BİZ NE DEDİYSEK O; ERCAN İÇ HAT OLACAK

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye havalimanları ile Ercan Havalimanı aradında yapılan uçuşlarda, uçak bilet fiyatlarını yüksek olduğunu dile getirdi.

Bundan bir süre önce, yani 22 Mayıs 2022 tarihinde bu köşede “Ercan, iç hat olursa bilet fiyatları ucuzlar” başlıklı yazımda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ila yaptığım görüşmeye istinaden şunları yazmışım:

“Geride bıraktığımız Şeker Bayramı’nda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ı bayramlaşmak için aradım.
Hal hatır sorduktan sonra Sayın Tatar, daha önce kendisine sorduğum KKTC’de yeni bir havayolu şirketi kurulması konusuna değindikten sonra gündemi değiştirecek bir konudan söz etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye havalimanları ile Ercan Havalimanı aradında yapılan uçuşlarda, uçak bilet fiyatlarını yüksek olduğunu dile getirdi. Bu durumun Kuzey Kıbrıs’a tatil yapmak amacıyla gelmek isteyenler için önemli bir engel olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti;
“Sizin de bildiğiniz gibi Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a yani Ercan Havalimanı’na yapılan uçak seferleri dış hat seferi olarak işlem görüyor. İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nı özel sektör şirketleri işlettiği için yolculardan havalimanı vergisi alınmaktadır. Bu miktar İstanbul Havalimanı’nda 20 Euro, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise 15 Euro’dur. Bu vergiler dolaylı olarak yolculardan tahsil edilmektedir. Bunun bir tek çözüm yolu vardır. O da, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Lefkoşa Ercan Havalimanı uçuşlarını iç hat uçuşu yapma kararı alırsa havalimanı vergisi 3 Euro’ya iner. Yurt dışı çıkış harcı da kalkınca bu iş hem Türk vatandaşlarına yarar, hem de Kuzey Kıbrıs’ın turizmine büyük katkıda bulunur.”
Bu duruma Türkiye’de gelir kaybına uğrayacak olan havalimanlarının işletmeci şirketlerinin itiraz etmesinin yanı sıra, Ercan Havalimanı’nın da iç hat uçuşu gösterilmesine Kuzey Kıbrıs’taki bazı kesimlerin hayır diyeceğinini hatırlattığım Cumhurbaşkanı Tatar “O konu çok önemli değil.” diyerek sözlerini noktaladı. Vedalaştık ve iyi dileklerle görüşmemizi bitirdik.
Şimdi gözler Ankara’da. Böyle bir karar alınabilinir mi? Kararın siyasi ve hukuki sonuçları ne olur? Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu fikre sıcak bakabilir mi?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı itiraz eder mi? En önemlisi, bu fikir Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilgi görebilir mi bekleyip görelim.”
Yazım yayınlandıktan sonra, bu konuda taraf olanlardan hiçbir yorum gelmedi.
KKTC Ercan’a uçan THY (Anadolu Jet) ve Pegasus Havayolları olumlu veya olumsuz bir görüş belirtmezken, bu işten en fazla etkilenecek olan havalimanları da konuyu görmemezlikten geldi. Belki de, söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmasına rağmen önemsemediler.
Ersin Bey’in bu sözleri laf olsun diye boş yere söylemediğini, bunun altından bir şeyler çıkacağını bekliyordum. Konuya, (14 Haziran- Euronews) ummadığım bir yerde, beklenmeyen biri olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e yazacağını söylediği şikayet mektubunda rastladım.
Rum lider, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’ı tamamen kendisine bağlamak istediğini belirterek, ‘Türkiye’nin KKTC’deki bütün havalimanlarını iç hat uçuş güzergahına dahil etme girişimini protesto edeceğini‘ belirtmiş.
Cumhurbaşkanı Tatar’ın bayram sohbeti sırasında üstü kapalı da olsa açıkladığı bu konu artık resmen dile getiriliyor.
KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Çevre ve Gençlik Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhuriyet Gazetesi’nin BRT’den aldığı habere göre Türkiye’den yapılacak uçuşlarda iç hat uygulaması başlatılması konusunda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Türkiye’nin, iki ülke arasında imzalanan “Ekonomik Protokol”de KKTC’nin iç hat olması için çalışma başlatılması talimatını verdiğini de anlatan Bakan Fikri Ataoğlu, “İç hatlar muamelesi konusu geçmişte çok farklı yorumlandı. Vilayet denildi. Hayır değil. Öncelikle sefer sayılarının artırılması gerektiği, hatta uçuş olmayan yerlerden uçuş başlamasını istedik. İç hatlar muamelesini konuştuk. Maliye Bakan Yardımcısı, Türkiye’deki özel-kamu havalimanları vergi mevzuatı üzerinde çalışma yapıyor. Ek sefer için hemen Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı arandı ve istekler iletildi. Bizim çalışmamız, Türkiye’den turistler KKTC’ye uygun fiyata nasıl getirilebilir üzerine. Bir ailenin sadece bilet maliyeti 15 bin TL. Yapacağımız dokunuşla fiyatların cazip hale gelmesini sağlamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Şimdi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, DHMİ ve SHGM’nın yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanlığı da özelleştirilen bütün havalimanlarında dış hat alan vergisinin ve çıkış harcının nasıl kaldırılacağını ve havalimanları işletmecileriyle nasıl bir mutabakata varılacağını düşünmekle meşguller. Konuyu, sen ben dile getirsek tüm bu kuruluşlar 40 dereden su getirip bu işi hemen kapatabilirlerdi. Emir çok yukarıdan gelince, o bin derenin akan suları bir anda durmuş vaziyette. Olmaz olmaz demeyin, burası Türkiye. İşi takip ederek sonucu da hep birlikte göreceğiz.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.

SHGM, 140 ülkenin havacılarına ev sahipliği yaptı

ICAO, dünyayı İstanbul’da buluşturdu

Kısa adı ICAO olan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) ev sahipliğinde 28 Haziran- 1 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da Küresel Havacılık Uygulama ve Destek Sempozyumu düzenledi. Toplantıya 5 kıta ve 140 ülkeden 1000’i aşkın katılımcının yanı sıra havacılık sektörünün üst düzey temsilcileri katıldı.
Sempozyumda küresel hava taşımacılığı için güvenli, emniyetli, sürdürülebilir ve verimli bir geleceği desteklemek için en iyi uygulamaların yanı sıra, en son gelişmeler ve yenilikler hakkında bilgi ve görüş alışverişinde bulunuldu.
Sempozyumum açılışında ICAO direktörlerinin yanı sıra Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı EASA, Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı EUROCONTROL, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA ve Dünya Havalimanları Birliği ACI gibi küresel havacılık otoritelerinin üst temsilcileri ve üye ülkelerin sivil havacılık otoriteleri ile sektör temsilcileri bir araya geldi.
Toplantıya ev sahipliği yapan SHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, ICAO’nun hiçbir ülke geride kalmayacak hedefi doğrultusunda Türkiye’nin büyük ilerleme kaydettiğini ve diğer ülkelerle deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu söyledi. Kemal Yüksek,
Dijitalleşme, Büyük veri, Akıllı Karar Verme ve Yapay zeka konseptlerinin üst düzeyde kullanıldığı bir sistemin dünya sivil havacılığına ivme kazandıracağını dile getirerek, “Yeni Sivil Havacılık Sistemi üç ana unsurdan oluşmaktadır. İlki, Kurumsal Dönüşüm Modeli; ülkelerin ihtiyacı olan havacılık organizasyonel yapılanmasını sağlar. İkincisi, Havacılık Bilgi Yönetim Sistemi; ülkelerin tüm sivil havacılık fonksiyonlarının yapılmasını temin eden bir otomasyon olup büyük veri ve akıllı karar sistemlerini barındırır. Üçüncüsü ise Akıllı ve Faydalı Havacılık Servisleri; önemli ihtiyaçlara çözümler sunar.” dedi.
Açılışta konuşan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ise yaptığı konuşmada, ICAO’nun havayollarının sürdürülebilir büyümesi için her zaman iş birliği içinde olduğunu belirterek, havacılıkta dijitalleşme ve kaynakların optimizasyonu için yapay zeka, makine öğrenmesi konusunda iş birliğinin gerekli olduğuna vurgu yaptı.
ICAO Genel Sekreteri Juan Carlos Salazar da yaptığı konuşmada, küresel ölçekte havacılık faaliyetlerinin uluslararası standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi ve buna ilave olarak yeni dönemde inovasyon ve kapasite geliştirmede tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt ise konuşmasında,
“Son 20 yıldaki politikalarımız ve yatırımlarımızla havayollarımız, kapsamlı bakım merkezlerimiz ve tesislerimiz, modern havalimanlarımız, gelecek vaat eden havacılık okullarımız ve iyi eğitimli personelimizle; Türkiye, havacılık endüstrisinin önde gelen ülkelerindendir.” dedi.
Sempozyum boyunca ICAO’nun yanı sura diğer uluslararası kuruluşlar ve üye ülkeler arasında ikili görüşmeler yapıldı ve destek anlaşmaları imzalandı.
Sempozyum sonunda başta THY olmak üzere Indra, İGA, Pegasus, Katar Sivil Havacılık Otoritesi, Supernal, TUSAŞ, Air Arabia, Flydubai, Hitit, IC İçtaş, IACT, MNG Havayolları, BAE’nin ICAO daimi temsilciliği, TAV ve ACM Havayolları’na sponsorluk plaketleri takdim edildi. Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlayan böylesine geniş katılımlı bir toplantıyı kusursuz bir şekilde tertip eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü ve tüm katkı sağlayan kuruluşları, ayrıca emek veren yöneticileri kutluyorum.