Öğrencilerin hayatlarında en önemli günlerden biri karne günleridir. Bazı öğrenciler için sevinç ve gurur kaynağı olan bu gün, bazı öğrenciler için üzüntü ve kaygı sebebi olabilir. 18 milyon öğrencimiz karneleriyle buluşacak.
Karne günlerinin sevinçli veya korkulu rüya olmasında, ailelerin karneye yüklediği anlam etkili olmaktadır. Anne baba eğitim öğretim yılı içerisinde çocuğun seviyesini bilmeli karneyle ilgili beklentisini makul bir noktada tutmalıdır.
Bazı aileler için başarı çoğu kez yüksek notlarla dolu karne anlamına gelmektedir ve bu noktada umduğunu bulamayan aileler çocuklarıyla genelde çatışmaya girmektedir. Unutmamak gerekir ki okul başarısı pek çok etkene bağlıdır. Çocuğun okuldaki başarısızlığı bireysel farklılıklardan kaynaklanabileceği gibi, öğretim sisteminden, anne baba ve öğretmenin tutumlarından, çevresel pek çok faktörden etkilenmektedir. Gerçekten ortada bir başarısızlık varsa bunun tek sorumlusu çocuklarımız değildir.
Her durumda ailenin uygun bir şekilde devreye girmesi ve sorunu çözmeye çalışması gerekir. Bu sorunların erken tespiti, akademik başarı üzerine olumlu etkiler yapar. Özellikle eğitim öğretim yılı içerisinde anne baba; okul ve öğretmenle yeterince iş birliği yapar diyaloglarını arttırır, sonuç oluşmadan önce gerekli tedbirleri alırlarsa daha doğru bir yol izlemiş olurlar. Aksi halde kötü sonuçlardan tek başına çocuğu sorumlu tutarak öfkelerini ondan çıkarmaları adil olmayacaktır.
Anne baba çocuğunu tembel ya da başarısız olarak nitelendirmemelidir. Sen yapamazsın, başarısızsın, bir şey beceremezsin gibi olumsuz ifadeler yerine ben sana güveniyorum, başarabilirsin şeklinde olumlu ifadeler kullanılmalıdır. Değerlendirme yaparken öncelikle kötü notlara değil öğrencinin karnesindeki iyi notlara odaklanılmalıdır. Yapacağınız yorumları iyi notlardan başlayarak yapmalı çocuklarınızın başarı, kişilik ve davranışlarını arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle kıyaslanmamalıdır. Aynı şekilde başarıda abartısız bir şekilde karşılanmalıdır. Karnesi çok iyi diye öğrenciyi hediyelere boğmak ve tebrik yağmuruna tutmak da doğru değildir.
Tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı arttırma yönünden önemlidir. Özellikle çalışan anne ve babaların izin dönemlerini çocuklarının tatil döneminde kullanması aile içi etkileşimi arttıracaktır. Beraberce geçirilen kaliteli zaman çocukta önemli olduğu duygusunu oluşturur. Okul zamanı çocuklarımızın yapamadıklarını yapabilecekleri sosyal ortamlar ayarlanmalıdır. Arkadaşlarıyla ve sevdikleriyle zaman geçirmek çocuklara çok iyi gelecektir. Ayrıca sinemaya tiyatroya gitmek, kitap okumak ve gezmek de tüm aileyi mutlu edecek, birbirine yakınlaştıracak ve yaşam enerjisi artıracaktır.
Tatil döneminde ağır olmayan, eğlenceli ve çocukların sosyal yönlerini kuvvetlendirecek ödevler de verilebilir. Örneğin tatilde ziyaret edebilecekleri bir yer hakkında kompozisyon yazmak gibi…
Alınan karneler sadece çocuklarımızın değil başta aileler olmak üzere tüm toplumun karnesidir. Geleceğimizin teminatı tüm çocuklarımıza iyi tatiller…