Jeoloji Mühendisliği Bölümü...
Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyelerindeki Jeoloji Mühendisliği Bölümleri, çok büyük oranda kontenjanlarını doldurmaktadır. Ülkemizdeki birçok Jeoloji Mühendisliği Bölümleri ise öğrenci alımı bakımından neredeyse hiç öğrenci alamaz duruma dönüşmüşlerdir.
Burada talep noktası oluşturacak iş kolları üzerine, katma değer oluşturacak uygulamalar bakımından hızlı bir odaklanma sürecine gidilmelidir. Bu süreç başarıldığında, mesleğe olan talep büyük oranda artacaktır, artmalıdır. Türkiye, önemli kayaç zenginliklerine sahiptir. Bölgemiz Doğu Karadeniz’e odaklanacak olursak, endüstriyel değeri son derece büyük birçok maden bulunmaktadır. Örnek verecek olursak, Ordu ve Arsin yöresindeki bentonit killeri, son derece geniş bir rezerv konumundaki bazaltik kayaçlar, çimento ve kireç hammaddeleri gibi birçok endüstriyel değeri fazla olan maden Bölgemizde mevcut durumdadır.
Mermer kaynakları, kil mineralleri, diğer madenler vs hep birlikte değerlendirildiğinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde önemli bir endüstri maden konusunun potansiyeli yüksek görülmektedir. Bu bakımdan, Ülkemiz otoriteleri, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni bu potansiyelleri bakımından katma değer yaratacak uygulamalar ile desteklemelidir. Bentonit killeri, kozmetik sektörü ve birçok sektörde kullanılabildiği gibi en önemli katma değer yaratan konulardan birisi de bentonit killerinin emülgatör olarak kullanımı, endüstriyel absorben olarak kullanılmaları konularıdır. Bu konular üretim süreçlerine dönüştürüldüğünde ki Jeoloji Mühendisliği Bölümü çok daha büyük bir talep noktasında olacaktır.
Özetle söylenmesi gereken konu, mevcut potansiyeller, mevcut imkanlarla rahatlıkla üretim süreçlerine dönüştürülebilir ve bu bağlamda Jeoloji Mühendisliği bölümündeki potansiyelin artırılacak iş olanaklarıyla donatılması gerekmektedir. Türkiye’nin mevcut kayaç zenginliklerinin büyük sinerji yaratacak uygulamalara dönüştürülmesi, imalat sektörünün canlandırılması ve bu bağlamda da Jeoloji Mühendisliği’nin talep noktası güçlendirilmelidir. Sonuç olarak Jeoloji Mühendisliği son derece önemli bir meslek disiplini olarak, Ülkemizin kalkınmasına üst düzeyde hizmet veren bir meslek dalıdır.
Jeofizik Mühendisliği Bölümü...
Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nün kısa vadede ve ileriki süreçte inşaat mühendisliği ile çok daha yakın planda çalışacağı görülmektedir.
Hasarsız test yöntemlerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi, yapılara hasar vermeden çok sayıda dayanım verisinin üretilebilmesi konularıyla yeniden yapım ve kentsel dönüşüm çalışmalarında son derece etkin olan bir meslek dalı olarak Jeofizik Mühendisliği Bölümü önemini artırmaktadır.
Ülkemizin kalkınması noktasında çok önemli olan akademik çalışmalarda ve özellikle de çift anadal eğitimi noktasında inşaat mühendisliği bölümü ve jeofizik mühendisliği bölümlerinin ara disiplin konulardaki proje çalışmaları son derece önemli görülmektedir.