"Veriler Eski, Çalışmalar Yetersiz"
Engellilere ilişkin çalışmaların hâlâ 2011 yılı verilerine dayandığını vurgulayan Suiçmez, "Bu verilere göre nüfusun %6,9'unun en az bir engeli bulunmaktadır. TÜİK'in 2019 yılında yaptığı 2014-2019 yılları arasındaki 15 yaş üstü vatandaşların genel sağlık durumunu değerlendiren Türkiye Sağlık Araştırmasına göre ise bu oran %15'tir. Birçok çalışma, bu eski iki verinin ortalaması alınarak yapılmakta, engellilerin toplam nüfusun %7 ile %15'ini oluşturduğu varsayılmaktadır" dedi.
"İlgili Bakanlıklarda Umursamazlık Hâkim"
Suiçmez, engellilere yönelik politikaların yetersizliğine dikkat çekerek, "Maalesef, ilgili bakanlıklarda büyük bir umursamazlık hâkimdir. Veriler ve yardımlar yeterliymiş gibi büyük bir gururla anlatılmakta, halk yanıltılmaya çalışılmaktadır. Ancak, halkımız acı gerçeği bizzat yaşamaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı bütçe sunumunda bunun örneğini açıkça gördük. Kuruluşlarda bakım hizmetleri kalite standartları kapsamında eğitim verilen kişi sayısı 2023 yılında 500 iken, 2024 yılında 300'e düşmüştür. 2023 yılında 106 resmi bakım ve rehabilitasyon merkezi varken, 2024 yılında bu sayı bir tane bile artmamıştır. Sunumda, 2024 yıl sonu gerçekleşen rakamlara göre, 2025 hedeflerinde evde bakımdan yararlanacak toplam engelli sayısını 1.000 kişi ve kadın sayısını 1.200 kişi artırmayı planladıklarını belirtmişlerdir." şeklinde konuştu.
"Sosyal Devlet Anlayışı Bu Olamaz"
Engelli aylıklarının kabul edilemez düzeyde olduğunu belirten Suiçmez, "Yüzde 40-69 engellilik oranı için verilen rakam, asgari ücretin yaklaşık beşte biri olan 3.338 liraya; yüzde 70 ve üzeri engellilik oranı için ise asgari ücretin üçte birinden az, yani 5.000 liraya denk gelmektedir. Bu rakamlar kabul edilemez düzeydedir. Sosyal devlet anlayışı bu olamaz" ifadelerini kullandı.
"Eğitim Hakkı İhlal Ediliyor"
Trabzon'da Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kursların durdurulmasına da değinen Suiçmez, "Geçtiğimiz aylarda Trabzon’da Kamuda Tasarruf Tedbirleri kapsamında Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kursların durdurulması kararı alınmıştır. Özellikle Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Özel Yürekler Ek Binasında eğitim gören özel gereksinimli bireyler, veliler ve öğretmenler büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Engelsiz Yaşam Akademisi gibi, özel gereksinimli bireylerin sosyal yaşama katılımını ve temel becerilerini geliştirmeyi amaçlayan kurumların hizmetleri kesintiye uğratılmış, anayasal bir hak olan eğitim hakkı doğrudan ihlal edilmiştir" dedi.
"Adalete Erişimde Yaşanan Sorunlar"
Engelli bireylerin adalete erişimde yaşadığı zorluklara dikkat çeken Suiçmez, "Engelli bireylerin adalete tam ve eşit erişimini sağlamak amacıyla; yargı süreçlerinde işitme engelli bireyler için resmi işaret dili tercüme hizmetlerinin sunulması, işitme ve görme engelliler, işitme güçlüğü çeken bireyler ile zihinsel veya psikososyal engeli bulunanlar için erişilebilir iletişim formatlarının hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca, engelli bireylere yönelik usule ve yaşa uygun düzenlemeler yapılması için özel tedbirlerin alınması ve hukuki yolları gösteren şeffaf protokollerin oluşturulması önemlidir" şeklinde konuştu.
"Engelli Vatandaşlarımızın Yanındayız"
Açıklamasını sonlandırırken engelli vatandaşlara destek mesajı veren Suiçmez, "Bu vesileyle, tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sevgi ve saygılarımızı sunuyor, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, engelli bireylerin haklarını savunmaya, sorunlarına kalıcı çözümler üretmeye ve hayatın her alanında eşit fırsatlar sunmaya kararlı olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Engelli vatandaşlarımızın eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal hayata kadar her alanda tam ve etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.