KARBON DÖNGÜSÜ

Karbon, bir element olmasının ötesinde doğada yaşam için önemli bir role sahiptir. Değişik yerlerde farklı şekillerde yer alabilmektedir. Havada karbondioksit içerisinde, bitkilerde karbonhidrat olarak, toprakta petrol içerisinde ve ısınmak için kullandığımız odunda karbon bulunur. 

Asıl dikkat çekici olan bunların birbiriyle ilişkileridir. Karbonun değişik şekillerde ve yerlerde bulunması Karbon Döngüsü sayesinde gerçekleşmektedir.

Doğada azot ve su döngüsünün yanında Karbon Döngüsü de çok önemli bir yere sahiptir. 

Yakıt olarak kullanılan odun içerisindeki karbon, yandıktan sonra karbondioksit olarak atmosfere karışır.  

Atmosferdeki karbondioksit yeşil yapraklı bitkiler tarafından fotosentezle karbonhidrata dönüştürülür. 

Yenerek insan bünyesinde protein veya kasa dönüştürülen karbonhidrat, insan öldüğünde ceset çürürken tekrar karbondioksite dönüşür ve atmosfere karışır. Ağaçlar tarafından atmosferden yakalanarak gövdesinin gelişmesinde kullanılarak tekrar başladığı yere gelmiş, oduna dönüşmüştür. 

Topraktan geldik toprağa gideceğiz. 

Bu döngü içerisinde karbonun bulunduğu formdaki miktarı önemlidir. Yani, karbonun atmosferde, ağaç içerisinde veya fosil rezerv olarak toprağın altında bulunacak miktarları döngü ve doğanın dengesi açısından çok önem arz etmektedir. 

Aslında doğanın mükemmel işleyişi her aşamada dengelidir ancak insan faktörü bunu bozmaktadır. 

Ormanlar yok edildiğinde atmosferdeki karbondioksitin bitkilere dönüşmesi azalır. 

Böylece karbon döngüsünün önemli basamaklarından birisi aksamış ve döngüde bozukluklar başlamış olur. 

Dolayısı ile atmosferde bulunan karbon (karbondioksit olarak) miktarı artar; küresel ısınmaya, iklim değişiklikleri ve doğal felaketlere sebep olacak düzensizlikler kaçınılmazdır.