Prof. Dr. Ayberk Kaya: “Depremlerin meydana getirdiği titreşimler heyelana neden olmakta” Prof. Dr. Ayberk Kaya: “Depremlerin meydana getirdiği titreşimler heyelana neden olmakta”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Kaya, tüm canlılar için hayati bir ihtiyaç olan suyun sürdürülebilir bir şekilde tüketilmesinin öneminden bahsederek, "Dünyada her 9 insandan 1’i suya erişemiyor" dedi.
Turizm Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen programda tüm canlılar için hayati bir ihtiyaç olan suyun sürdürülebilir bir şekilde tüketilmesinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Kaya, dünyada her 9 insandan 1’inin suya erişemediği dile getirdi. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum itibari ile su fakiri olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Kaya, Türkiye’de suyun kalite sınıflandırılması olmadığını içme suyu niteliğindeki suların her yerde kullanılması durumunun içilebilir temiz su kaynaklarına zarar verdiğini belirtti. Kaya, özellikle kentlerde betonlaşmayla birlikte yağmur sularının kaynaklara ulaşamadan kanalizasyon sistemlerine karışarak su kaynaklarının beslenemediğini söyledi. Doç. Dr. Kaya, su kaynaklarının en etkin şekilde kullanılması, su israfının önlenmesi, su kaynaklarının korunması ve restorasyonu, su kaynaklarının çeşitli kullanıcılar ve ekosistemler arasında adil ve dengeli bir şekilde paylaştırılması, iklim değişikliği ve diğer çevresel ve sosyal değişikliklere uyum sağlama, toplulukların, paydaşların ve kullanıcıların su yönetimi kararlarına dâhil edilmesi, su kaynakları hakkında bilgi ve farkındalığın artırılması için eğitim çalışmalarının sürdürülebilir su yönetimi için önemini vurguladı. Son olarak turizmin su kaynaklarına etkisi ve yaşanacak su kıtlığının turizme yönelik olumsuz etkilerine değinen Kaya, turizmin Türkiye’de özellikle bazı bölgelerde yoğunlaşması ile birlikte su kaynaklarına zarar verdiği bu zararın etkisiyle azalan su kaynakları ve yaşanacak su kıtlığıyla birlikte turizm sektörünün karşılaşabileceği potansiyel risklere değindi. Kaya, ilerleyen zamanlarda su kıtlığı nedeniyle özellikle suyun çok fazla kullanıldığı golf turizmi ve yayla turizminin yok olabileceğini vurguladı.

Vezirköprü MYO’da ‘Narkogençlik’ eğitimi
Öte yandan, OMÜ Vezirköprü Meslek Yüksekokulu’nda uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Bağımlılıkla Mücadelede Narkogençlik Eğitimi düzenlendi. OMÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü iş birliğinde ortak yürütülen eğitimde bağımlılıkla mücadele konusunda öğrencilere bilgiler aktarıldı.

Rektörü Turabi’den Rektör Ünal’a ziyaret
Yakın zamanda Amasya Üniversitesi Rektörlük görevine atanan Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, teşekkür ziyaretleri kapsamında OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’a iadeyi ziyarette bulundu. Ziyarette Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kurt, Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya ve Genel Sekreter Osman Akbaş da hazır bulundu. Ziyaret, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

OMÜ ile Türkiye Maarif Vakfı arasında kurulacak iş birliği masaya yatırıldı
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çiçek ve beraberinde gelen konukları ağırladı. OMÜ Rektörlüğünde gerçekleşen görüşmede; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, Türkiye Maarif Vakfı’ndan Avrupa ve Balkanlar Daire Başkanı Kemal Bulut, Maarif Ajans Daire Başkanı Hamza Özdemir, Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ahmet Güney ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı Mezun Takip Uzmanı Muhammed Kurt da yer aldı. Görüşmede; OMÜ ile Türkiye Maarif Vakfı arasında kurulacak iş birliklerinde eğitim faaliyetlerinin güçlendirilmesi, karşılıklı tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması ile akademik araştırmaların desteklenmesi üzerine bilgi alış verişinde bulunuldu.