Merkezde Düz araziye sahip nadir mahallelerden biri olan Düzyurt’ta vatandaşlar küçük sanayi sitesi planına tepkili

NADİDE ARAZİYİ YOK ETMEYİN! BÜYÜK BİR YANLIŞ

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Düzyurt Mahallesi’nde vatandaşlar mahkeme kararına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan küçük sanayi sitesi projesine tepki gösterdi.  Trabzon’un merkezinde düz araziye sahip nadir mahallelerden biri olan Düzyurt’ta mahalle sakinleri, böyle nadide düzlüğe sahip mahallede sanayi sitesi kurmanın büyük bir yanlış olduğunun altını çizerek bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade etti.

İŞSİZLİK ÇÖZÜLEBİLİR

Düzyurt Mahallesi sakinlerinden Yavuz Genç, “Bu proje, bölgenin doğasını bozacak ve hava kirliliği ile trafik sorunlarına yol açacaktır. Ayrıca, sosyolojik bir kaos yaratma riski taşımaktadır. Ahşap evler, pansiyonlar ve turizm rekreasyon alanları ile Trabzon'un turizm merkezi olarak gelişmesi sağlanmalıdır. Bölge halkına yeni iş fırsatları sunulmalı ve turizme yönlendirilmelidir. Böylece işsizlik sorununa çözüm bulunabilir.” şeklinde konuştu.

TARIM ARAZİLERİ YOK OLUYOR

Mustafa Eskihelaç, “Düzyurt köyümüzde yaklaşık 700 dönüm fındık bahçesi, tarım arazisi, yeşil alan düşünüldüğünde aslında milyonlarca ağaç, binlerce orman yok olacak. Tam da doğaya yeşile en çok ihtiyaç duyduğumuz şu zamanda. Tarım arazileri yok oluyor, köy hayatı yok oluyor. Bu sözleri doğaya, tarıma önem verdiğini söyleyen siyasilerimizden sıkça duyuyoruz! Peki bu projeyi kim yapıyor? Keşke samimi olsalar.” dedi.

HANGİ MANTIĞA SIĞIYOR

Turgay Genç, “Düzyurt Mahallesi sakini olarak, şehrimizin gelişime açık en güzel tarım arazilerini barındıran bu bölgesine 650 dönüm sanayi alanı yerleştirmek hem bu bölgede yüzyıllardır yaşayan halka, hem de şehrimizin güzelliğine ihanet anlamı taşımaktadır. Her platformda yeşilden, doğadan, ağaçtan bahseden ve bunu konu eden siyasilerin bu planı hazırlarken bunu hiç düşünmemelerini hayretle karşılıyorum.” diye konuştu. 

Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın'dan Mevlid-i Nebi Mesajı: “Peygamberimizin Güzel Ahlakını Hayatımıza Yansıtmalıyız” Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın'dan Mevlid-i Nebi Mesajı: “Peygamberimizin Güzel Ahlakını Hayatımıza Yansıtmalıyız”

Düz araziye sahip nadir mahallelerden biri olan Düzyurt’ta vatandaşlar küçük sanayi sitesi planına tepkili

 DÜZ ARAZİYİ YOK ETMEYİN!

 Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Düzyurt Mahallesi’nde vatandaşlar mahkeme kararına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylanan küçük sanayi sitesi projesine tepki gösterdi.  Trabzon’un merkezinde düz araziye sahip nadir mahallelerden biri olan Düzyurt’ta mahalle sakinleri, böyle nadide düzlüğe sahip mahallede sanayi sitesi kurmanın büyük bir yanlış olduğunun altını çizdi. Daha önce yapılan ve sonrasında pişman olunan büyük projeleri hatırlatan mahalleli, bu seferki hatanın sadece Düzyurt sakinlerini değil tüm Trabzonluları etkileyeceğini belirterek vatandaşın cebinden çıkan vergilerin doğru kullanılmasını istedi. Öte yandan 2023 yılında TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 29 Nisan 2020 tarihinde onaylanan Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Gümüşhane-Artvin Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı(ÇDP) değişikliğinin iptali istenmişti. 2024’te sonuçlanan davada ise, “Kutlugün-Gölçayır-Düzyurt-Gözalan-Çukurçayır Bölgesinde, daha önce toprak koruma kurulu kararı ile tarım alanından çıkarılan yaklaşık 334 hektar alanın ‘kentsel yerleşim alanı’ olarak belirlendiği anlaşılmıştır. Yeni kentsel gelişme alanları için tarım alanlarının kullanılmasını kurulumuz kamu yararı açısından olumsuz değerlendirmektedir.” denilerek dava konusu işlemin iptaline ve davalı idarenin temyiz isteminin reddine karar verildi.

ÖNCEDEN KARŞI ÇIKMIŞTI

Mahkeme kararına rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Düzyurt’u da kapsayan küçük sanayi sitesi projesinin oylanarak kabul edilmesine tepki gösteren vatandaşlardan Yavuz Genç, “Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Düzyurt Mahallesi'nde 2000'in üzerinde tamirci dükkanı planlanıyor. Bu, bölgenin doğasını bozacak ve hava kirliliği ile trafik sorunlarına yol açacaktır. Ayrıca, sosyolojik bir kaos yaratma riski taşımaktadır. Trabzon’un güneye açılmasında tek düz araziler bu araziler. Bu bölge Trabzon’a nefes aldıracak yatay mimari bahçeli evleri ile turizme uygun yapıları ile değerlendirilebilir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Özgür Aşık Bey’le önceki süreçlerde yaptığımız toplantılarda kendi de Gölçayır ve Düzyurt mahallelerinin çok güzel olduğunu, bu mahallelerin yatay mimari, bahçeli nizami evler düşünülerek planlanması gerektiğini söylemişti. Sanayi ve imar planına itiraz ettiğimiz süreçte dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ahmet Metin Genç, Büyükşehir İmar Komisyonu, mahalle muhtarları ve bizlerin de heyet olarak katıldığımız geniş bir toplantı düzenlenmişti. Ahmet Metin Genç başkanımız, ‘ Ben de bu derenin evladıyım. Ortahisar Belediye Başkanıyım. Bu büyükşehrin projesi, lakin burada bu projenin yapılmasını istemem. Hem bölgenin bu şekilde bozulmasını hem de yöre halkının mağdur edilmesini uygun görmem.’ demişti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi, sanayi planlamalarını yerel ihtiyaç ve çevresel etmenleri dikkate alarak yeniden değerlendirmelidir. Trabzon'un eşsiz doğasının ve turizm potansiyelinin korunması, hem bölge halkı hem de şehir için büyük bir önem taşımaktadır.” dedi.

DOĞAYA VE TARIMA SÖZDE DUYARLILAR

Düzyurt Mahallesi sakinlerinden Mustafa Eskihelaç, “Düzyurt köyümüzde yaklaşık 700 dönüm fındık bahçesi, tarım arazisi, yeşil alan düşünüldüğünde aslında milyonlarca ağaç, binlerce orman yok olacak. Tam da doğaya yeşile en çok ihtiyaç duyduğumuz şu zamanda. Yeşillik azalıyor tarım arazileri yok oluyor üretim, köy hayatı yok oluyor. Bu sözleri doğaya, tarıma çok çok çok önem verdiğini söyleyen siyasilerimizden sıkça duyuyoruz! Peki bu projeyi kim yapıyor? Yine kendileri. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Keşke sözde değil özde duyarlı olsalar, lafta değil icraatta doğayı korusalar. Yeşile, tarıma, köy hayatına değer verseler. Keşke samimi olsalar.” dedi.

HANGİ MANTIĞA SIĞIYOR

Turgay Genç, “Trabzon son yıllarda ülke turizminde; yeşilliği doğal güzellikleri sayesinde ismini öne çıkarmıştır. Ben 50 yıldır, atalarım 150 yıldır bahse konu Düzyurt Mahallesi sakini olarak, şehrimizin gelişime açık en güzel tarım arazilerini barındıran bu bölgesine 650 dönüm sanayi alanı yerleştirmek hem bu bölgede yüzyıllardır yaşayan halka, hem de şehrimizin güzelliğine ve turizmine ihanet anlamı taşımaktadır. Her platformda yeşilden, doğadan, ağaçtan bahseden ve bunu konu eden siyasilerin bu planı hazırlarken bunu hiç düşünmemelerini hayretle karşılıyorum. Dile kolay yaklaşık 100 hanenin yaşadığı bu alanda hak sahiplerini dikkate almayan, planı hazırlayıp imar askılarını gerçekleştirdikten sonra, biz sizi mağdur etmeyeceğiz, size soracağız demek hangi mantığa sığar merak etmekteyim. Sadece ve sadece yeşil şehrimizin geleceğini karartmamak ve burada yaşayan hayatların bundan sonraki sosyolojilerini bozmamak için şehrin geleceğini planlayanların bu projeyi ivedilikle daha uygun bir bölgeye revize etmelerini öneriyorum. Halka, doğaya rağmen atılan adımların başarıya ulaşamayacağı aşikardır.” ifadelerini kullandı.

OTAĞINI BURADA KURDU

M. Özer İskender ise, “Trabzon Ortahisar’da Düzyurt ve Gölçayır bölgesi çok önemli projeksiyonlara sahip bir bölgedir. Bölge topoğrafik yapı olarak 200-400 metre arasında bir yüksekliğe sahiptir. Ayrıca bölgenin genel hatlarıyla düz bir yapıya, kot farkı olan kısımların ise tatlı bir eğime sahip olduğunu belirtmek gerekli. Gölçayır ana merkezden (kahvelerin olduğu kısımdan) bölgeye baktığınızda topoğrafik açıdan çok amaçlı kullanımlara çok uygun bir yer olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Yine bölge meteorolojik açıdan incelendiğinde; çok güneş alan, nemi içinde taşımayan ve mikroklimatik özelliklere sahip bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Düzyurt ve Gölçayır bölgesinin tarihsel anlamda da büyük bir önemi vardır. Fatih Sultan Mehmet Trabzon'u fethettiği zaman otağını burada kurmuştur. Maalesef bu özel alanda sanayi bölgesi çalışmaları yapılmaktadır. Sanayi kent merkezlerinden uzaklaştırılmalı ve hem trafik açısından hem de kentlerin daha rahat nefes alması açısından bu değişim hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Trabzon kentinin buna çok ihtiyacı vardır. Ama bu yer Düzyurt ve Gölçayır ovaları olmamalıdır.” diye konuştu.

Kaynak: Sonnokta Gazatesi