Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Sağlıkçılar Parkı’nda 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla basın mensupları ile bir araya geldi. Başkan Kaya, su faturalarından kaldırılarak ilçe belediyelerine devredilen katı atık toplama bedeliyle ilgili yaptığı açıklamada vatandaşın zor duruma düşeceğini savundu. Halk Ekmek uygulaması ile ilgili gelen eleştirilere de cevap veren Başkan Kaya, “Bizi vatandaşın önüne atmaya çalışıyorlar” dedi.
VATANDAŞ ZARARLI ÇIKACAK
Başkan Kaya, Basın Bayramı kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek hem serzenişte bulundu hem de bayramı kutladı.
Gündem ile ilgili Başkan Kaya, “Ortahisar Belediyesi olarak mahkeme süreci başlattık. Su faturalarında 10 yıldır uygulanan ancak bugün uygulanmasını istemeyen Sayın BüyükşeBelediye Başkanının kararı var. Yapılan uygulama algılara yönelik uygulama. Vatandaşa faydası olamayacak aksine zararı var. amaç Ortahisar Belediyesini zarara uğratmak. Burada bir vatandaşın bir su faturası var. 600 liralık bir fatura. Bu faturanın içinde 338 lira TİSKİ Genel Müdürlüğünün su bedeli var. Büyükşehirin kendi katı atık ve bertaraf bedeli var. Bu da 175 lira. İlçe belediyesinin çevre temizlik vergisi ve katı atık toplama bedeli ise 87 lira. Bu üç rakamın toplamı 600 lira ediyor. Vatandaşa tek faturayla gönderilip vatandaşın ödenmesi isteniyordu. Büyükşehir diyor ki burada 338 lira su bedelim var. 175 lirada bertaraf bedelim var diyor. İlçe belediyesi kısmını sen al diyor. Vatandaş tek parça halinde değil iki parça halinde alınacak. Burada su faturasında indirim yok.
Vatandaşın bu güne kadar toplamakla mükellef olduğu katı atık bedeli mevzuatta su faturasıyla birlikte alınır. Bu suda bir indirim değil. Büyükşehir, 87 lirayı sen ben 513 lirasını ben alayım diyor. Vatandaş belki bu katı atık toplama bedelini ödemeyi unutacak. Sonra bu fatura faize gidecek. Bu vatandaşın zararıdır.” diye açıkladı.
Başkan Kaya, "İlçe belediyelerinin kanunen toplamakla mükellef olduğu katı atık toplama bedelini su faturasından aldı ki yönetmeliğin 2. Maddesi diyor ki ilçe belediyelerinin alacağı katı atık bedeli su faturalarından alır. Geçmişte yapılan alkışladağı bu uygulamayı bugün reddediyor. Kendi parasını alırken bunu da suda indirim varmış gibi anlatıyor. Bu vatandaşın lehine değil aleyhine. Vatandaşa bir değil iki fatura çıkacak. Türkiye'deki tüm uygulamaları inceledik. Vatandaşın zarar görmemesi adına bu algının da doğru anlaşılma adına açıklama yapma ihtiyacı duyduk." dedi.
HALK EKMEK UYGULAMASI PARTİMİZİN PROJESİDİR
Başkan Kaya, “Halk ekmek konusu konuşuluyor. Sosyal belediyecilik kısmında 41 adet projemizin içerisinde halk süt ve halk ekmek vaatlerimiz arasındaydı. Projemizi çaldınız diyenlerin gözüne sokmak istiyorum bunu. Biz dedik Kent Lokantısını açacağız. Bunlar hep Cumhuriyet Halk Partisi’nin projeleri. Büyükşehir’in önünü kesmek için yapıyormuşuz. Hangi AKP’linin Halk ekmek projesi var. Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da başlattığı bir uygulama. Mansur Yavaş’ın Ankara’da uyguladığı bir proje. Bizi vatandaşın önüne atmaya çalışıyorlar. Seçildiğimiz günden beri tüm kaynaklarımızı ve elde ettiğimiz gelirleri vatandaşın rantına kullanacağız dedik. Biz rekaberlik diye bir kavram bir taraftan rekabet eden ama vatandaş için de işbirliği yapan bu kavramına biz dikkat ediyoruz. Rekabetin gücünden halk yararlansın. Bugün o oluyor. Biz halk ekmek satış yeri açıyoruz. Büyükşehir de açıyor. ” şeklinde konuştu.