FATMA ŞAHİN VE KÜLTÜR-SANAT BELEDİYECİLİĞİ

Büyükşehir belediyeciliği siyasal amaçlar için farklı farklı uygulanınca ortaya çıkan sorunlar da farklılıklar gösteriyor.

Sonuçta olan yurttaşa oluyor.

Bir örnek verelim: Trabzon'un merkez kent nüfusu 2014 yılında 300 bin çıkarındadır ve bu yeterli olmadığı için tüm ilçeler de dâhil edilerek 766.782 nüfusla  "Trabzon Büyükşehir Belediyesi" tüm ili, dağı-taşı kapsayacak şekilde oluşturuldu. İlçe belediyeleri "Trabzon Büyükşehir Belediyesi"ne bağlandı. "Trabzon Belediyesi" "Büyükşehir" olduğu için, onun yerine de "Ortahisar Belediyesi" kuruldu.

Trabzon kent merkezi "bir" belediye ile yönetiliyordu, bu sayı değişmedi.

Trabzon merkez iki belediye olarak düzenlenmedi.

Tek belediye olarak eski haliyle kaldı.

İki belediye olsa daha verimli hizmet alınmaz mıydı?

Acaba neden?

Kırsal alan büyükşehir sınırları içine alınmasa, seçimde sadece kentte yaşayanlar oy kullansaydı, seçim sonucu ne olurdu?

Siyasal amaçlı olarak Ordu ilinde de aynı uygulama yapıldı.

Bunun tersini, demokratik olanını yapmak, bir siyaset olgunluğu ve doyumluluğu ister.

Ama başka illerde öyle olmadı. Örneğin; Balıkesir'de "Büyükşehir uygulaması"nda kent merkezinde iki yeni ilçe (Altı Eylül ve Karesi) kuruldu ve doğal olarak bu adla iki belediye oluşturuldu. Böylece hantallaşan belediye hizmetlerine aktivite ve verim kazandırıldı.

Her belediyenin birincil amacı bu zaten...

*

"Gazi Kent" Gaziantep ilimize ve insanına  -uzaklardayım ama- hep yakınlık/sıcaklık duyarım. Tarih kenti olması yanında; Kurtuluş Savaşı'nda düşmana ilk dersi verip vatan toprağından kovmak için gözünü kırpmadan şehit olan 6 bin 317 mümtaz insanın torunlarına kim ilgi duymaz?

Gaziantep'in şimdilerde siyasetin zirvesinden gelen, deneyimli Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in çalışmalarını gazetemiz SABAH'tan izliyorum. Son açıklamasında "İdeolojik belediyecilik sona erdi" derken yeni bir hizmet anlayışı için start vermiş oldu bizce... Aynı görevi paylaşan/omuzlayan tüm yurttaki çalışma arkadaşlarına örnek olsun dileriz.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Şahin, "Şimdi, insanı merkeze alan sosyal belediyecilik anlayışıyla bir başka bakış gelişti. Artık kültürel belediyecilik, kültürel miras var. O yüzden soframıza, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz" derken; "Gazi Kent"te belediyecilikte yeni bir hizmet dönemi başlatacağının sevincini/heyecanını yarattı yüreğimizde.

Kültür... İnsanı geliştiren, olgunlaştıran kaynak...

Kim istemez, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi düzenleyeceği kültürel/sanatsal etkinliklerle bu kent insanının yaşamına daha çok renk kazandırsın, hareketlilik getirsin.

Gaziantep, "Gazi Kent" ünvanına; "kültür-sanat kenti" unvanını da haklı olarak katsın.

Dileriz tüm Büyükşehir Belediyelerimiz, Fatma Şahin'in bu çağrısına katılırlar.