12 KAT İPTAL EDİLDİ
Değirmendere’de bulunan eski otogar alanının planlanması konusunu değerlendiren Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Uğur Kasımoğlu, “Bölgenin rayiç değerini artırabilmek için eski otogarın yerini 12 kata yükseltmişlerdi. Daha sonra biz ve Mimarlar Odası ayrı ayrı bu bölgeye dava açtık, davayı kazandık. 12 katlık bölümü mahkeme kararıyla iptal ettirdik. Dolayısıyla o bölgede imar değişikliği ve yeni bir planlama yapılması lazım. Şu anki durumda biz bunu resmi kanallarla belediyemizden talep ettik ama henüz elimize bir resmi belge gelmedi” şeklinde konuştu.

Zorlu’dan Kavanoz’a Sert Yanıt: “Hizmetin Engellenmesi, Halkı Cezalandırmaktır” Zorlu’dan Kavanoz’a Sert Yanıt: “Hizmetin Engellenmesi, Halkı Cezalandırmaktır”

YATAY DEĞİL DİKEY
Başkan Kasımoğlu, “Ortahisar Belediyesinin imar sorgulama sayfasına baktığınızda mahkeme kararıyla iptal ettirdiğimiz otogar alanının 6 kat iken 12 kata çıkartılmış ve daha sonra da iptal edilen yerin bu sefer çevresiyle birlikte 12 kata çıkartıldığını görüyoruz. Burada inşaat alanı yoğunluğunun artacağı yönünde itirazımız oldu. Belediye savunmasında, inşaat alanı artmayacak, kat yüksekliği artacak diyor. Yani şunu söylediler; ‘aynı binayı yatay değil de dikey yapıyoruz.’ Bunu neye göre yaptıklarını bilmiyoruz. Burayla ilgili ne Meclis kararı ne bir rapor ne de bir çalışma yok” diye konuştu.

KARŞI DEĞİLİZ AMA!
Bölgedeki sanayi sitelerinin taşınmasının gündemde olduğunu hatırlatan Kasımoğlu, “Bunun bir ayağı da o bölgenin planlanması. Büyükşehir Belediyesi bir yarışmayla bölgenin planlanacağını söylüyor. Tasarım yarışması sonrası bazı yerlerin 12 kat çıkması olabilir, onun sonucunda plan değişikliği yapılması daha doğruydu. Ama bu beklenmeden değişiklik yapıldı. 12 kata karşı değiliz, önemli olan o alandaki yoğunluk. Yani 100 kişinin yaşayacağı yere siz 500 kişi getirirseniz biz buna karşı çıkarız. Ama çok büyük bir parselin içerisinde yüksek bir yapıya neden karşı olalım” ifadelerini kullandı.

 Uğur Kasımoğlu, “Bölgenin rayiç değerini artırabilmek için eski otogarın yerini 12 kata yükseltmişlerdi. Daha sonra biz ve Mimarlar Odası ayrı ayrı bu bölgeye dava açtık, davayı kazandık. 12 katlık bölümü mahkeme kararıyla iptal ettirdik. Dolayısıyla o bölgede imar değişikliği ve yeni bir planlama yapılması lazım. Şu anki durumda biz bunu resmi kanallarla belediyemizden talep ettik ama henüz elimize bir resmi belge gelmedi. Ortahisar Belediyesinin imar sorgulama sayfasına baktığınızda mahkeme kararıyla iptal ettirdiğimiz otogar alanının 6 kat iken 12 kata çıkartılmış ve daha sonra da iptal edilen yerin bu sefer çevresiyle birlikte 12 kata çıkartıldığını görüyoruz. Liman kavşağından dal-çıkın olduğu yerden Değirmendere’ye kadar, Değirmendere caddesinin hem kuzeyi hem güneyi otogarı da kapsayacak şekilde 12 kata yükseltildi. Biz burada inşaat alanı yoğunluğunun artacağı yönünde itirazımız oldu. Belediye savunmasında inşaat alanı artmayacak, kat yüksekliğinin arttığı söylendi. Yani şunu söylediler; ‘aynı binayı yatay değil de dikey yapıyoruz.’ Bunu neye göre yaptıklarını bilmiyoruz, bilgi ve belge talep ettik. Burayla ilgili ne bir meclis kararı ne bir rapor ne de bir çalışma yok şu anda” şeklinde konuştu.

12 KATA KARŞI DEĞİLİZ AMA!
 Başkan Kasımoğlu şöyle devam etti: “Bunun bir ayağı da o bölgenin planlanması. Büyükşehir Belediyesi bir yarışmayla o bölgenin planlanacağını söylüyor. Biz bunu anlamsız buluyoruz. Çünkü hem bir yarışma yaparak burada güzel bir tasarım yapılacağı söyleniyor hem de mevcutta 6 kat olan bütün bölgeyi 12 kata çıkartıyor. Tasarım yarışması sonrasında bazı yerlerin 12 kat çıkması olabilir belki, onun sonucu olarak bir plan değişikliği yapılması daha doğru olabilirdi. Ama bu beklenmeden değişiklik yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç son günlerde bizim de desteklediğimiz, otogarın sosyal donatı alanı olarak kullanılacağını söylüyor. Biz bunu kesinlikle destekliyoruz. Ama burada alt katlar alışveriş merkezleri, bir kısmı otel bir kısmı kültür merkezi şeklinde bir yapı çok doğru değil. Onaylanan planlarda o alan 12 katlı ticari konut alanı olarak gözüküyor. 12 kata karşı değiliz, önemli olan o alandaki yoğunluktur. Yani 100 kişinin yaşayabileceği yere siz 500 kişi getirirseniz biz buna karşı çıkarız. Çünkü nüfus yoğunluğunun olduğu yerde okul, sosyal donatılar, otopark gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Ama çok büyük bir parselin içerisinde yüksek bir yapıya neden karşı olalım, bunlar dünyanın her yerinde yapılıyor.”

DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ
Değirmendere bölgesinin planlanmasına müdahil olacaklarını belirten  Kasımoğlu, “Katkı sunmak ve görüş belirtmek isteriz. Neticede bu şehirde yaşıyoruz, mesleki olarak da bizim konumuz. Tabii ki görüşlerimiz olacaktır. Şunu söylemek istiyorum; Bu bölgedeki dönüşümü destekliyoruz çünkü artık şehrin göbeğinde kalmış bir alan söz konusu. Dönüşmesi lazım. Büyükşehir Belediyesi ile Ortahisar Belediyesinin kent için ortak hareket etmesini doğru buluyoruz ama Büyükşehir’in yanlış yaptığı bir planlamayı Ortahisar Belediyesinin onaylanmasını da doğru değil. Bu konuda Ortahisar Belediyesi ile de hukuk mücadelesine girdik. Biz her konu bize danışılmasını demiyoruz elbette. Ancak kamuoyuyla bunların paylaşılması, katılımcı bir planlama olması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

ORTAK AKIL BUNU GEREKTİRİR
Büyükşehir ve Ortahisar Belediye Başkanlarının seçim döneminde şehri ortak akılla yönetecekleri söylemini hatırlatan Başkan Kasımoğlu, “Biz de buna sevindik, inandık ama ortaya çıkan durumlara baktığımızda maalesef böyle olmadığını gördük. Projeler hazırlanıyor, sunuluyor. Gülcemal projesi de İl Koordinasyon Kurulu (İKK)’ya sunuldu, biz o toplantıya katılmadık. Eğer odaların ve halkın konuya müdahil olmasını istiyorsanız, planlama çalışmasının en başında onların görüşünü almak gerekir. Proje bitiyor sonra bize nasıl olmuş şeklinde sunuluyor. Onay bekliyorlar, çok güzel olmuş elinize sağlık dememizi bekliyorlar. Bu tür yaklaşımlar doğru değil. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yöntem yoktur. Projenin başında ilgili odaların görüşü alınmalıdır, ortak akıl bunu gerektirir. Bu da planlara yansımalıdır. Raylı sistemde bu oldu, Büyükşehir’in son açıklaması güzergahtın değiştiği yönünde, biz bunu takdirle karşılıyoruz. Bizden görüş ve raporlama isterlerse bu çalışmaları yaparız, katkı sunmak isteriz” diye konuştu.

Kaynak: KARADENİZ'DE SONNOKTA