KARADENİZ’DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYECİLİĞİ

Karadeniz’de “Büyükşehir Belediyeciliği” uygulamasına geçilirken ardından ne gibi sorunlar yaşanacak diye hiç düşünülmeden kararlar alındı.

Kent merkezinin nüfusu yetersizse; kırsal kesimi de, “Büyükşehir sınırları içine alırız” ucuz görüşüyle uygulamaya geçildi.

Dağ başlarından deniz kıyısına değin olan alanda yurttaşlara iddialı ve yeni bir belediyecilik hizmeti getirileceği vaadinde bulunuldu.

Geçen dört yıl içinde uygulamada görüldü ki, şehir ile kırsal kesim yaşamının öteden beri gelen farklılığı “Büyükşehir Belediyesi” uygulamasında hemen sırıttı.

Sorun oldu... Ne kadar çalışılsa da kolay çözüm bulunamadı.

Karadeniz’de her yerde -ne kadar yapılsa- yine de ulaşım sorunu yaşanır.

Kış mevsiminin karlı/fırtınalı günlerinde -uygulamada köy ilen mahalle olmuş- yerleşim yerlerine ulaşım her zaman sorun olur.

Son bir uygulama da; kırsal kesimin su, elektrik, yol gibi yaşamsal ihtiyaçları önceki dönemlerde devlet-yurttaş işbirliğiyle az-çok karşılanmıştı. Herkes köyünde -şimdi mahalle oldu-  “suyu bedava kullanırken” şimdilerde yurttaşlardan su için sayaç takmaları ve ücret ödemeleri isteniyor.

Sanki Büyükşehir Belediyesi bu konuda yeni bir hizmet getirmiş de...

Oysa yurttaşların kırsal alanda kalmalarının üretime katkı vereceğini bilerek onlardan su ücreti alınmaması daha doğru olmaz mı? İçgöçmenlik olayına da böylece küçük de olsa "dur!.." denilemez mi böylece?

Başlangıçta belirttiğimiz gibi, Karadeniz’de “Büyükşehir Belediyeciliği” uygulamasına geçilirken bölgenin kendine özgü yerleşim ve yaşam ortamı/koşulları dikkate alınmayınca böylesi sorunlar ortaya çıkıyor.

Dedik ya; siyasetçinin ucuz/sıradan, gerçekleri görmeden karar vermesi var işin içinde...

Siyaseten hep kendine yontma hevesi...

Kent merkezlerinde yaşanan "seçim kaybetme korkusu"nu; kırsal kesimin oylarıyla yoğurup böylece kazanmak...

Karadeniz’de nüfus yetersizliği nedeniyle uygulanan “kent+kırsal oy

yoğurulması” şeklindeki “Büyükşehir Belediyecilik uygulaması” siyaseten kazanma düşüncesinden başka ne olabilir?

Siyaseten kazanılacak, oh ne ala!..

Ya yurttaş?

“Kent merkezinde kaybederiz. Kırsal oyları da dahil edersek garantileriz” anlayışı Karadeniz’de uygulanınca ‘ucuz siyaset’ kazandı Ordu merkezde... Trabzon merkezde...

Gelecek seçimi garantilemek için kimi illerde de bu uygulamanın yapılacağına ilişkin haberler geliyor kulağımıza.

Yarın, “Büyükşehir Belediyeciliği”nde Gaziantep’teki örnek bir çalışmadan söz edeceğim.