Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle bireyin günlük yaşam aktivitelerine katılımını artırmayı amaçlayan kişi merkezli bir sağlık alanıdır. Bireyi fiziksel, bilişsel, duyusal ve psikososyal alanda destekler. Bu sağlık alanında çalışan kişilere ergoterapist denir.
Ergoterapistler her yaştan ve her kesimden insanın sağlığını ve iyi olma halini korumayı hedeflemektedirler. Bu hedefler doğrultusunda ergoterapistler; bireye, bireyin rollerine bağlı aktiviteleri dediğimiz okupasyonlarına, çevreye ya da bu üç bileşene birden etki ederek bireyin aktivitelerdeki katılımını, yaşam kalitesini ve toplumsal katılımı arttırmaya çalışırlar.
Ergoterapistlerin çalıştıkları tanı gruplarına bakacak olursak;
- Otizm Spektrum Bozukluğu
- Down Sendromu
- Duyu Bütünleme Bozuklukları/Duyu İşlemleme Problemi Olanlar
- Gelişimsel Kordinasyon Bozukluğu
- Denge Ve Postür Problemleri
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Serebral Palsi
- Özel Öğrenme Güçlüğü
- Nörogelişimsel Bozukluklar
- Büyüme Ve Gelişim Geriliği
- Oyun Ve Sosyalleşmede Problemleri
- Öz Bakim Beceri Problemleri
- Bilişsel Bozukluklar şeklinde sıralayabiliriz.
Bebeklik ve erken çocukluk dönemi her çocuğun yaşamındaki en önemli dönemdir. Bu kadar önemli bir dönemde gelişim sürecinin olumsuz etkilenmesi, çocukların gelişimsel gecikme ya da gelişimsel gecikme riski yaşamalarına neden olmaktadır. Bu nedenle tanıların yanı sıra ebeveynler, çocuklarını yaşamlarının ilk aylarından itibaren akranlarına göre hangi durumda olduklarını gözlemleyip yorum yapabiliyor olmaları oldukça önemlidir.
Çocuğunuz kaba motor becerileri dediğimiz koşma, zıplama, tırmanma gibi aktivitelerde zorlanıyorsa, ince motor becerileri dediğimiz makas kullanma, yazı yazma gibi aktivitelerde zorlanıyorsa, problem çözme ve fikir üretme becerilerinde zorlanıyorsa, beslenme problemleri yaşıyorsa, özbakım becerileri dediğimiz saç tarama, tırnak kesme gibi aktivitelerde zorlanıyorsa, duyusal uyaranlara karşı aşırı tepki veriyor ya da hiç tepki vermiyorsa bir ergoterapiste danışmanızı öneririm.