Trabzon Büyükşehir Belediyesi, ata tohumunun gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan projelere desteğini sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde, geleneksel ata tohumlarının tespiti, temini, korunması, saklanması ve çoğaltılarak çiftçilerle buluşturulması için Tohum Koruyucuları Projesi hayata geçti. Proje, Türkiye ile birlikte Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’ın da ortak olacağı şekilde yürütülüyor. Proje kapsamında; her paydaş ülke kendi topraklarındaki kültürel değerlerini ve tohum konusundaki tecrübelerini diğer ülkelerle yerinde paylaşıyor. Türkiye’de projenin ev sahipliğini ise Trabzon üstlendi. Bu kapsamda Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan’dan gelen misafirler, Büyükşehir Belediyesi ve DOKA’dan uzman ziraat mühendisleri eşliğinde Trabzon’da ata tohumlarından tarımsal üretim yapan çiftçilerle buluştu. İki gün süren görüşmelerde 'Hangi ülke hangi metotla tohum üretimi yapıyor? Tohumlarını nasıl saklıyor ve doğal yöntemlerle nasıl koruyor?' konuları ile ilgili bilgi alışverişi gerçekleştirildi. 

TOHUMLAR ÇOĞALTILACAK
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Amacımız yerel tohuma destek vermek ve geleceğe aktarmak. Ata tohumu kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından biridir. Bölgede yetişen tüm sebze tür ve çeşitleri, örneğin; fasulye, mısır domates, salatalık, biber, karpuz, kabak gibi ürünlerimizi korumayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, doğal ve hiç müdahale edilmemiş bu tohumları yapılan çalışmalarla çoğaltmak ve daha çok kişiye ulaştırmak. Aynı zamanda vatandaşlarımızı yerel tohumun korunması konusunda bilinçlendirmek. Şehrimiz bu manada çok önemli bir konumdadır” denildi.

Ahsen Aydın: “Yerli Müşteriye 3 Lira, Yabancıya 10 Lira Olmaz” Ahsen Aydın: “Yerli Müşteriye 3 Lira, Yabancıya 10 Lira Olmaz”

Kaynak: TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ