Trabzon'u fethetmeden İstanbul'un fethi tamamlanmamış olur' diyerek çok önemli bir mesaj  vermiştir  Trabzon için.
Bu sözleri Trabzon’un önemini, tarihteki yer ve konumunu anlatmaya yetmiştir.
Yavuz Sultan Selim Han Trabzon’da valilik yapmış, Kanuni Trabzon’da doğmuş büyümüş, ilim irfan almış, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu şehri üç kez ziyaret etmiş, bu şehirdeki şahsi mal varlıklarını Trabzon halkına bağışlamış, bu nedenle Atatürk Köşkü  Trabzon Belediyesi’ne mal edilmiştir.
Bunun için de bu şehrin kent müzesine ihtiyacı vardır..
Ve de çok geç kalınmıştır..
Bunun için de Trabzon Belediye eski binası biçilmiş kaftandır.
Bence Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kent müzesi kararını acilen gözden geçirmelidir.
Çünkü en ideal, en gerçekçi kent müzesi yeri Trabzon Belediyesi’nin eski yeridir..                  
 En azından bu müzenin yapımına sponsor olan Oltan ailesine de haksızlık yapılmamalıdır. Çünkü müzenin tüm yapım maliyetini bu aile karşılamaktadır.                                                                    
Niyet halis yer seçimin son derece yanlıştır.
Bu bina Dr. Rüştü Araz’ın babası merhum Kemal Araz tarafından 60 sene önce merkez bankasına yapılmıştır. Kesinlikle tarihi yapı değildir ve tarihi yapı diyenlerin ise aklı zayidir.
Bırakın kendini etrafında tarihi yapı çeşme veya bina da yoktur. Yani etkilemiş alanında dahi değildir.
Acilen yıkılıp yerinden kaldırılıp, arka tarafındaki beş bina da istimlak edilerek Sanat Sokak’ı genişletilmeli, ağaçlandırılarak insanların nefes alacağı, oturup dinleneceği bir alan ortaya çıkarılmalıdır..
Haklı gururumuz olan, bu şehri tüm dünyaya tanıtan TS Müzesi dar bir sokaktan gün yüzüne çıkarılmalıdır..
Daha fazla insanın bu müzeyi ziyaret etmesi sağlanmalıdır..
O nedenle yol yakınken geri dönülmeli zararın neresinden dönerseniz kar  misali bir şekilde olaya bakılmalıdır..
Hayırsever iş adamı merhum Tevfik Serdar, bu binayı sanat merkezi yaparken de zamanın Valisi Adil Yazar’a “Bu binayı yıkın kaldırın, siz yıkmazsanız 50 sene biri çıkar gelir bu binayı yıkar kaldırır. Tevfik Serdar’ın harcadığı paralar da çöpe gider”  demiştim.
50 değil ama 15 sene sonra Tevfik Serdar levhası binadan kaldırılıp harcadığı paralar çöpe gitmiş, faaliyetleri Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi içine sıkıştırılmıştır.
Bu konuda CHP Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Turgay Şahin’in yaptığı “Tevfik Serdar az hayırseverdi. Belediye başkanımız  daha fazla hayırsever olarak Oltan ailesini bulmuş, Tevfik Serdar ismi kaldırılarak Kenan Oltan ismi verilmiştir. Kenan amcaya Allah uzun ömürler versin, ebediyete intikal ederse gözü de arkada kalmasın. Yarın daha da fazla hayırsever bulursak Kenan Oltan Kent Müzesi ismini kaldırılıp, belediye meclis kararıyla yeni hayırseverimizin  ismini bu binaya veririz” sözleri de son derece manidardır..
 Adrese Teslimdir !