Ağustos ayı itibari ile başlayan kabuklu fındık sezonu bir önceki yıla göre yapılan rekolte çalışmalarına bakıldığında hem ihracatçı birliklerinin yapmış olduğu rekolte sayımı hem de devletin tarım bakanlığının yapmış olduğu fındık rekolte sayımlarına göre üretici fındığını harmana getirdikten sonra görüldü ki yüksek kesimlerde ve orta kesimlere bakıldığında ciddi oranda bir boş fındık ortaya çıktığı görüldü.
O görünen sonuç gösteriyor ki aslında hem karanfil sayımlarının hem de çotanak sayımlarının arkasından üreticinin toplayıp da harmandan çuvala koyduğu fındık ciddi oranda rekolteyi etkileyeceği görüldü. Aslında gelişimini tamamlamamış fındıklar yeterli kaliteye ulaşamamış fındığın kalitesinin de düşük ve ince malın daha yüksek olan bir tabloyu ortaya çıkarmış oldu.
2020 yılı fındık rekoltesinin aslında ortaya atılandan çok düşük bir rekoltenin ortaya çıkacağı gözlenmekte her ne kadar ağustos sonu itibari ile başlayan Eylül itibari ile devam eden iç fındık piyasasında özellikle kabuklu fındık gelişinde ilk haftalara göre ciddi oranda bir kabuklu fındık piyasasına inmiş olmuş olsa dahi son yılların rekor ihracatını 2019 mahsulünün arkasından yaşanan 2020 yılı açılışı oransal olarak düşük görülse de bu dönemin 280 bin ton ihracatını yakalayacağı görülmektedir.
Üretici açısından bakıldığı da son yıllarda sezon sonuna doğru fiyatların yüksek oluşması 2020 mahsülünün bir çoğunu elinde bulunduran üreticinin yüksek fiyat beklentisi devam etmektedir.
Fındığını pazara indirmemekte kararlı olduğu görülmektedir. 2021 mahsulünün gelişmeleri ise Türkiye’de Ağustos ayı itibari ile Doğu ve batı karadeniz de havaların sıcak gitmesi her ne kadar fındıkta şimdilerde çok püskül ifadeleri az da olsa bahçe gezen uzmanlar ileri aylarda dökülmelerin olabilceğini tahmin etmekteler.
Kabuklu fındık fiyatlarının Türkiye’de bu yıl döviz kurlarındaki ciddi artış Türk Lirası karşısı da değer kazanması ihracatı cazip hala getirmişken, büyük alıcıları bütün sert kabuklu ürünlerin içinde hala fındığın ucuz olduğu görüşünde.
Kısaca tablo gösteriyor ki Nisan, Mayıs aylarında türk lirası bazı da fiyatların yükseleceği fikri kabul görmekte.
2019 sezonundan kabuklu fındığın 2020 yılına devirin rakamsal olarak maksimum 30-40 bin ton civarında bir devirin olabildiği düşüncesi içindeki bazı sanayici ve tüccarlar, 2020 yılının 580 bin ton civarındaki rekolte ile beraber 610/ 620 bin tonu geçmeyeceği görüşlerinde.
Pandemi (COVID-19) sürecinde her ne kadar Avrupa pazarında pazar payının düştüğü ifade edilse dahi dünya globalında sert kabuklu meyvaların içerisinde hala fındık fiyatlarının Avrupalı para birimi döviz karşısında eridiğini görüşü bir çok ülkelerde talebin hala artığını ifade edenler yok değil.
Türkiye’de 2020 yılı mahsulü fındığın devlet tarafından yani TMO tarafından 31 Aralık 2020 yılı depolarını kapatacağız düşüncesi bilinmeli ki fındık fiyatlarının düşme görüldüğün de hazır olan depolarını alım için tekrar faliyette geçirebileceği bir çok kez özelde konuşuluyor.
Türkiye’de muhalefet tarafından sürekli gündemde tutuğu bir baskın seçim bekletilerini de düşündüğümüzde tarımsal ürünlerin düşüşlerine pek de izin verilmeyeceği dillendirilmektedir. Sonuç olarak Türkiye’de kabuklu fındık fiyatlarının yeni yılda hareketli olacağı düşünülmektedir.