TRABZON

Genç: “AK Parti belediyeciliği, hizmet ve eser belediyeciliğidir”

Kunduracılar Caddesi’nde esnaf ve vatandaşları ziyaret eden AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, “Belediyecilik sadece altyapı hizmeti yapmak, proje üretmek değildir. Belediyecilik vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devam eder. Ben Trabzon’da bütün vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar bütün sorunlarının muhatabıyım. Sorunlarını da çözmekle mükellefim.” dedi. 

AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı ve Ortahisar Belediyesi Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, seçim çalışmalarına Kunduracılar Caddesi’nde esnaf ve vatandaş buluşmasıyla devam etti. Başkan Genç, esnaf ve vatandaşlarla buluşmasında Trabzon’a yapacağı hizmet ve projelerden bahsetti. 
Başkan Genç’e ziyaretlerinde AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Ortahisar İlçe Gençlik Kolları Başkanı Ömer Nazif Baytar ile çok sayıda partili eşlik etti. 

“BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARININ MUHATABIYIM”
Tevazu, gayret ve gönül belediyeciliği anlayışı doğrultusunda yeni dönemde de halkla içe olmaya gayret edeceğine vurgu yapan Genç, “Zaten biliyorsunuz, AK Parti belediyeciliğinin hizmetleri koşunda bir sıkıntısı yok.  Cumhurbaşkanımız İstanbul’da yaptıklarıyla beraber öne çıktı ve hükümet etme görevini halkımız ona verdi. Neden çünkü İstanbul’da halkımızın kendisine itimat edeceği hizmetleri yaptı. Bizim hizmetlerden yana bir sıkıntımız yok. Trabzon’umuzda da çok güzel hizmetler yapıldı. Hizmet ve eser siyaseti konusunda AK Parti belediyeciliğinin bir sorunu yok, hiçbir zaman olmadı. AK Parti belediyeciliği, hizmet ve eser belediyeciliğidir. Biz, 2019 yılında tevazu, samimiyet ve gayret dedik. Belediyecilik sadece altyapı hizmeti yapmak, proje üretmek değildir. Belediyecilik vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devam eder. Ben Trabzon’da bütün vatandaşlarımızın doğumundan ölümüne kadar bütün sorunlarının muhatabıyım. Sorunlarını da çözmekle mükellefim. Dolayısıyla halkla iç içe, tevazuyla, gayretle ve gönül belediyeciliği anlayışıyla 2019’da öne çıktık. Şimdi de aynı anlayışla devam edeceğiz.” dedi. 

MÜZECİLİK ÖN PLANA ÇIKACAK
Trabzon’un tarihi ve kültürel mirasının korunması ve gelecek nesillere ulaştırılması için müzecilik faaliyetlerine ağırlık vereceğini ifade eden Genç, “Trabzon özellikli bir şehir. Her şehir, Anadolu’nun her köşesinin ayrı ayrı özellikleri, güzellikleri vardır. Trabzon’da güzellikleriyle tebarüz eden bir şehir. Trabzon kadim tarihi olan bir şehirdir. Fatih’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in 22 yıl şehzadelik yaptığı bir şehir. Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu bir şehir ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği bir şehirdir. Kanuni’nin kılıcında hamsi figürü vardır. Yani burası cihan şümul padişahların izi olan şehirdir. Böyle özellikli şehre sahibiz. Biz de 2014’te göreve gelir gelmez, tarihi şehir unvanımıza müzelerle katkı yaparak başlamak istedik. Çünkü müzelerle ilgili çok güzel bir söz vardır. Bir medeniyeti yapmak isteyenler de yıkmak isteyenler de işe ilk önce müzelerden başlar. Bakın şu anda Suriye’de, Irak’ta sadece katliamlar yapılmıyor. Bir medeniyet de ortadan kaldırılıyor. O nedenle şehrimizin tarihi hafızasını bir kurumsal kültürle beraber geleceğe taşımak istedik. Tabi bunun dışında epeyce icraatlarımız oldu. Tarihi şehir unvanına uygun olarak şu anda şehrimizde arkeolojik kazılar da yapılıyor. 1. yy.’dan itibaren arkeolojik buluntular var. Biz de bunun paydaşıydık. Bu projeyi bir arkeolojik müzeyle devam ettireceğiz.” cümlelerini kullandı. 

“YAPAN DEĞİL, YIKAN BELEDİYE BAŞKANLARI ÖNE ÇIKACAK”
Trabzon’un Uzungöl ve Ayder gibi doğal güzelliklerinin korunması gerektiğine vurgu yapan Genç, “Şehrimiz doğal güzellikleriyle de öne çıkan bir şehir. Gelişen trendi turizm olan bir şehir. Buna dönük çalışmalarımız olacak. Daha önce birçok kez söylediğim bir söz vardı. ‘Trabzon’da yapan değil, yıkan belediye başkanları daha çok anılacak.’ diye. Uzungöl’de yoğun yapılaşmadan dolayı doğaya bir halel gelmiş. Bunlar nadide merkezler. Başka bir Uzungöl yok, Sümela Manastırı yok. Dolayısıyla o alanları iyi korumamız lazım. Şimdi Ayder ve Uzungöl’de dönüşüm çalışmaları yapılıyor. Bizim bu alanları korumamız lazım. Biz belediye başkanları olarak şehrimizin ekonomisini düşünmek zorundayız. Her şeyi hükümetten beklememeliyiz. Şehrimize yatırımın gelmesini sağlayacağız. Şehrimize gelen ziyaretçi ve turist sayısının artırılması yoluna gittik. Ben belediye başkanı olarak Trabzon’a gelen ziyaretçinin kalma süresini de artırmam lazım. O nedenle ben bu dönemde dünyada ilk kez tünelin içinde bir akvaryum yaptım. Bir buçuk yılda 500 bin kişi ziyaret etti. Tarihi vadilerimiz olan Zağnos ve Tabakhane vadilerini birbirine tünelle bağladık. Hâlâ yabancı turist geliyor. Yapmış olduğumuz bu destinasyonlarımız sayesinde geliyor.” diye konuştu. 

“SÜMELA’NIN GÜNEYİNDE KAYAK TESİSİ KURULACAK”
Trabzon’da turizm faaliyetlerini bütün yıla yaymak istediğine dikkati çeken Başkan Genç şöyle konuştu: “Şehrimizde en çok talep edilen konuların başında istihdam öne çıkıyor. Turizm de öne çıkan bir diğer konu. Şehrimiz aynı zamanda bir tarım şehri. Trabzon’a gelen ziyaretçilerin tercih nedenleri arasında birinci sırada inanç merkezleri, doğal güzellikleri geliyor. Bunun dışında turistlere sorduğumuzda ‘neden bu şehre geliyorsunuz’ diye ‘güven duyuyoruz’ diyorlar. Güven kayboldu mu öteki şeylerin bir anlamı kayboluyor. Turistin Arabı, İngilizi, Almanı olur mu? Hepsi geliyor. Şimdi bir kayak tesisi kurarak turizmi bütün mevsimlere yaymak istiyoruz, bütün bir yıla yaymak istiyoruz. Hemen Sümela Manastırı’nın 20 km güneyinde bir yer var. Kar ölçümleri yaptık, burası uygun. Bakanlıklarımız üzerinde çalıştı. Özel yatırımcı olacak. Çünkü bu zenginlik var bu şehirde. Bakanlarımızla konuştuk. Şu anda 12 km’lik yolu yapılmış. Ben belediye başkanı olarak yatırımla, turizmle istihdamla ilgilenmek zorundayım.” 

“KADINLARA YÖNELİK TEKSTİL KENT PROJESİ HAYATA GEÇECEK
“Ne kadar üretirsek o kadar güçlüyüz.” diyen Genç şöyle konuştu: “Üretim demek aynı zamanda istihdam demektir. Şehrimizde dört tane sanayi bölgesi var. Şimdi kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla bir tekstil kent projemiz var. Yeri hazır. Trabzon bir sanayi şehri değil ama bütüncül anlayışla çalışmalar yapacağız. Ulaşımla ilgili projelerimiz var. Güney Çevre Yolu’nu başlattık onu özellikle takip edeceğim. Şu anda 4 km yapıldı, toplamda 44 km. Bunu yaptığımız zaman hem transit trafiğe katkı sağlamış olacağız hem de şehrimizi de güneye taşımış olacağız. Şehircilik açısından da ileriye dönük bir projeksiyon ortaya koymuş olacağız. Çünkü gelecekte bu şehir güneye doğru büyümek zorunda. Bunu şimdiden planlamamız lazım.”

“BELEDİYECİLİK SADECE DEVLETTEN GELİR BEKLEMEK DEĞİLDİR” 
Güneş enerjisi santralinin elektrik üretimine başladığını ve yılda 3 milyon kilowatt üreteceğini belirten Başkan Genç, “Bütün kesimlerimize hizmet etme anlayışı içindeyiz. Küresel ısınmayı izale edecek projeleri hayata geçiriyoruz. Güneş enerjisi santrali kurduk. Ortahisar Belediyesi olarak bütün enerjimizi güneş enerjisinden temin ediyoruz. Yılda 3 milyon kw saatlik enerji üretiliyor. Bu gün ışığından elde edilen bir enerji. Trabzon çok güneşli bir kent değil ama bu yatırımı yaptık. Gün ışığından enerji üretiliyor. Kendi belediyemizin enerji ihtiyacını karşılıyor ve 1/3’e kadar da kalıyor. Onu da devletimiz bize satma yetkisi verdi. Biz de satıp gelir elde edeceğiz. Belediyecilik sadece devletten gelir bekleyen bir anlayış değildir. Kendimiz de gelir elde edeceğiz. Dolayısıyla bu tür yenilenebilir projeleri yeni dönemimizde de devam ettirmek istiyorum.” 

“OTİZM YAŞAM MERKEZİ KURULACAK”
Belediye Başkanlığı görevinde bütün kesimlere yönelik adımlar attığına vurgu yapan Başkan Genç, “Birçok konuda adımlar attık. Çocuklara, gençlere, yaşlılara ve özel bireylerimize, bize emanet olan sokak hayvanlarına yönelik adımlar attık.  Biz 17 engelli derneğimizi bir araya topladık. Şimdi de ‘En Mutlu Köy’ projesiyle beraber hem engelli istihdamına katkı sağladık, hem de mutlu olmalarına ve rehabilite olmalarına katkı sağlıyoruz. Şimdi de ‘Otizm Yaşam Merkezi’ kuracağız. Artık anneler otizmli çocuklarıma ‘benden sonra kim bakacak’ diye düşünmeyecek, bunu dert etmeyecek. Bunun için 36 dönümlük bir yer belediyemize tahsis edildi. Orada o yavrularımıza bakacak bir yaşam merkezi yapacağız.” dedi. 

“DOĞU VE BATI’DA SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK MERKEZLER”
Sokak hayvanları sorununun çözülmesi için onları tamamen barınaklara kapatmanın çözüm olmadığının altını çizen Genç, “Sokak hayvanlarımızla ilgili bir klinik açtık. Şehrimizin merkezinde kedi popülasyonunu kontrol altına aldık. Onları tedavi ettik. Şimdi aynı anlayışı şehrimizin hem doğusuna, hem de batısına taşıyacağız ve bu tür klinikler açacağız. Çünkü onlar bize emanet. Tabi insanlarımızın güvenliği esastır. Ama onları da barınaklara kapatmak bir çözüm değil. Onların da doğal ortamında yaşam hakkı var. O nedenle kısırlaştırarak popülasyonu kontrol altına almak öncelikli görevimiz. Ve sokak hayvanlarını hastalıklar ve kazalar neticesinde de tedavileri yapılacak. Bu konuyla da ilgili de çok derneğimiz var. Biz şu ana kadar 7000’e yakın kısırlaştırma yaptık, 6000 civarında da rehabilitasyon ve bakım işleri yaptık. İnşallah her ilçeye bir kütüphane yapacağız. Gençlerimizin sporla buluşması için yeni aktivasyon alanları düşüncelerimiz arasında. Zira Trabzon bir spor şehri. Buna dönük projelerimiz olacak.” diye konuştu.