Ders: Trabzon
Konu: Kültür ve turizm nedir?
Kültür:
sanat, edebiyat, müzik, din, gelenek ve görenekler dâhil olmak üzere sosyal, entelektüel ve yaratıcı yaşamın tüm yönlerini kapsar.
Turizm: Eğlence, eğlence veya iş amaçlı seyahatleri ve insanların gezileri sırasında turistik yerleri, kültürel yerleri ve tarihi binaları ziyaret etmek gibi yaptıkları faaliyetleri ifade eder. Turizm endüstrisi, oteller, restoranlar, ulaşım ve tur operatörleri gibi seyahat ve ağırlama ile ilgili işletmeleri ve hizmetleri içerir istihdam sağlar.
Kültür ve turizm arasındaki ilişki, kültürün genellikle insanların seyahat kararlarında önemli bir faktör olması ve birçok turistin tarihi yerleri ziyaret etmek, kültürel etkinliklere katılmak ve yerel gelenek ve görenekleri deneyimlemek gibi kültürel deneyimler aramasıdır. Buna karşılık, artan ziyaretçi sayısı kültürel alanlar üzerinde baskı oluşturabileceğinden ve kültürel deneyimlerin ticarileştirilmesine yol açabileceğinden turizm, bir destinasyonun kültürel mirası üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Sonuç olarak, turizmin ekonomik getirileri ile kültürel mirasın korunması ve yerel toplulukların sürdürülebilirliği arasında denge kurulması çok ama çok önemlidir.

***
Ders: Liyakat
Konu: Tarihi yapıların toplum için önemi!
Tarihi binalar birer kültürel mirastır:
Toplumun kültürel mirasının ve tarihinin fiziksel hatırlatıcıları olarak hizmet ederler ve geçmişin sosyal, ekonomik ve politik koşullarına ilişkin bilgiler barındırırlar.
Tarihi binalar bir okuldur: Eğitim ve öğrenim için fırsatlar sunan bu yapılar müze, okul veya kültür merkezi olarak kullanılabilirler.
Tarihi binalar, ekonomiye katkı yaparlar: Tarihi binaların korunması ve restorasyonu yerel ekonomileri canlandırabilir turizm, inşaat ve kültürel miras yönetimi gibi alanlarda istihdam yaratabilir. Tarihi binalar, ziyaretçileri, işletmeleri ve sakinleri çekerek kentsel alanların canlanmasına katkıda bulunurlar.
Tarihi binalar, kentin dokusunu ortaya çıkarır: Şehirlere karakter ve benzersizlik katarlar ve yer ve topluluk duygusunu geliştirebilirler.
Tarihi binalar, gelecektir: Gelecek nesillere ilham verebilir ve bir toplumun kültürel mirasına ve geleneklerine duyulan gurur duygusunu besleyebilirler.

***
Ders: Yöneticilik
Konu: Tarihi binalar nasıl korunur, nasıl restore edilir?

-Tarihi binalar mümkün olduğu kadar orijinal görüntüsünden uzaklaşmamalı ve tarihi yapı özellikleri kaybedilmemelidir.
-Tarihi binaların restorasyon çalışmalarında yapı malzemeleri orijinaline zarar vermeyecek şekilde seçilmelidir.
-Tarihi binalarda uygun temizleme yöntemleri, yapısal güçlendirmeler, iklimsel şartlara dayanaklı teknikler kullanılmalıdır.
-Tarihi binaların retorasyon çalışmalarının, tasarımı ve inşaatına ilişkin uygun belgeler kesinlikle muhafaza edilmelidir.
-Tarihi binaların tarihi önemini korurken binayı çağdaş kullanıma uygun çalışmalar yapılmalıdır.
-Tarihi binalar, tarihi bir dönüm noktası olarak korumaya alınmalı veya tarihi bir bölgenin parçası olması gibi yasalarca korunmalı.

***
Okuduğunuz bilgiler ulaşılması güç bilgiler değildir. Hele hele üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans tamamlayanların bu bilgilerin üzerinde bilgilere sahip olduğundan kesinlikle eminim. Benim bu bilgileri bu köşede yayınlama sebebim ise Trabzon’daki yöneticilerimizin bu bilgilerden yararlanması içindir.