FERRERO TRABZON'UN NERESiNDE?
Dünya genelinde ise 22 üretim tesisi ve 9 tarım şirketine sahip. Türkiye’de ise tek yatırımları 2013 yılında Manisa’da kurulan çikolata fabrikası!
Ferrero için fındığın ana yurdu Karadeniz hep gözde olmuş ama bir türlü beklenen yatırım gelmemişti! Yatırımdan kastım sadece fabrika kurması değil elbet de
Ferrero Karadeniz’in ve Trabzon’un neresinde? Diye soruyorum..
Ne yapmışlar bu güne kadar?
Ferrero cephesi bu yaklaşıma “Fındığı zaten sizden alıyoruz, bundan daha iyi yatırım olabilir mi” şeklinde cevaplıyorlar. Elbet de haklılar! Sonuçta sizin elinizde ne kadar fındık olursa olsun ürettiğinizi tüketemiyorsanız yaptığınız işin bir anlamı yok.
Fakat 10 milyar Euro’yu aşan hacmi ile bu kadar büyük yatırımları olan Ferrero’nin bölge ve Trabzon için yapması gereken daha çok şey olduğuna inanıyorum. Oltan Gıda ile işbirliği yapmaya başlamış olması bunun bir adımı elbet de! Ama asla yeterli değil
Ferrero’nın olmazsa olmazının Karadeniz fındığı olduğunu yazmama gerek sanırım. Önceki gün akşam düzenlenen iftar yemeğinde Oltan Gıda’nın Ferrero Grubu’na satışı noktasında bilgi veren Ferrero Uluslararası Fındık Şirketi CEO’su Orhan Veli Oltan’dan yeni yatırım noktasında çok umutlu bir sinyal alamadığımı da belirtmek isterim.
İşin garip tarafı o yemeğe katılan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile fındık sektörünün Trabzon ve bölge ayağında etkili olan isimleri Mehmet Cirav, Edip Sevinç ve Şükrü Güngör Köroğlu’nun da bu noktada baskı yapmadığını gördüm. Bu isimler ne kadar etkin ve baskın olursa Ferrero’nin Trabzon’a daha çok yatırım yapacağını hatta ikinci çikolata fabrikasının bile burada kurabileceğini düşünüyorum.
Ferrero’ye yakın durmaları onlar açısından haklı bir gerekçe ama bizim de şehir olarak beklentilerimiz ortada..
Trabzon’da ciddi bir işsizlik aş, iş, ekmek kavgası var..
İş-Kur kapmasında çalışmak için her dönem yüzlerce insan kayıt oluyor. Bu şehre yapılacak her yatırım umut olacak!
Ferrero bizim düşmanımız değil! Onlarında ortaya koyduğu iyi niyet ve gayret var. Amacımız elbet de üzüm yemek olmalı!
Yıkıcı değil yapıcı olmamız gerek
Ama Ferrero’da “Daha ne istiyorsunuz fındığınızı alıyoruz yetmez mi” mantığından vazgeçip o fındığı üretmek için büyük sıkıntılar çeken üreticileri de mağdur edecek politikalardan vazgeçmeli
Piyasaların belirlenmesinde, fiyatların ayarlanmasında ve sektörün ayakta kalması noktasında Karadenizli üreticiyi, birlikleri, odaları asla dışlamamalı..
Ürünlerini 160’dan fazla ülkede tüketici ile buluşturan Ferrero’nin Karadeniz Bölgesinde “ikon” olması için bölge halkı ile buluşması gerek
Gelecek yılki iftarda Ferrero yetkilileriyle “yeni yatırımlarından ve fındığın geldiği iyi noktalardan” konuşuruz inşallah!