İslamiyet’ten önce insanlarda düzenli temizlik kavramı yoktu. Tuvalet el yıkama, elbise, yatak ve evlerini kirlerden temizleme gibi şeyler bilmiyorlardı. Ne yazık ki Arabistan'a gidip gelenlerin anlattıklarına göre, halen eskisi gibi temizliğe dikkat edilmediği söyleniyor.

Salgın hastalıklardan kurtulmak için hijyenin ne kadar önemli olduğunu bilim adamlarınca salik verilmektedir. Mevcut salgın hastalık Covid-19 dünyanın her yerinde insanların üzerinde müthiş tahribatlara yol açarken, büyük oranda ölümlere sebep olup, dünya genelinde milyonlar ölümün pençesinde kıvranmaktadırlar.

Diğer taraftan alkolün vahşi tahribatı ne yazık ki genç nesilleri de hasta cılız insanlar sergiliyor.

İslam dini gelmesi ve insanlara temizliği öğretmesiyle bu durum büyük ölçüde değişerek salgın hastalıklar İslam beldelerinde önemli ölçüde son bulmuştur.

1990 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yıkılmadan önce Rusya'ya gittiğimde enteresandır; bu yüzyılda affedersiniz tuvaletlerde çoğunlukla kapı olmadığını müşahede etmiştik.

Tekrar alkol konusuna dönecek olursak İslam’ın telkini ile alkolden kurtulan toplumlar, dev yapılı sportmen gençlerle dolup taştı.

O zamanlar Selçuklu ve Osmanlı ordularının askerlerinin fiziki yapıları, tüm insanların idealindeki adeta heykeller gibi dünyaya ün salmışlardır.

İslamiyet’in bilindiği gibi necaset kavramı ise tamamen bilimseldir.

İnsanlardan, hayvanlardan çıkan dışkı vb. olmak üzere tüm salgın hastalıkların kaynağıdır.

Şuan da dünyayı etkisi altına alan henüz bilim adamlarınca mahiyeti net olarak saptanamayan covid ismindeki mikrop ve canlı atıklar, leşler necis sayılmaktadırlar.

Bilindiği gibi peygamberimizin (sav) yaşam tarzı, tüm insanlar için örnek teşkil etmektedir ve dolayısıyla uygulanması sağlığımız için şart olan önemli bir kuraldır.

Bakıldığında tüm insanların yüzyıldan beri öğrenmeye çalıştığı temizlik vb. hayat tarzlarını tüm ilkleri peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V)neredeyse on beş asır önce insanlığa göstermiştir.

İslam dini diş fırçalamanın tıbbi bir mucize olduğu ve dini emirlerden sayıldığını günümüzde pek çok kişi tarafından halen bilinmemektedir.

O zamanlar, günümüzdeki diş fırçası yoktu.

Diş fırçalaması misvak denilen bir ağaçtan yapılırdı.

Misvak kullanan dedelerimiz 90 yaşında inci gibi dişlere sahip olduğu herkes tarafından hatırlanmaktadır.

Hijyen, maske, mesafeye sağlığımız için lütfen dikkat edelim.

***

2021 yılı ülkemiz, İslam alemi ve bütün dünyaya hayır getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum.