İLK DOZ AŞIM

Koronavirüs ile ilgili aşının ilk dozunu yaptırdım.

Doğrusu kafamda soru işaretleri yok değildi.

Sinovac aşının Brezilya’da %50.4, Endonezya’da %65 oranında etkili olması tereddütlere yol açtı.

Gerçi Türkiye’de %91.25 oranı elde edildi ancak gönüllü denek sayısı daha az idi.

Brezilya’da antikor cevabının değişik çıkma sebebi 2. Aşının 14. Gün yapılması olarak izah edildi, Fledelfia aşı bilimci Paul Offit tarafından.

Çalışmalardaki kafa karıştıran durumlara karşı Türk bilim kurulu üyeleri, görüşlerine değer verdiğim Prof. Dr. Ali Cansu hoca’nın analizleri ve yaptığım araştırmalar ile aşının etkinliğine inancım arttı.

Doğrusu sinovac aşısı klasik ölü virüs (inaktive aşı tekniği) ile yapıldığından güvenli zaten. Çocukluğumuzdan itibaren yaptırdığımız çoğu aşı ile aynı özellikte.

Hepatit, boğmaca, inaktive çocuk felci, kuduz ve grip aşısı gibi.

Unutmayalım ki çiçek hastalığı, tifo, kolera gibi ölümcül hastalıklar ancak aşı ile önlenebildi.

Çocuk felci dahi %5-10 ölümcül etkiye sahipti. 4 kez ABD başkanı olan Franklin Roosevelt tekerlekli sandalyeye mahkumdu. Güneşin patentini alabilir misiniz? diyerek 7 milyar dolar değerindeki patenti reddeden Jonas salk 1952 yılında aşıyı uygulamaya koydu. Milyonlarca insanın kurtulmasına vesile oldu.

Şu anda korona pandemisi için elimizdeki en etkili silah hiç şüphe yok ki aşılardır. İyi bir aşılama programı ile İnşallah çiçek hastalığı gibi virüsü ortadan kaldırırız.

Aşı için olumsuz durumlar; 18 yaş altı ve 65 yaş üstü faz çalışmalarına dahil edilmedi ve süreler kısa tutuldu. Dolayısıyla antikor koruma süreleri ve uzun dönem yan etkileri bilinmemektedir.

Sevindirici olan, bugüne kadar kısa dönem önemli bir yan etki bildirilmedi.

Ben de herhangi bir yan etki yaşamadım, birkaç gün içinde.

Biontech aşısının 65 yaş üstünde %94 etkili olduğu bildirildi ancak mRNA yeni bir teknik. Dünya genelinde 43 bin kişi ile yapılan çalışmalar, şimdilik güvenli olduğunu bildirdi. Basına yansıyan bazı ölümlerin DSÖ tarafından aşı ile ilgili olmadığı açıklandı.

Elbette tıpta her uygulamanın riski vardır. Aşıları yıllarca uyguladığımızdan, bu uygulamalar içinde güvenliğinin yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın da söylediği gibi aşımızı güven duygusu ve sorumluluk bilinci ile yaptırabiliriz.

Dünyanın ve çocuklarımızın geleceği için bu iyi bir fırsat olarak duruyor.