BİLİMİN SONUÇLARI!

Bilim, kelime anlamıyla bilmek fiilinden türeyen ve genellikle yeni teknolojilerin gelişmesinde çok önemli rol alan bir düzendir. Birçoğuna göre bilim sadece kısıtlı sonuçları olan pahalı bir uğraş olarak görülmektedir ve toplumumuzda tam olarak anlaşılamamıştır. Öyle ki bilimle uğraşan, bilimsel faaliyetler yürüten kişi ve işletmeler çok ütopik görülmektedir.

Ancak işin aslı daha basittir.

Yapılan her iş belli bir düzen ve kurallar çerçevesinde incelenmesi bilimdir. Bir işletmenin ödemeler dengesinin oluşturulması ekonomi biliminin kapsamındadır. Hava olaylarının incelenmesi istatistik ve meteorolojiyi ilgilendirir. Hastalıkların tanısının konulması tıp, belediyelerin çalışması toplum bilimlerini ilgilendirir. Bilinçli veya farkında olmadan birçok bilim dalını ilgilendiren faaliyetler yürütmektedir insanoğlu.

Herhangi bir disiplinde bilimsel faaliyetlerin yürütülmesi özellikle gelişen ekonomiler için oldukça önemlidir. Gelişen ekonomiler bankacılık sistemleri vasıtasıyla açığa kredi verirler ve verilen kredilerin katma değer olarak geri gelmesi ümit edilir. Ancak bazı girişimler olumlu sonuçlanmayabilir. Bu mantıkla meta karşılığı olmayan paranın (kredinin) enflasyona sebep olması kaçınılmazdır. Buna karşın bazı girişimler katma değeri yüksek metalar oluştururlar. Bu durum bilimin bir sonucu olan teknolojik ürünler sayesinde olur. Neticede meta olarak daha az değerli girdilerle yüksek değre sahip ürünler, açığa verilen ve karşılığı olmayan paranın karşılığını doldurmuş olur.

Buradan çıkartımla “Ekonomilerin sürekliliği için bilim ve teknoloji vazgeçilmezdir” denilebilir.

Günümüzde Bilimsel Yaklaşım Bilimin ve dolayısı ile teknolojinin ekonomilere katkısı günümüzde zor anlaşılır bir durum. Teknoloji ve bilime yapılan yatırımlar er yada geç karşılığını vermektedir. Hem işletmelerin hem ülkelerin bu konulara yaklaşımları bir nevi toplumların bir yansımasıdır. İşletmeler genellikle araştırma geliştirme faaliyetlerini gereksiz ve pahalı bulurlar ve bu faaliyetlerden kaçınırlar. Ancak görmedikleri veya görmek istemedikleri yapacakları bu yatırımların veya harcamaların kat be kat karşılıklarını alma ihtimalinin olduğu. Benzer durum ülkeler için de geçerlidir. Hangi işi yapıyor olursanız olun, bilim ve enstrümanlarının kullanılması hem yapılan işi, hem sizi geliştirir, hem de işleri kolaylaştırır.