FINDIĞIN FİYATI NE OLMALI?

Fındık ayına girmiş bulunmaktayız. Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, yetkili kurumlar tarafından açıklanan fındık toplama tarihlerine mutlaka uymamız gerekmektedir. Aksi durum hem bizim ve hem de devletimizin gereksiz yere zarar etmesine sebep olmaktadır.

Geçen yıl fındığın kilosu 54 TL, yani 3 dolar civarındaydı. Bu durumda, mevcut enflasyon durumu da göz önünde bulundurulursa fındığa yüzde 50 zam verilse bile üretici zarar edecektir. Çünkü devletin dışarıya fındık satışı dolar olarak yapılmaktadır. O zaman üreticiye de dolar üzerinden fiyat düşünülmelidir.

Geçen yıl yaklaşık 300 bin ton iç fındık, yani 600 bin ton kabuklu fındık ihraç ederek, toplamda 1 milyar 800 milyon dolar elde etmiştik.  Bu önemli bir gelir sayılmaktadır. TMO devreye girmiş, verdiği fiyatın arkasında durmuş ve piyasa istikrarı sağlanmıştı. Eğer TMO yüksek fiyat belirler ve ardından da piyasadan çekilirse durum üreticinin aleyhine döner ve tüccar fiyatları olabildiğince aşağı çeker. TMO son beş yıldır üreticiden aldığı fındığın satışından hayli kar etmiş durumda görülüyor.

Bugünkü dolar kuruna göre, geçen yıl ile kıyaslandığında fındığın kilosu 82- 85 bandında görülüyor. TMO fındığa en a 90 TL verir ve verdiği fiyatın arkasında durursa piyasa istikrarı sağlanır, fiyat kırıcıların etkileri azalır, hem devlet hem de üretici kazanır.

Geçen yıl TMO’ya, bir ton fındık veren üretici üç bin dolar alabiliyordu, bunu unutmadan piyasanın oluşturulmasında fayda vardır.

Son olarak fındık üretim alanlarındaki siyasilerin bu gerçekleri düşünerek derslerine iyi çalışmaları ve zaten mağdur olan üreticilerimizi sıkıntıya sokmamalarını ümit ediyoruz.

Ayrıca; bu yıl için 650-700 bin tonluk fındık rekoltesi açıklanması beklenen rekoltenin çok altında kalındığını göstermektedir. Bu durumun da üretici lehine fiyatlandırılması üreticilerimizin önemli bir beklentisidir.

O zaman; fındığın fiyatı ne olmalıdır sorusunun cevabı netleşmiş oldu. Fiyat 90 TL olursa hem devlet hem de üretici kazanır diyoruz.