ÇOCUKLARDA KURALLAR VE SINIRLAR NEDİR?

Çocukların; aile büyüklerine, akrabalarına, sosyal çevresindekilere karşı davranışlarının nasıl olması gerektiğidir...

ÇOCUKLARIN UYMASI GEREKEN DAVRANIŞ KURALLARI:

1) Anne ve babaya saygı.

2) Anne ve babayı sevme ve onlara karşı kabullenici olmak.

3) Olumlu ya da olumsuz durumlar için tutturmamak, ısrarcı olmamak.

4) Anne ve babanın dediklerini ve yaptıklarını onaylamak.

5) Aile bireylerine karşı konuşma tonunu iyi ayarlamak.

6) Anne babaya düşman olmamak.

7) Anne baba ile rekabet haline girmemek.

8) Anne babanın ebeveynlik yönlerini başkaları ile kıyaslamamak.

9) Anne babanın koyduğu (samimi, olması gereken) kurallara karşı çıkmamak.

10) Anne babaya isyan etmemek.

11) Anne babanın davranışlarını, "Zaten senin görevin, bunu yapmak zorundasın! " gibi tahrik edici ifadeler kullanmamak.

12) Anne babayı tehdit etmemek, onlara bazı durumları koz olarak kullanmamak.

13) Anne babayı onlardan daha büyük kişilere şikayet etmemek, aile içindeki yaşanan sorunları konuşarak çözmek.

14) Anne ve babayı beğenmeyen tavırlar sergilememek, gittiği ortamlarda anne babadan utanmamak.

15) Toplum içinde ya da bireysel alanlarda anne babayı aşağılamamak.

16) Anne babayı taklit edip, onlarla alay etmemek gibi davranışları örnek verebiliriz.

Bu kuralların sağlıklı biçimde uygulanabilmesi ebeveynlerin çocuklarına hoşgörülü, tatlı dilli ve bağışlayıcı davranmaları ile başarıya daha kolay ulaşmaları mümkündür.

Not: Çocuklar onlara kural koyan, uymaları için bazı seçenekler sunan aileleri dinlerler FAKAT! aile kendi dediğini kendisini de yapmıyorsa, çocuk ailede zorbalığa, dışlanmaya, saygısızlığa maruz kalıyorsa çocuktan kurallara uymasını beklemek sadece bir hayaldir. Keza bu yönde davranışlar en temelinde “ÇOCUĞA HAKSIZLIK!” olacaktır. Anne ve babalar çocuklar için en önce “ÖRNEK” ve daha sonrasında bir numaralı “TAKLİT EDECEKLERİ” kişilerdir.

ÇOCUKLARIN UYMASI GEREKEN GİYİM KURALLARI:

Her çocuk çocukluğunu gerek kıyafet, gerek davranışları olarak tamamlamak gerekliliğindedir. Çünkü yarının bireyleri olacak olan çocukların önce kendilerine olan saygıları, sonra kendilerinden sonra gelecek olan jenerasyonu da etkilemeleri hiç kaçınılmazdır. Günümüzde çıplaklığın kol gezdiği, pedofilinin, çocuk sapıklarının her yerde volta attığı çevresel ortama karşı bu tavır; “OLMASI ZARURİ” bir durumdur. Anne babaların bu konuda gerçek anlamda ciddi ve kararlı olması çocuk için önemlidir.

Çocuklar hangi konu olursa olsun “ÇOCUK” olduğu için kuralları ve sınırları her zaman aşma, delme, ezip geçme eğilimine sahiptir. Aile çocuğun istediği fakat olmaması gereken durumlarda konuyu samimi olarak konuşursa ve örneklendirmeler ile çocuğa yaklaşırsa onu ikna edebilir.

ÇOCUKLARIN GİYİM KURALLARI NELERDİR:

1) Yaşına göre giyim tercih edilmesi.

2) Yaşına göre ve abartısız giyim tercih edilmesi.

3) Mevsim trendleri olsa bile onun bir çocuk olduğunun bilincinde giyimin tercih edilmesi.

4) Yine o dönem moda olmuş çizgi film kahramanlarının, eğer çocuğun gelişimi için zararı yoksa bu kahramanların kıyafetlerinin teşvik edici ürünlerinin tercih edilmesi.Yani başarı, güç gibi olumlu olanları söyleyebiliriz.

5) Özenti yaratan, dikkat çeken kıyafetlerin tercih edilmemesi.

6) Pahalı, başka ailelerin alamayacağı kıyafetlerin alınmaması, alınsa dahi evde giydirilmesi, diğer çocukların üzülmesini önleyecek ve ailesinin de maddi koşulları için çocuğuna istediklerini alamamış olması sebebiyle kendini suçlu ve yetersiz hissetmesine engel olacaktır.

7) Bu maddeye dikkat! Ergenlik dönemindeki çocukların yaşının üzerinde crop, aşırı dar pantolonlar, mini etekler, straplez, üstü bölgesi tamamen açık, tayt gibi dar, vücudu teşhir eden, çocuğu çocukluktan çıkarıp çevresindeki aç gözlü!, kötü yetişmiş! ve kötü niyetli! insanların ilgi odağı yapacak kıyafetlerin tercih edilmemesi (Edilmesi hali evladınız için yapacağınız en kötü davranışlardan biridir.)

8) Bu maddemiz de diğerleri gibi çok önem arz eden, kırmızı kalemle altı çizilmiş bir uyarıdır ve nedir; “BEN GİYEMEDİM O GİYSİN!” işte bu zihniyetin çocukları ne yazıktır ki yanlış tercihlere direkt olarak itilmektedir.

9) Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise; çocuğun çok zayıf ya da topluca bir çocuk olması durumunda vücuduna yapışmayan bir giyim modeli tercih etmesi.

10) Özellikle çocukların yenidoğan fotoğraflarının en minimal, en sade ölçüde çekilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. İlerleyen yaşlarda çocuk eski fotoğraflarına bakmak istediğinde onun hoşuna gitmeyecek kıyafet, aksesuar gibi eşyalar için rahatsızlık duyabilir. Her ne kadar iyi niyetli olsanız dahi size sitem edip kızabilir, küsebilir.

SONUÇ OLARAK:

Ailelerin gerek sosyal alanda gerekse ruhsal yönden çocuklarına olan bilinçsizce yaklaşımları onların ileriki çağlarında “KİMLİK KARMAŞASI” yaşayacakları gerçeğidir. Bu alanda özellikle aile bireylerinin iyi eğitim alması ve çocuklarına uygulaması onlara mutlu yuvanın temellerini oluşturacaktır.

“ÇOCUKLARININ VİTRİN MANKENİ OLMADIĞINI!” sadece birey olduğunu ve hayatın kendi içinde bir düzeni olduğunu kabul edip buna uygun davranan ailelerimize teşekkürlerimi sunuyorum...

Bir sonraki yazımız; “ANNE BABALAR İÇİN KURALLAR VE SINIRLAR”da görüşmek üzere, sağlıklı günler dileriz...