İÇİMİZDEKİ İRLANDALILAR

19. yüzyılın sonlarına doğru İrlanda’ da büyük bir kriz patlak verir. Phytophthora İnfestans isimli mantar ülkenin en önemli besin kaynağı olan patates üretimine darbe vurur. 1845 yılında başlayan salgın ilerler, iler ve büyük bir kıtlığa yol açar. İrlanda halkı günlerini bir patatesle, bazen iki yumurtayla, hatta şekerli suyla geçirirler. Doğan çocuklar çoğunlukla açlık veya hijyen ile ilişkili hastalıklardan dolayı küçük yaşlarda hayatını kaybeder.

Günümüze kadar gelen bilgiler 1845- 1852 yılları arasın da 1 milyon kişi besin yetersizliğinden veya buna bağlı olan hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini bildirir. İrlanda İngiliz sömürgesidir ve İngilizler bu drama göz yummaktadır. İnsanların sefaleti ortadayken sömürgesinin burnunu sürtmeye çalışan kraliyet ailesine ulusalcı gruplar isyan etmeye başlar. İsyanlara karşılık adayı abluka altına alan İngilizler, gelen yardımlara ambargo koymaya başlar. İnsanlık dramı İngiliz kraliyet ailesi eliyle daha da büyür.

Bu büyük drama ilk tepki koyan millet yine Türklerdir. 1847 yılında Osmanlı Padişahi Abdülmecid İngiliz kraliyet ailesine başvurarak adaya yardım etmek istediğini bildirir. Yardım için 5 bin İngiliz Sterlini ayıran Türklere kraliyet ailesi itiraz edip bin İngiliz Sterlini göndermesinin yeterli olacağını bildirir. İsteği kabul eden Abdülmecid bin İngiliz Sterlinin yanı sıra 4 bin İngiliz Sterlini değerinde gıda ve ilaç yardımını adaya gönderilmek üzere gemilere yükletir.

Yola çıkan gemiler Dublin Limanı’na geldiğinde Kraliçe Victoria’nın ambargosuyla karşılaşır ve adanın 50 km kuzeyinde bulunan Drogheda Limanı’na demirler. Türklerin insani kararlılığına daha fazla diretemeyen İngiliz Kraliyet ailesi Sultan Abdülmecid’e teşekkür mektubu yollar. İrlanda yaşanan bu kıtlığı ve insanlık dramını yaşatmaya devam etmektedirler. 1997’de İrlandalı heykeltıraş Rowan Gillespie tarafından Dublin Liffey Nehri kenarına yapılan heykeller çaresizliği ve açlığı anlatmaktadır. İrlandalılar Türkler tarafından yapılan yardımları da unutmamış ve tarihe not etmiştir. Hatta Yardımların indiği Drogheda kentinin spor kulübü Drogheda United’ın amblemlerinde Ay- Yıldız vardır ve renkleri Bordo- Mavidir. Trabzonspor takımımızın kardeş kulübüdür. Türk milleti tarihin her döneminde etkisini göstermiş bir millettir. Tarihi ve tarihi şahsiyetleri Türk milletinin özelliklerini icraatları ile ortaya koymuştur. Kimi başarılı kimi başarısız olmuştur ancak içinde İrlandalı beslememiştir. Çünkü İrlandalılar mazlumdu bu şanlı millet mazlumun arkasında hep oldu.

***

Bir Diyalog: Esnaf abimizle destek paketinde olan esnaf yardımını konuşurken dedi ki: “Ben almıyorum kardeşim. O parada yetimin hakkı var ve ben yetim hakkı yiyemem.”