Ünlü divan şairi Fuzuli'nin, ''Dest busi arzusıyla ger ölürsem dostlar. Kuze eylen toprağım  anınla sunun yare su (Dostlarım, şayet onun elini öpme arzusuyla ölürsem, öldükten sonra toprağımı testi yapın ve onunla sevgiliye su sunun)'' dizeleriyle "Su Kasidesi"nde ifade ettiği dileği, Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerince yürütülen proje kapsamında 2014'te yerine getirmişti.
Projenin tafsilatını yeniden bir hatırlayalım...
Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Turgut Okutur'un öğrencileri ile hayata geçirmek için çalışmalarını yürüttüğü projenin, Fuzuli'nin Bağdat'taki mezarından alınan toprağın Trabzon'a ulaştırılması ve bu topraktan testi yapılması aşamalarının ardından son aşaması da gerçekleştirilmişti.
Kütahya'da ustalar tarafından üzerine Hazreti Muhammed'i simgeleyen kırmızı gül motifi ile Fuzuli'nin 5 asır önce kaleme aldığı ''Su Kasidesi''nin iki mısrası ve okulun adının yazılı olduğu iki testi yapıldı.
Testi şu an Trabzon Ticaret Borsası Müzesi'nde bulunuyor. Önerim şu; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun girişimleri ile ve Trabzon Ticaret Borsası başkanının olurlarıyla bu testi Trabzon Kent Müzesi'ne nakledilirse isabetli bir davranış gerçekleştirilmiş olur.
Testi ile ne yapılmıştı...
Zamanın, Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Suiçmez, Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ile bir gıda şirketinin maddi katkısıyla Trabzon Müzeler Müdürlüğünde 'tarihi eser değeri yoktur' diye hazırlanan tutanak ve mühürlü kutuya konulan testi ile Medine'ye gitti.
Suiçmez, testiden, Mescid-i Nebevi'nin ikinci yetkilisi olan ve Hazreti Muhammed'in kabrinin yer aldığı bölümün anahtarının da bulunduğu Seyyid Faris Abumansur'un ilgisi ile Fuzuli'nin ölüm yıl dönümü olan 11 Ocak'ta, Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu bölümün girişindeki kapının önüne su döktü. Suiçmez, devlet büyüklerinin ancak girebildikleri  o kutsal mekanı ziyaret etme imkanı buldu.
Suiçmez dönüşte ne demişti?
Suiçmez yaptığı açıklamada, Edebiyat Öğretmeni Turgut Okutur'un öğrencileri ile yüzyılın edebiyat alanındaki en ilginç projelerinden birine imza attığını söyledi.
Proje ile Fuzuli'nin ''Su Kasidesi''ndeki vasiyet niteliği taşıyan isteğini yerine getirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Suiçmez, "Türk İslam aleminde çok itibarı olan şairin yaklaşık 500 yıl önceki vasiyetini yerine getirme projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fuzuli'nin vasiyetini gerçekleştirdik, ruhu rahat etmiştir diye düşünüyorum" dedi.
Suiçmez, ziyaretin Fuzuli'nin ölüm yıl dönümüne denk gelmesinin de ayrı bir tevafuk olduğunu ve bunun mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Testimiz artık ayrı bir manevi öneme kavuştu. Beraberimdeki testi ile Mescid-i Mebevi'nin, Ravza-i Mutahhara'nın her bölgesini gezdim. 
Testi ile Peygamber Efendimizin kabrine ulaşabildiğimiz en yakın noktaya su döktüm. Böylece Fuzuli'nin Su Kasidesi'nde beyan ettiği arzusunu yerine getirdik. Yaptığımız bu işlemin, ilk defa gerçekleştirilmesinin; Trabzon için, şehrimizin zihniyet hafızası adına  son derece büyük önemi var" şeklinde konuşmuştu.
Evet bu ilginç proje artık Trabzon Kent Müzesi'nin en nadide yerinde sergilenmeli, daha çok ziyaretçinin onu görmesine fırsat tanınmalı.