Ülkemizin vizyon projelerinden biri olan Yusufeli Barajı tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Ve su tutma işlemine başlandı. Bir kaç sonra da enerji üretimine başlayacak. Yusufeli Barajı gövde yüksekliği bakımından ülkemizin 1. , Dünyanın da 5. en yüksek barajı olma özelliği ile öne çıkıyor. Barajın gövde yüksekliği tam 275 metre. Öte yandan Yusufeli Barajı Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin eseri.

Tarihler 26 Şubat 2013 tarihini gösterdiğinde Yusufeli Barajı’nın temeli atıldı ve hırçın nehir olarak nitelendirilen Çoruh Nehri üzerine barajlar şehri olarak bilinen Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapılmaya başlandı. Hummalı bir çalışma örneği ortaya koyuldu, sarp dağlar arasında yapılan çalışmalar da örneğine daha önce rastlanılmayan uygulamalar yapıldı. İş makineleri teleferik yöntemi ulaşımın olmadığı tepelere taşınırken, ortaya ilginç görüntülerde çıktı. Yusufeli Barajı ülkemize elektrik enerjisi üretimi açısından önemli katkıları olacak. 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecek. Öyle ki Yusufeli Barajı’nda üretilecek enerji ile 600 bin hanelik, 3 milyon nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak. Öylesi devasa bir proje 9 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman da tamamlandı ve dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Yusufeli Barajı’nın yapımı ile birlikte yeni bir Yusufeli inşa edildi. Eski Yusufeli baraj dolayısı ile sular altında kalacağı için şehir merkezinden birkaç kilometre yukarıda her yönüyle yeni bir şehir kuruldu. Taşınma işlemleri artık son safhaya gelmiş durumda.

Yusufeli Barajı’nı yakından görme imkanına sahip oldum. Tüm ihtişamı ile göz kamaştıran bir yapı olmuş. Büyük bir gurur duydum. Yusufeli Barajı, ülkemizin diğer vizyon projeleri arasında yerini almıştır.

Yusufeli Barajı’nın yapımına vesile olanları, yapımın da emeği olanlara ve ülkemize bu güzel eseri kazandıranlara teşekkürlerimi sunuyorum. Yusufeli Barajı bölgemize ve ülkemize çok yakıştı.