Bu dönem, derin üzüntülü bir duygu durumu ya da durumları içinde düşünme, konuşma, davranış ve fizyolojik işlerde yavaşlama ya da tam olarak durağan olma hâlidir.
Çocukluk çağı depresyonu, farklı şekillerde kendini gösterebilir. Bu dönemde çocuk dikkatini toplamada zorluk yaşar. Genel olarak isteksiz, uyku ve iştah konusunda belirsizdir.
ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU BELİRTİLERİ
1) Huzursuzluk.
2) Dalgın ve düşünceli olma hali.
3) Ağlama.
4) Uyku düzeni bozuklukları.
5) Kilo kaybı, yeme düzeninde değişiklikler.
6) İştahsızlık ya da çok yeme.
7) Göz teması kurmama, gözlerini kaçırma ya da göz devirme davranışları.
8) Dışarıdan uyaranlara tepkisiz kalma, kulak asmama.
9) Hoşlandığı şeyleri yapmak istememe.
10) Umursamaz olma.
11) Mide ve sindirim sorunları yaşama.
12) Bayılma ya da bayılma vari hallerin oluşması.
13) Vücut ağırlığında orantısızlık.
14) Gaz problemleri.
15) Fikirlerinin değersiz olduğunu düşünme.
16) Olay ve konulara katıldığında tepkisel olma ya da hiç katılmak istememe.
17) Anne babaya karşı kırgın ve kızgın olma, anne baba davranışları sebebiyle hayal kırıklığına uğrama düşüncesi ( haklı olduğu konularda).
18) Gidilen okul ya da kurumlarda akran veya yetişkin zorbalığına uğrama ve bunu aileden saklama.
19) Oyuncakları atma, vurma, kırma.
20) Çok çabuk küsme ve içine kapanma.
21) Huzursuzluk.
22) İsteksiz olma ve mızmızlık.
23) Okula gitmek istememe, yalnız kalmaktan kaçınma.
24) Korku/ halüsinasyon görme gibi davranışlar örnek verilebilir.
ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU NASIL ORTAYA ÇIKAR?
0-2 yaş döneminde ebeveyn ile çocuk arasında bağlanma çok önemlidir. Bağlanmanın oluşması için fiziksel temas, göz teması, anne ve babasının çocukla kurduğu ilişki çok önemlidir. Bu bağlanma gerçekleştiği zaman çocuğun kendine, ailesine ve dış dünyaya güveni oluşur. Ancak bu durum yani bu süreç sağlıklı gerçekleşmezse "Çocukluk Çağı Depresyonu" ya da ciddi anlamda "İletişim Bozuklukları" ortaya çıkar.
ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU NEDENLERİ
Olumsuz aile ortamı, saygısızlık, sevgisizlik, değersiz hissettirmek, sosyal desteğin olmaması, ailede boşanma, geniş aile yapısı, ailede madde bağımlılığı olması, fiziksel hastalıklar, özgüven eksikliği, içine atma, utangaçlık gibi konular yer alabilir.
ÇOCUKLUK ÇAĞI DEPRESYONU İLE BERABER EŞLİK EDEN DURUMLAR
1) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu.
2) Özel Öğrenme Güçlükleri (Disleksi), Davranış Bozuklukları.
3) Karşı olma/karşı gelme sorunları.
NOT
Sadece çocukluk değil, "Bebeklik dönemi, oyun çağı dönemi, okul çağı donemi, ergenlik dönemi" gibi dönemlerde de depresyon görülmektedir. Dört yaşında görülen depresyon ve 11 yaşındaki depresyon birbirinden farklı olmakla beraber başlangıç ve sonuç dönemi de farklıdır.
SONUÇ
Yukarıda bahsettiğimiz bilgilerden de anlaşılacağı gibi en öncelikli olarak verilmesi gereken "0-2 Yaş Dönemindeki Temel Güven Duygusu"dur. Bu duygunun önemini sayfalarca yazsak yine yetmez.
Yerleşmemiş, çocukla kavuşmamış olan bu dönemi yaşayan bütün çocuklar kendi ailesinin yanında "GURBETTE" gibidir. Evet, bir aile vardır, aynı evdedirler fakat çocuk ile kurulamayan "GÖNÜL KÖPRÜSÜ" o çocuk için uzaklık, mesafe hatta ulaşılamaz, net olarak onu yok sayan ailedir. Bu dönemi olumsuz geçiren çocuklar için yaşadıkları durum beklenmedik, hiç hesapta olmayan "EN OLUMSUZ, EN KÖTÜ" duygu olarak bütün hayatlarını kapsayacaktır!..
Temel güven duygusu dışında gelişen diğer depresyon çeşitleri normaldir ve atlatılması da daha kolaydır fakat "Temel Güven Duygusu" sebepli depresyon ve travmaların iyileşmesi diğerlerine göre biraz daha zor olacaktır. Çocuklarınızda eğer depresyon belirtileri varsa bunu ertelemeden en yakın "PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİ"ne gitmeniz yerinde bir davranıştır.
SAYGI VE SEVGİ REÇETELİ OLMAYAN, HER ZAMAN KALBİMİZDE BULUNAN EN DOĞAL İLAÇLARDIR!..
Bir sonraki yazımız "Temel Güven Duygusu"nda görüşmek üzere sağlıklı günler dileriz...