SORU: Aile çevremiz çok geniş olduğu için, düğünümde servet sayılacak altın, pırlanta vs. takıldı.
Onları banka kasasında muhafaza ediyorum. Kayınvalidem buna çok bozulmuş ve “takılanların çoğunu, bizim akrabalar ve dostlarımız getirdi. O nedenle, takıların çoğu bize ait. Gelin onları banka kasasından alıp, bize teslim etsin. Yoksa mahkemeye bile giderim” demiş.
Kayınvalidem çok sert ve sinirli birisi. Kafaya koyduğunu yapar. Çok ısrar ederse, bu takıları nasıl bölerim? Mahkeme vs. de istemiyorum. Bu arada, olayın doğrusunu da öğrenmek istiyorum. Bu altınlar geline mi damada mı ait? Kayınvalide ve kayınpedere yüzde kaçı düşer? 
(Rumuz: DÜĞÜNDEKİ ALTINLAR)



YANIT: İşin doğrusu, yeni kurulmuş bir evlilikte bunların gündeme gelmesi sevimsiz bir olay.
Ancak siz endişe etmeyin. Evlilik nedeniyle, geline takılan altınlar, damada takılanlar da dahil geline bağışlanmış sayılır ve onun kişisel malı özelliğini kazanır.
Kayınvalideniz mahkemeye giderse, bir hak elde edemez.
Bu konuda, sizin lehinize onlarca Yargıtay kararı var. Aşağıda, Hukuk Genel Kurulu’nun iki kararına yer veriyorum. Kayınvalideniz bunları okursa, ısrarcı olmaz. 
Evlilik sırasında kadına takılan ziynetler, kim tarafından alınmış olursa olsun, kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. (Yargıtay HGK Kararı, 3 Temmuz 2013 Tarih ve E.2012/9-1849, K.2013/1006)
Evlilik nedeniyle geline düğünde takılan ziynet eşyaları, kim tarafından alınmış olursa olsun, geline bağışlanmış sayılır ve onun kişisel malı özelliğini kazanır. (Yarg. HGK Kararı, 11 Ekim 2010 Tarih ve E.2010/6-533, K.2010/578)
Çocuğa miras kalan evin emlak vergisi



SORU: Eşim trafik kazasında öldü. Bana dul aylığı, 3 yaşındaki oğluma da yetim aylığı bağlandı. Eşime ait brüt 140 m2 evin de 3/4’ü oğluma miras kaldı. Oğluma kalan bu ev için emlak vergisi ödenecek mi?
Elif AKTAŞ - Mersin



YANIT: Reşit olmayan ve yetim aylığı alan çocuğa, veraseten intikal eden konut nedeniyle, diğer koşulları taşıması kaydıyla sıfır oranlı emlak vergisi oranı uygulanır. Yani emlak vergisi alınmaz.


Kapıcının priminde 5 puan indirim avantajı



SORU: 28 Mayıs 2014 tarihli Hürriyet’te, emeklilerin bilmeden ödediği emlak vergisini, ilgili belediyeye başvurup “İADE” olarak geri alabileceklerini yazdınız. Komşumla beraber gittik.
Alanya Belediyesi’ndeki yetkili “Gazetelere itibar etmeyin. Resmi Gazete’de bu konuda madde yok” dedi. Bu ne derece doğrudur?
Mesrure AKEV- Alanya 


YANIT: Vergi konularında, söz sahibi olan Maliye’dir. Belediyeler de Maliye’nin tebliğ, sirküler ve özelgelerine göre hareket etmek mecburiyetindeler. O tarihli yazımda ayrıntılı olarak açıklandığı gibi Gelir İdaresi Başkanlığı, bilmeden emlak vergisi ödeyenlere, GERİYE DÖNÜK indirimli (yani SIFIR) oran uygulanabileceğini ve ödenen emlak vergilerinin iadesinin mümkün olduğunu, açıkladı (Bkz 14 Mayıs 2014 Tarih ve 82673428-175.01.01.03-52964 sayılı özelge).
28 Mayıs’ta yazdığım süreci izleyin. Sonunda dava açın, kazandığınızda belediye avukat parasını da öder.



Muhasebeci tatilde ben panikte



SORU: Sağa sola verdiğimiz belgesiz paralar, şirketteki işçi ücretlerinin düşük gösterilip aradaki farkın açıktan ödenmesi, Bodrum’da aldığım yazlık ev ve tekne derken, şirket kasasında gerçek dışı 8 milyon lira, şirketten borç çektiğim de 7 milyon lira para var. Galiba bunlar için af kanunu çıkacak, yüzde 3 ödeyeceğim ve af olacak.
Ancak, siz karşı çıktıkça paniğe kapılıyorum. Ne olur biraz da başka konuları yazın.
(Rumuz: Kasadaki Paralar)

YANIT: Bu olay sadece benim değil, çok kişinin içine sinmiyor. Nitekim Maliye Bakanı bile, bu düzenlemeyi içine sindiremediğini açıkladı.
Ancak merak etmeyin, bu düzenleme, bütün tepkilere rağmen yasalaşacak. Yüzde 3 ödeyen, hayali paraları da şirketten çekilen paraları da sıfırlayacak.