GENÇ ÇİFTÇİLERE 30 BİN TL HİBE DESTEĞİ

Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusunun istihdamına katkı sağlanması amacıyla kırsal alanda tarımsal üretime yönelik toplam 30.000,00 TL geri ödemesiz destek sunulmaktadır. Destek kapsamında yayınlanan Tebliğ’de nüfusu 20 binden az olan yerleşim yerleri kırsal alan olarak ifade edilmektedir.

   Destek sunulacak proje konuları şu şekildedir;

   Hayvansal Üretime Yönelik Destekleme Projeleri Kapsamında; büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi, arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi, serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve tesis yapımı hayvansal üretime yönelik destek verilen proje konularıdır.

   Bitkisel Üretime Yönelik Destekleme Projeleri Kapsamında; kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü yem bitkisi yetiştiriciliği bitkisel üretime yönelik destek verilen proje konularıdır.

   Yöresel Ürünler İle Tıbbi ve Aromatik Bitki Üretimi, İşlenmesi, Depolanması ve Paketlenmesine Yönelik Destekleme Projeleri Kapsamında; çok yıllık tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi, coğrafi işaretli, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretimlere proje desteği verilmektedir.

   Bahsetmiş olduğumuz konularda proje desteğinden faydalanabilmek amacıyla başvuru yapacak olan genç çiftçilerdeki aranan şartlar şu şekildedir.

   Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış olmak, okur-yazar olmak, isteğe bağlı sigortalılık hükümleri kapsamında tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ve Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programlarından yararlananlar hariç ücretli çalışan olmamak, başvuru tarihi itibariyle örgün eğitime devam ediyor olmamak,  başvuru tarihi itibariyle askerlik görevi ve cezai hükümlülüğü devam eden veya denetimli serbestliği olan kişi olmamak, başvuru tarihi itibarıyla Katma Değer Vergisi (KDV), gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak, hayvansal üretime yönelik, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konulu proje başvuruları için 24 Mart 2018 tarihi itibarıyla 15 adet büyükbaş veya 50 adet küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konulu proje başvuruları için 24 Mart 2018 tarihi itibarıyla 50 adetten fazla arılı kovan sahibi olmamak, arı sütü, ana arı, polen ve benzeri arı ürünleri üretimi konulu proje başvuruları için bu 24 Mart 2018 tarihi itibarıyla en az 50 adet arılı kovan sahibi ve TAB’a üye olmak, aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak bu projeler kapsamında başvuru yapacak olan kişilerin sağlaması gereken kriterlerdir.

   Başvurular ön başvuru ve kesin başvuru olarak 2 aşamalıdır. Ön başvurular ‘http://gencciftci.tarim.gov.tr’ uzantılı yazılım üzerinden yapılır. Kesin Başvurular ise; genç çiftçilerin proje uygulayacağı kırsal alanda ikamet ettiği veya etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine şahsen yapılır.

   Proje desteği için başvurular 02 Nisan 2018 tarihinde başlamış olup 30 Nisan 2018 tarihine kadar devam etmektedir.