17 ilçedeki içme suyu ve altyapı yatırımlarına devam eden Samsun Büyükşehir Belediyesi yatırımlarını hizmete alıyor. Yapımı tamamlanarak geçen Eylül ayında hizmete sunulan Bafracalı Mahallesi'ndeki İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, faaliyetini 7/24 sürdürüyor. Çarşamba İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile hem doğanın hem de doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyor.
“Daha sağlıklı daha yaşanabilir bir Samsun”
İlçe halkının uzun yıllardır beklediği yatırımı hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, sağlıklı bir kent hedefi doğrultusunda altyapı ve çevre yatırımlarına ağırlık verdiklerini söyledi. Projenin Çarşamba ilçesine güç katacağına inandığını vurgulayan Başkan Demir, “Çevre kirliliğinin önüne geçerek daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Samsun hedefliyoruz. Bunun için de ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde, tüm içme suyu ve atık su arıtma projelerimizi bitirerek şehrimizi altyapının konuşulmadığı bir kent haline getirmek istiyoruz. Doğayı ve çevreyi koruyarak daha yeşil ve daha temiz bir Samsun için gece gündüz gayretle çalışıyoruz. Tüm amacımız ise kentimizde atık su sorununu tamamen bitirip gelecek kuşaklara sorunsuz temiz ve sağlıklı bir çevre bırakmaktır” dedi.
“Günlük 15 bin 500 metreküp su arıtıyor”
Yatırımların önemine değinen Başkan Demir, “Çarşamba İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımını tamamlayarak hizmete sunduk. Dev yatırımlarımızdan biri olup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AB standartlarında inşa ettiğimiz çevreci tesisimiz, ilçemizin atık sularını arıtmaya başladı. Son teknolojiyle donattığımız ultraviyole dezenfeksiyon sistemine sahip İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 7/24 aralıksız çalışıyor. Günde 15 bin 500 metreküp atık suyu arıtıp çevreye ve insan sağlığına zararsız hale getirildikten sonra Yeşilırmak Nehri’ne deşarj ediyoruz. Tesis ile birlikte Yeşilırmak Nehri’nin kirlenmesinin önüne geçtik. Çevre yatırımlarıyla şehrimizi daha sağlıklı yarınlara taşıyoruz. Tesisimiz, başta Çarşamba ilçemiz olmak üzere tüm hemşehrilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
Tesisin özellikleri ve sistemi hakkında bilgi veren SASKİ Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı Ali Osman Yayla ise “Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğümüzün çevre ve insan sağlığını korumak amacıyla yaptığı yatırımlardan birisi olan Çarşamba İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımına 2020 yılında başlamıştık tesisimizi eylül ayı itibarıyla tamamladık. Gerekli kontrol ve denemelerin ardından tesisimizi işletmeye aldık. 10 milyon euroya mal olup yüzde 87’sini Avrupa Birliği’ne katılım öncesinde yatırım projesi olan İPA kapsamında hibeyle yaptığımız tesisimizde, kaba ve ince ızgara ünitesi, kum ve yağ tutucu ünitesi, biyofosfor ünitesi, çöktürme ünitesi, koku giderim ünitesi ve scada ünitesi bulunuyor” şeklinde konuştu.
Proje kapsamında ayrıca 2 adet atıksu arıtma terfi merkezi ve 4 bin 500 metre atıksu kolektör hattı inşa ettiklerini açıklayan Yayla, ayrıca şunları söyledi:
“İlçemizin doğu ve batı yakasındaki toplanan atık sular, güçlü pompalarla önce terfi merkezlerine buradan da arıtma tesisine geliyor. Buradaki kaba ve ince ızgaralardan geçen atık sular, üzerindeki katı maddelerden ayrıştırılıyor. Kum ve yağ tutucuların bulunduğu ünitelerde işleme tabi tutulduktan sonra atık su, biyo fosfor ünitesine alınıyor. Çöktürme havuzlarından sonra da havalandırma ünitesinde biyolojik olarak da arıtılmaktadır. Arıtma tesisimizde 7/24 izleme sistemleri bulunmakta. Sistemimiz bakanlığımızın veri tabanına kesintisiz çevrim içi veri aktarmakta olup bakanlığımız tarafından da takip edilmektedir. Scada ünitesinde de mekanik ve elektronik ekipmanlar ile terfi merkezlerinin kontrolü yapılmaktadır. Tesisimizin güvenliğini sağladığımız bu ünitemizde, ekipmanların arıza durumları, çalışma saatleri, saha enstrümanlarından atık suların karakterizasyonları ve Yeşilırmak’a deşarj ettiğimiz suyun kalitesi gibi veriler anlık olarak izlenmektedir.”
Çarşamba’ya çevre dostu yatırım: Günde 15,5 bin metreküp su arıtılıyor
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (SASKİ), Çarşamba’ya kazandırdığı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi günde 15 bin 500 metreküp atık su arıtılıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir