Trabzon’un sıkışıklığı ortada... Hem trafik açısından hem taşıt kullanmadan kent içinde bir yaşam alanı bakımından oldukça sıkıntılı konumda. Bu sıkışıklığı açmak herkesten önce kentin yerel yönetiminin amirali Trabzon Büyükşehir Belediyesine düşmektedir.
Trabzon’un bu sıkışıklığına merhem olacak tarihî bir fırsat elde edilmiştir. Bir yanda Avni Aker’in yerine yaşam alanı yapılması kararı alınırken diğer yanda Değirmendere için güzel bir şans elde edilmiştir.
Değirmendere hem trafik açısından hem yaşam alanı bakımından oldukça köhne hâldedir. Terminali, yakınında havalimanını, kentin güney ve doğu girişi niteliğindeki o bölge Trabzon’u gri göstermektedir. Hâlbuki Trabzon yeşil bilinmelidir. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi de o yönden şehirle irtibat kurmaktadır. Önemli cazibe merkezi olan Forum da oradadır.
Tanjant olarak bilinen Yavuz Selim Bulvarı bir türlü sahil yoluna bağlanamamıştır. Bu nedenle Yavuz Selim’den doğu yönüne akan trafik, zorunlu olarak Değirmendere’ye bağlanmaktadır. Trafik günün hemen yarısında felç hâldedir. Birilerinin 5 yıl önceki vizyon (!) projelerinde Yavuz Selim Bulvarı’nı sahil yoluna bağlamak vardı ancak onlar bu projelerle değil taksi ihalelerini birilerine peşkeş çekmek gibi büyük (!) dertlerle dertleniyordu!
Neyse...
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik’le Erzurum’da görüşerek fabrikanın yerini “terminal” için talep ettiğini söyledi. Yücelik’in talebi reddettiğini söyleyen Zorluoğlu buna karşılık ısrar etmediğini ve çimento fabrikasının kalan malzemelerinin bir an önce kaldırılmasını rica etti.
Önceki gün Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı ve Erzurum Ticaret Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik’le görüştük. Dün gazetemizin de manşetine görüşmemizi haberleştirerek taşıdık. Yücelik çimento fabrikasının sürekli tartışılmasından bıkmış! “Fabrikayı sökmeye çalışıyoruz. Şu anda orasıyla ilgili bir projemiz yok.” dedi.
Sonuca gelelim...
Kent adına Sayın Başkan Zorluoğlu’ndan rica ediyoruz. Sayın Başkan lütfen bu tarihî fırsatı kaçırmayalım. Gerekirse Sayın Yücelik’i ikna edelim gerekirse devletin maddî manevî imkânlarıyla o yer kente kazandırılsın. Ardından hemen sanayi başka bir yere, esnaf mağdur edilmeden taşınsın. Trabzon nefes alsın. Hem trafik yeniden düzenlensin hem Yavuz Selim Bulvarı kolayca sahile bağlansın hem yeni bir yaşam merkezi oluşsun.
Trabzon’da köyle/kırla bağı kalmayan çok sayıda nüfus oluştu. Üniversite, turizm, sağlık kenti deniliyor. 2 üniversitenin güzergâhında, terminal ve havalimanının hemen yakınında, kentin meydanının bitişiğinde, şehrin iki girişinin kesişim noktasında bulunan bu yeri insanımıza kazandırın.
Emin olun, bunu yaparsanız 5 yılda yapabileceğiniz en önemli işi başarırsınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gelişinin arifesinde bu konu gündeme getirilmeli. İkna edemediğiniz kişiler var ise onları Erdoğan’ın ikna edeceğini hepimiz biliyoruz.
Sayın Başkan, geç olmadan bir şehre bu iyiliği yapın.
Saygılarımla...