Değerli dostlarım; Değirmendere havzasında büyümüş, sokağını, caddesini, hanesini, esnafını çok iyi bilen bir kardeşinizim. Mahallemin çocukları da benim gibi çimento fabrikasının bacasından çıkan zehirli dumanları içlerine çeke çeke büyümüştür. Yıllarca bacalarından sızan zehri içimize çekmemek için mücadeleler verdik. Ne yazık ki Şehr-i Emin tarafından değil, Değirmendere sakinleri ve şerefini pazarlık aracı yapmayan ehli namus gazetecilerin baskısıyla Çimento Fabrikası yerinden taşınarak gelecek nesillerin zehirlenmesi önlenebildi. Haklı davamızda haksızlıklara maruz kala kala mücadelemizi kazandık.
Değirmendere havzası atıl kalmış bir oy deposudur. Ahalinin derdi bir değil bindir. Özellikle son 20 yıl içinde halkı kozmopolit bir hal almış bir getto haline dönüşmüştür. Kentsel dönüşüm pastasından hakkı olan payı ise halen alamamıştır.
Değişen ve gelişen bir Trabzon hayalimizi gasp edenlere seslenmek istiyorum!
Değirmendere havzası kentin gelişmesine en büyük katkıyı yapabilecek bir noktadır.
Kentin trafik sorununu çözebilmek, çarpık yapılaşmayı önlemek ve kentin katma değerine fayda sağlayabilmek bu noktadan geçmektedir. Trafik ve kentsel dönüşüm hakkında başka yazılarımda da bahsedebilirim ancak sanayi siteleri hakkında ısrarla yazmak istiyorum.
Değirmendere havzası istihdam alanında yaklaşık 3 bin iş yeri ve yaklaşık 10 bin çalışana ev sahipliği yapıyor. 2010 sonrası kentin yükünü taşıyamayan sanayi siteleri esnafı ve yöneticileri ısrarla değişim açıklaması yaptılar, yapmaya devam ediyorlar.
2009-2014 ve 2019 yerel seçimleri sırasında hemen hemen her adayın projelerinde “Modern sanayi sitesi’’ bulunmasına rağmen hiçbir gelişme yaşanmadı.
Tekrar edeyim; Değirmendere havzası kentin gelişimi için kilit bir noktadır. İstihdamın ve üretimin en büyük merkezidir.
Trabzon Madeni İşler ve Teknik Makine Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Pehlivan’ın, “Yeni araçlara hizmet veremeyen metre karesi küçük olan dükkânlar, küçük dükkânlarda işçi çalıştıramıyorsunuz. Büyük kamyon iş makinası gurubu tamamen Trabzon’da şuanda bitik durumda. Potansiyeli olan esnaflarda bireysel olarak dağılmaya başladı. 12 Milyon TL vererek baraka gibi yerler yapıyorlar. Biz ise herkesin bir yerde olacağı modern bir sanayi sitesi inşa etmek istiyoruz. Şehirdeki çirkin görüntüyü ortadan kaldıralım. Hem de şehrin önünü açalım.” açıklaması durumun vahametini ortaya koyuyor.
Vahameti sadece sayın Pehlivan söylemiyor.
2019 yerel seçimleri sırasında açıklama yapan mevcut Ortahisar Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Genç beye kulak verelim: “Değirmendere Kentsel Dönüşüm Alanı’nda Çimento Fabrikası’nın naklini müteakip, bu konuda Büyükşehir Belediye Başkan adayımızla önemli çalışma yürütüyoruz. Havalimanından girdiğinde Sanayi Sitesiyle karşılaşması eşyanın tabiatına uygun değil. Orada ki 471 adet sanayi esnafımız var. Her biriyle görüştüğümüzde onların çalışma koşullarını güzelleştirmek, onlara ayrı bir alana transfer etmek o alanda da bir bütüncül alanı değerlendirme konusunda yeni dönemde önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Başkan adayımızın açıklayacağı bir ulaşım ağıyla ilgili olarak otogarın içinde bulunduğu ciddi düşüncemiz var.. O bölgenin ciddi manada yenilenmesi, rehabilitasyonu çözüm noktasında adımlar atacağız.”
Değirmendere havzasını sadece oy deposu olarak görmeyin sayın siyasiler ve yöneticiler. Biz bize çözmemiz gereken sorunlar bunlar. Anlıyoruz Vanlı iş adamlarımızın da ekonomik sıkıntılar yaşıyor.
Ancak kentin coğrafyasını bilen, insanının huyunu suyunu benimseyen şirketlere ihtiyacımız var.
Bana inanmıyorsanız Büyükşehir Belediye Başkanımız ve mevcut 6 milletvekilimiz yan yana gelsin Uzunsokak’ta, Gazipaşa’da veya altyapı çalışması yapılan diğer mevkilerde Trabzonluları yerinde dinlesin. Unutmayın ki bu kentin yazanları, çizenleri ve düşünenleri onların dediği gibi “ruh hastası” değil sözlerinizi, vaatlerinizi size hatırlatan kimselerdir.