GİRİŞİMCİ MANEVİ DESTEĞİ BULAMIYOR

Ticaret hayatına atılmak isteyen insanların en büyük serzenişleri maddi ve manevi olarak destek göremedikleridir. Oysa yeni girişimcilere yönelik eğer doğru adımlarla gidilirse besleyici destekler var.

Yani maddi destek bir şekilde bulunuyor ama manevi destek biraz sıkıntılı. İnsanın en yakınları dahi çekememezlik mi dersin, kıskançlık mı dersin ne dersin bilmiyorum ama manevi olarak girişimcinin yanında durmaktan çekiniyor. Şunu açık bir şekilde söyleyebilirim ki diğer illere nazaran bu duruma ilimizde daha çok rastlanıyor. Manevi destek kısmında çözüm yolumuz olmadığı için sizlere yüzeysel olarak maddi destek içeriğinden bahsedeceğim.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yeni işyeri açan girişimcilere yönelik 50 bin geri ödemesiz hibe, 100 bin geri ödemeli kredi olmak üzere toplamda 150 bin Türk Lirası destek sunulmaktadır.

Tabi KOSGEB bu desteği her önüne gelene vermiyor, bazı şartları var. Bu şartların en başında şu var; açacak olduğunuz iş yerinin KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında yer alması gerekmektedir. Açacak olduğunuz iş yeri için vergi dairesinde 4 haneli bir kod verilir ve bu koda NACE kodu denir internetten KOSGEB desteklenen NACE kodları olarak arattığınızda önünüze bir liste gelir, işte bu listeden yapmak istediğiniz işin NACE kodunu inceleyerek KOSGEB’in destekleyip desteklemediğini öncelikle sizlerin araştırması gerekmektedir.

Desteklenen NACE kodları arasında yer alıyor ise öncelikli olarak desteğe başvurmaya hak kazanmak için 32 saat süreli KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Belgesi’ne sahip olmanız gerekiyor. Vergi levhasını çıkartmadan önce bu belgeye sahip olma şartı var, eğer belge tarihi vergi levhasına kayıt tarihinden sonraki bir tarih ise zaten desteğe başvuru yapma hakkınız olmuyor. Girişimcilik Belgesini KOSGEB, İŞKUR, TTSO, TESOB, Dernekler, Belediyeler, Halk Eğitim Merkezleri, Üniversiteler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları dönem dönem eğitim programları açarak vermektedir.

Diyelim ki açacak olduğunuz iş yeri KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında yer alıyor, girişimcilik belgesi de aldınız ve sonrasında vergi levhasını çıkartarak iş yerinizi açtınız.

Süreç nasıl ilerliyor?
İşyerini açtıktan sonra elinize geçecek bazı belgeler ile birlikte internet üzerinden KOSGEB’e kayıt olacaksınız ve kayıt sonrasında 2 adet formun çıktısını alarak orada yazan bazı belgelerle birlikte KOSGEB’e teslim edeceksiniz. Bu süreçten sonra artık KOSGEB’e internet üzerinden proje hazırlama ekranınız açılmış olacaktır.

KOSGEB bu desteği herkese vermiyor, siz öyle televizyonlarda gazetelerde siyasilerin yaptığı söylemlere kulak asmayın. Şartlar var, proje var, kurulda projeyi savunma var, eleme var.

Kısacası önünüzde bir süreç var. Bu yazımda sürecin en başıyla ilgili bilgi vermek istedim, gelecek haftaki yazımda (pazartesi) ise bu desteğin içeriğinden genel olarak projelendirme sürecinden ve destek almaya hak kazandıktan sonra nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bu yazı serisini okuduktan sonra aklınızda KOSGEB desteği ile ilgili hiçbir soru işareti bulunmayacaktır. Dediğimiz gibi yatırımcılara yönelik maddi destek var ama manevi desteği bulmak oldukça zor. Bu nedenle ticarete atılmak için manevi olarak yanımızda duracak, bizi motive edecek insanlarla bir arada olalım. İçinde kötü niyet olmayan güzel insanlar biriktirelim, para kazandıktan sonra da bu süreçte bize manevi desteğini esirgemeyen insanları da unutmayalım.