EKMEKTE ÜRETİCİ TÜKETİCİ RIZASI...

Her Ramazan ayı öncesi olduğu gibi bu kez de ekmek ve pide fiyatları gündeme geldi, oturdu.

Yerel anlamdan öte, Türkiye genelinde şimdi ekmek fiyatı konuşuluyor.

Kim akıl etmiş bilemem ama, her zaman olduğu gibi ekmek konusunda enine-boyuna araştırılmadan/soruşturulmadan karar alınmış gibi bir durum var ortada.

Neymiş, ekmeğin fiyatı tek merkezden belirlenecekmiş...

Ekonomik Koordinasyon Kurulu karar verecekmiş bu konuda...

Vermesine verir de... İsabetli olur mu acaba?

Ekmeğin fiyatı  tek elden, tek merkezden belirlenecek, bundan böyle, öyle mi?

Mübarek ekmek de bir nimet... Nihayetinde fiyatı niçin merkezden belirlenmesin!..

Hem akaryakıtın, ilacın, gazetenin/derginin fiyatları belli merkezlerden belirlenmiyor mu?

Ekmekte de niçin olmasın?

Ama, akaryakıtta olduğu gibi, "çek aşağı ukari, lambanın fitili" olmamalı...

Arabam yok ama, yine de dikkatimi çekti... Sabah TV haberlerini izlerken spiker akaryakıt fiyatlarına 5 ile 10 kuruş arasında zam yapıldığını söyleyince  bir hafta önce yapılan  bu konudaki indirim aklıma geldi.

Bir aşağı, bir yukarı...

Rakamlara bayağı dans ettirmeyi hüner sayıyoruz, yani...

 ***

"Baştacı" edip saygı duyduğumuz, bir küçük parçacığının bile yere düşmüş olduğunu görsek, hemen alıp uygun bir yere koyduğumuz ekmeğin fiyatını şimdiye değin öyle ya da böyle meslek kuruluşları belirlerken neden bu uygulamaya müdahale edildiği sorusu var kafalarda.

Meslek odalarının fiyat belirlemede bir yanlışı mı vardı yoksa?

Öyle ya, eğer meslek odalarının devreden çıkarılması isteniyorsa demek ki; bu konuda açıklanmayan ve de tüketicinin aleyhine işleyen bir durum  mu kaldırılmak   isteniyor?

Bu sorulara yanıt bulmak bize düşmez.

Konuya açıklık getirmek açısından belirtmek durumundayım.

Ülkemiz sosyal, ekonomik yapısı itibariyle hala bir tarım toplumu özelliğinde kurtulmuş değil. Düne değin, bu kimlikten kurtulmak için çırpınıp duruldu, ama sonuçta "yerinde say!.." yaptığımızı şimdi  bile anlamış değiliz.

Tarım ülkesi Türkiye, tüketeceği ekmeğin buğdayını, mısırını dış ülkelerden alıyor, ithal ediyor.

Yani, bir başka ifadeyle "ithal ekmek" yiyoruz. Hemen, "Öyle şey mi olur ?" demeyiniz.

Ekmeğin ana maddesi buğdayı ithal etmiyor muyuz?

Demem o ki, ekmeğin maliyet hesabını merkezden saptayıp, tüm ülkede uygulamaya koymanın beraberinde üretici ve tüketici açısından pek  çok  sorunu birlikte gündeme getirecek görünüyor.

Ekmek ve fiyatı... Zor bir konu ve sorun...

Fırıncılık mesleğinde çalışan işçilerin durumunu bilmeyenler fiyat konusunda konuşmamalı bence.

Dileriz fırıncı esnafı ve tüketici olan bizler, bu yeni uygulamadan mağdur duruma düşmeyiz.