Türkiye’deki siyaset can çekişiyor. Sorunlar karşısında çözüm bulmak için bir çalışma da yok. Karamsarlık içinde yaşayan ve gelecekten ümitlerini kesmiş bir halk.
Kimileri, ailelerinin nafakası ve çocuklarının okul masrafları için iş yerine yürüyerek gidiyor.
Kimileri, yiyecek olduğu simit parasını dolmuşa vererek, kimileri, son model taksilerle ve otobüslerle, kimileri de, helikopterlerle işlerine gidiyorlar.
Vatandaşın yaşam seviyesini ve çocuğunun okul durumunu düşünen yok. Anayasada, ülkemizin sosyal devlet olduğu yazılıyor. Ama bizim yaşadığımız sosyal devlet anlayışıyla taban tabana zıt gibi görünüyor.
Günlerce haberlerde, özel okullarda yaşanan olumsuzlukları dinliyoruz.
Özel okullar söz konusu olunca öğrencilik dönemlerimi hatırlar oldum.
Ve hemen araştırdım.
2019 yılında 11.694 özel okulun bulunduğunu gördüm.
Bizler özel okulların devletleşmesi için, sağ ve sol görüşlere sahip olanlarla okulları boykot ederek, İstanbul caddelerinde birlikte yürümüş ve meyvelerini de almıştık.
Çünkü sosyal devlette eğitimin ticareti olmazdı.
Haklıydık başardık.
Zamanın ülke yönetimi sesimizi duydu ve haklı buldu.
Şimdi ne oldu?
Sosyal hukuk devleti anlayışı mı değişti acaba?
MEB, 1999 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde Değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik’in 9. Maddesi kapsamında kurumlardan mali teminat belgesi istiyordu.
Ancak, 2007’de bu uygulamaya zamanın Milli Eğitim Bakanı tarafından son verildi.
Neden?
Günümüzde mantar gibi çoğalan bu okullar açılırken devlet tarafından mali teminat alınsaydı bu olumsuzluklar yaşanıyor olmayacaktı. Aklımıza yine deli sorular geliyor. Yoksa velilerden toplanan paralar başka yatırımlara mı gidiyor veya yeni bir şirket kurtarma oyunu mu?
Nasıl olsa alıştık artık!
Bu ülkeyi yönetenler; geleceğin filizlerinin haykırışını duyan var mı?
Evine bir ekmek alacak olan ülkeye temiz ve hür beyinler yetiştirecek öğretmenin sesini duyan var mı?
Tüm olanaklarını yavruları için harcayan velilerin haykırışını duydunuz mu?
Son 5 yılda sayıları hızlı artan özel okulların yöneticileri plansız büyümeye gittikleri için ekonomik sorunlar yaşamaya başlandı.
Doğal olarak özel dershanelerinde kolejlere dönüşmesi sorunu büyütüyor. Bakanlık, özel okullara acil çözüm bulmalı ve yavrularımızın, öğretmenlerimizin ve velilerin sesini duymalı ve sorunu çözme sorumluluğu vardır.