Trabzon’a gelen uluslararası öğrencilere rehberlik yapmak amacıyla 2013 yılında kurulan Karadeniz Uluslararası Öğrenci Derneği (Kul-Der), düzenlediği kahvaltı etkinliği ile basın mensuplarını ve uluslararası öğrencileri bir araya getirdi. Etkinliğe, Kul-Der Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kurt, Başkan Vekili Kemal Kocaman, Mali Sekreter Dr. Murat Kadir Topçu, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Özcan, Dr. Yılmaz Babuccu ve Ahmet Genç katıldı. Ayrıca, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Trabzon Üniversitesi (TRÜ) öğrencileri de etkinlikte yer aldı.
Etkinlikte, Azerbaycan’dan gelen uluslararası öğrenci Nuray Latifzade, Trabzon’a gelişini ve şehirle kurduğu özel bağları anlattı. Latifzade, “2019 yılında Trabzon’a geldim, lisans eğitimimi tamamladım ve şu anda yüksek lisans yapıyorum. Azerbaycan’da doğduğum şehir Ucar’ın plaka kodu 61 ve Trabzon’a geldiğimde bunun farkında değildim. İlk geldiğimde, ‘Ucar’daki herkes Trabzon’a mı geldi?’ diye düşündüm. Ancak sonra öğrendim ki Trabzon’un plaka kodu da 61. Kaderin bir cilvesi olarak hem doğduğum şehri hem de Trabzon’u çok seviyorum” dedi. Latifzade, ayrıca Trabzon’da okuyan her uluslararası öğrencinin mutlaka Kul-Der ile bir şekilde yollarının kesiştiğini belirterek, “İyi ki varsın Kul-Der” ifadelerini kullandı.
Kul-Der, 101 Ülkeden Gelen Öğrencilere Destek Veriyor
Kul-Der Başkanı Nurettin Kurt, derneğin misyonunu anlatarak, Trabzon’daki üniversitelerde eğitim gören uluslararası öğrencilere rehberlik etmek, onların sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak, Trabzon’u ve Türkiye’yi tanıtmak ve sevdirmek gibi önemli görevleri yerine getirdiklerini ifade etti. Kurt, ayrıca Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencilere rehberlik yapmak, Türkiye mezunlarıyla irtibatı sürdürmek ve uluslararası öğrenci derneklerinin koordinasyonunu sağlamak gibi hedefleri de olduğunu vurguladı. Kurt, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurt Dışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu ile yürüttüğümüz projelerle, Kul-Der Akademisi bünyesinde eğitimler düzenliyoruz. Öğrencilerimizi sanatsal faaliyetlere dahil ederek, Trabzon’u ve Türkiye’yi temsil etmeleri için imkanlar sağlıyoruz” dedi.
Öğrencilerin Karşılaştığı Zorluklar ve Çözüm Önerileri
Kul-Der eski Başkanı Dr. Murat Kadir Topçu, öğrencilere yönelik bazı sorunları gündeme getirdi. Topçu, öğrencilerin yaşadığı bürokratik engelleri dile getirerek, “Kurumlar arası organizasyon eksiklikleri var. Öğrenciler üniversiteye kayıt olmak istediklerinde kimlik numarası ve ikametgah gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu sorunların çözülmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Topçu, gelişmiş ülkelerde bu tür sorunların nasıl çözüldüğünü örnek alarak, Trabzon’daki uluslararası öğrencilerin karşılaştığı sorunların çözümü için mücadele edeceklerini ifade etti.
Etkinlik, öğrencilerle yapılan sohbetlerin ardından hatıra fotoğrafları çekilmesiyle sona erdi.