HAFİF RAYLI SİSTEM YİNE GÜNDEMDE…

Trabzon hafif raylı sistem ile kavuşmaya hazırlanıyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi bu konuda somut adımı attı. Trabzon’da yaşayanlara da bundan sonrasını takip etmek düşüyor. Bekleyip göreceğiz hafif raylı sistem yine bir hayal olarak kâğıt üzerinde mi kalacak yoksa gözle görülür somut adımlar atılacak mı?
Trabzon’un hafif raylı sistem özlemi yıllar öncesine dayanıyor. İlk adımlar o dönemin Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu tarafından atıldı; bir proje hazırlandı, daha sonra Trabzon’un ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında tekrar bir proje hazırlandı (fizibilite), o fizibilite projesine göre Başkan Gümrükçüoğlu her fırsatta hafif raylı sistemin yapılabilir olmadığını dile getirdi. Çeşitli rakamlar kamuoyuna sunuldu. Ortaya çıkan rakamlar ile olmayacağına kamuoyunu ikana etti. Aslında Başkan Gümrükçüoğlu hafif raylı sistemi şehre kazandırmak istemedi, son günlerde yine hafif raylı sistem yine şehir gündeminde, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir proje hazırlanıyor.
İlk etapta iki hat ortaya çıkmış durumda, proje hayata geçirilirse bu iki hat öncelikle yapılacak. Bu hatlar Şehir Hastanesi ile Havalimanı arasındaki 15 kilometrelik hat, akabinde de Akçaabat, Yomra, Arsin tarafına doğru 31 kilometrelik ilave bir hat olacak. Kağıt üzerinde her şey güzel görünüyor, konuşmalar da kulağa hoş geliyor. Ama şu unutulmamalıdır ki uzun yılladır Trabzon hafif raylı sistemini hep konuştu.
Her seçim döneminde vaat afişlerinde, söylemlerinde ilk sırada yer aldı. Şunu belirtmem yanlış olmaz, şehirde yaşayanlar bu konuda (hafif raylı sistem) artık gözle görülür bir şeyler görmek istiyor. Seçim vaatlerinin çıkarılmasını istiyor. Çünkü Trabzon, hafif raylı sistemi uzun yıldır bekliyor ve hak ediyor.

Hafif raylı sistem Trabzon’a kazandırılır mı, yapılır mı?
Bu projeye karşı çıkanlar olur mu diye düşünürken aklıma dolmuşçu esnafı geliyor. Çünkü yıllar önce de hafif raylı sisteme doluşçu esnafı dolayısıyla Trabzon Şoförler ve Otomobilciler odası karşı çıkmıştı işlerinin etkileneceğini önce sürerek. O zaman şoförler ve otomobilciler odası başkanı başka bir isimdi. Günümüzde ise Ömer Hakan Usta, peki Başkan Usta hafif raylı sistemin şehre kazandırılması konusunda ne düşünüyor? Büyükşehir Belediyesi ile bu konu hakkında hem fikir mi? İlerleyen günlerde Başkan Usta bir açıklama yapar sanırım.

Yıllar önceki bir yazımda belirtmiştim, Trabzon’dan çıkınca hemen yanı başımızda Samsun’da, daha sonra Ankara’da, Eskişehir’de, Bursa’da hafif raylı sistemi görünce neden benim yaşadığım şehirde hafif raylı sistem yok?
Niye biz bu modern ulaşım aracından yararlanmıyoruz diye düşünmüş ve hayıflanmıştım. Oralarda yapılabilen hafif raylı sistem benim şehrimde neden olmuyor? Önemli olan bunu istemek. O dönem istenmedi, istenseydi yapılırdı.  Geçmiş geçmişte kaldı artık bugünü konuşmalı.
Hafif raylı sistemin yapılmasına tüm şehir dinamikleri destek vermeliler. Tabi en önemli görev Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’na düşüyor şehrin emini olarak.