Birbirinden uzaklıları 70 kilometre olan Karadeniz’in iki komşu kenti. Mesafe olarak , bu yakınlığa rağmen kültürel farklıkları daha fazla olan bu iki kentin futbol geçmişinde ortaklıkları çok olmuştur. Özellikle Rizespor, Trabzon’dan transfer edilen futbolcular ile futbol kültürüne katkı yapmışlardır. Ali Kemal Denizci, Faruk Nafız Özak, Erbil Sümer, Burhan,Hürrem ,Osman Denizci gibi Trabzon’lu futbolcular Rizespor’un başarısı için formalarını terletmişlerdir.
Maçın, Karadeniz derbisi olarak değil, iki futbol dostu kentin maçı olarak tanımlanması daha uygun bir isimlendirme olacakken neden böyle bir isimlendirme yapılır, bilinmez . Herhalde futbolumuza ilişkin ezber söylemlerden biri olmuş derbi sözcüğü.
Takımların ilk onbirlerine baktığımızda bırakın takımların kendi kentinin oyuncularından oluşmasını, Türk oyuncuları bile her iki takımda da yabancılardan daha az sayıda. Trabzonspor’da 4 Türk oyuncu, Rizespor’da 2 Türk oyuncu yer aldığını gördük. Adı Türk futbolunun sembol isimlerinden biri ve önemlisi olan Turgay Şeren ile anılan süper ligimizde, kendi ürettiklerimiz değil de, ithal futbol ürünleri tüketmekteyiz.
Savunmadan oyun kurarak , oyunda üstünlük kurmayı hedefleyen Trabzonspor görüntü olarak bu görüntüyü verdi.Ancak,geride Duricia ve Medjanı ile oyun kurarken kenar adamları Zeki ve Mas ile orta alanda 6 kişilik bir baskı gurubu oluşturan Trabzonspor bu anlayışını futboluna yansıtamadı. Aksine, böyle bir yerleşmede kaptırılan toplar kalesinde tehlike oluşturdu.Bunun nedeni orta alanda 6 kişilik bir baskı gurubu oluşturmasına rağmen oyuncuların, alan ve adam savunması bakımından yeterli bir oyun alışkanlığı geliştiremediklerinden kaynaklanmakta.
Yine, bu oyun anlayışında organizatörlük görevi verilen oyunculardan biri olan Okay Yokuşlu, çabuk ve derin paslar kullanması gerekirken, kısa ve yan pas yapma alışkanlığı nedeniyle bu görevin oyuncusu olmadığını göstermektedir.
Trabzonspor’un oyun anlayışında özellikle, hücum anlayışında planlanmış, çalışılmış ve oyun alanına yansıtılan bir organizasyon olmadığını görebilmekteyiz.Yapılan gollerin çoğu rakibe yapılan baskı ile rakibi hataya zorlayan ve kapılan toplar ile yapıldı. 23.dakikada atılan gol böyle bir pozisyon ile oluştu.Geri pas sonucu kazanılan atışı, Zeki Yavru kullandı ,topun N’Doye çarpması ile 1-0 öne geçildiMaçta önemli bir görüntü de Trabzonspor’un ikinci devre fiziksel olarak oyundan düşmesiydi. Bu fiziksel düşüş sonucu Rizespor maçın 65,67, 86 ve 90+4 dakikalarında yakaladığı pozisyonlar Onur’da kaldı.
Gol yapmak ve maçı kazanmak futbolun doğrularından sadece biridir.Ve Trabzonspor maçı kazanmıştır. Ancak, Bilinmelidir ki futbolun doğruları çoktur, futbolda ne kadar doğru yaparsanız,futbol o kadar anlamlaşır.