Bayram öncesi satın alacakları araçla tatile ya da memleketlerine gitmek isteyenlere kötü haber geldi. Araç fiyatlarına bayram zammı yapıldı. Özellikle araç almak isteyenlere uyarılarda bulunan uzman isim ikinci el araçlardaki büyük tuzağa dikkat çekti.
Vatan Gazetesi'nden Alican Yıldırım'ın haberine göre, pandemi döneminde üretim zorluğu sebebiyle yükselişe geçen araba fiyatlarında artışlar sürüyor.
Enerji krizi ve dünya genelinde yaşanan enflasyon da eklenince üretim maliyetleri sürekli arttığından zamlar kaçınılmaz oluyor.
Önümüzdeki süreçte de araç fiyatlarının artması bekleniyor. Öte yandan sıfır araç fiyatlarındaki yüksek artışlar vatandaşları ikinci el ve ağır hasar kayıtlı araçlara yönlendiriyor.
Bu durum beraberinde birçok sıkıntıyı getiriyor. Konuyla ilgili araba alacak vatandaşlara peş peşe uyarılarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel vatandaşların mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan bahsetti.Araç fiyatlarının neden yükseldiğiyle ilgili açıklama yapan Ertemel, "Araç fiyatları pandemi ile başlayan ve halen devam eden üretim zorluğu sebebi ile global anlamda artmaya devam ediyor.
Bu tabloya enerji krizi ve dünya genelinde yaşanan enflasyon da eklenince üretim maliyetleri sürekli arttığından zamlar kaçınılmaz oluyor . Özellikle sıfır araçta tedarik sorunları devam ettiği müddetçe fiyat artışları da devam edecektir." ifadelerini kullandı.
Araba fiyatlarına yılbaşından bu yana yüzde 40 oranında zam geldiğini ifade eden Ertemel, "Her bayram öncesi olduğu gibi yaklaşan ramazan bayramı öncesinde de piyasamız hareketli. Ancak bu kez yüksek talebin sebebi sadece bayram yoğunluğu değil.
Yaklaşan genel seçim sonrası fiyatların yükseleceğine dair var olan genel kanaat neticesinde de otomobile talep oldukça yüksek. Yüksek talep ortamı neticesinde fiyat artışlarını beraberinde getiriyor.
Yılbaşından bu yana fiyatlarda yüzde 40 civarı artışlar gözlemlemekteyiz." şeklinde konuştu.
İkinci el araba almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken detaylar hakkında açıklamalarda bulunan Ertemel, "Araba almak isteyenler vatandaşlarımızın bu alışverişlerini yetki belgesi sahibi 2.el otomobil satıcısı meslektaşlarımızdan gerçekleştirmeleri oldukça önemli.
Bu sayede satış öncesi TSE belgeli ekspertiz ile ön kontrol imkanı bulacak, satış sonrası da 3 ay 5 bin km dahilinde km, mekanik ve elektronik garantili otomobil sahibi olacaklar.
Bir diğer önemli tavsiyemiz ise araç satın aldım anında mutlaka TSE belgeli, işinde uzman olan ekspertiz merkezlerinde kontrol ettirmeleri. Tâbi olduğumuz yönetmelikte ekspertiz zorunluluğu olmasına rağmen zaman zaman müşterilerimiz eksper yaptırmadan araç almayı tercih ediyor.
Satış Sonrasında problem yaşamamak için yetki belgeli otomobil satıcısından alışveriş yapmak ve TSE belgeli eksper kontrolünü mutlaka tavsiye ediyoruz. " dedi.
Otomobilin bir yatırım aracı olmadığına dikkat çeken Ertemel, 10-15 yıllık araba alanlara önemli uyarılarda bulundu. Ertemel, "Otomobil bir yatırım aracı değil, temel ihtiyaçlar arasındadır.
Otomobil sahibi olmak isteyen herkes doğal olarak ihtiyaçlarını karşılayan, hasarsız ve yeni araçları tercih eder.
Ancak elimizdeki veriler bize gösteriyor ki satışların yüzde 85 ‘i beş yaş ve üzeri araçlar oluşturuyor. Bu dilimin yüzde 60 a yakın kısmı da 10 yaş ve üzeri araçlar.
Buradan anlıyoruz ki vatandaşlarımız otomobil alımlarını belirleyen ana odak ihtiyaç değil sadece bütçeleri. Elbette bu duruma otomobilin yatırım aracı olarak görülmesi de etki ediyor.
Bu konuda tavsiyemiz; öncelikli olarak kullanış amaçlarını karşılayan, bütçe dahilinde mümkün olduğunca yeni otomobillerin tercih edilmesidir. " ifadelerini kullandı.
Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının uçuşa geçmesi sebebiyle vatandaşların biraz daha uygun olan ağır hasar kayıtlı arabalara yönelmesi hakkında çok önemli uyarılarda bulunan Ertemel, " Ağır hasarlı araç almak isteyen vatandaşlarımızın bu araçları mutlak suretle oldukça detaylı ekspertizlerden geçirmelerini tavsiye ederiz.
Bu konuda yapılacak bazı düzenlemeler ile araçların daha güvenli olacağı kanaatindeyiz. Mevcut düzende araçların tamir sürecinde kullanılan yedek parça kalitesi, işçilik kalitesi gibi hayati önem taşıyan aşamalar denetlenmediğinden, trafikte ciddi güvenlik sorunları doğurabilmektedir." dedi.
Uyarılarına devam eden Ertemel şunları kaydetti: "Yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle de önümüzdeki dönemde enkaz altında kalmış araçların bazıları tamir edilerek trafiğe geri dönecekler.
Bu açıdan da bakıldığında ağır hasarlı araç sayısı her zamankinden daha fazla adetle piyasada olacaktır. Bu sebeplerle önümüzdeki süreçte düzenleme bekleyen önemli bir konu olduğu kanaatindeyiz."